Olvass, hogy elkerüld a betegségeket!
Címlap / Psziché / Olvass, hogy elkerüld a betegségeket!

Olvass, hogy elkerüld a betegségeket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

Sok ember kedvenc időtöltése az olvasás. A jelek szerint ők választják az egyik legelőnyösebb elfoglaltságot ahhoz, hogy egészségesek maradjanak! Egyre több a bizonyíték rá, hogy ha kedvtelésből olvasunk, azzal nemcsak jól érezzük magunkat, növeljük írás-és olvasási készségeinket és ismereteinket, hanem mentális és fizikai egészségünket is javítjuk.  

Manapság, amikor a közösségi oldalak korában szinte minden a rövidtávú koncentrálóképességről szól, regényt olvasni – mely intenzív koncentrációt igényel hosszabb ideig – valóságos áldás.

Susan Greenfield neurológus szerint az olvasás sokat segít a gyerekeknek abban, hogy meghosszabbítsák koncentrálóképességüket és javítsák a tiszta gondolkodás képességét. „Egy történetnek van eleje, közepe és vége, mely arra ösztönzi az agyat, hogy sorrendben gondolkodjon, összekapcsolja az okokat, vizsgálja a hatást, a jelentőséget – lényeges ezeket a képességeket már gyermekként megtanulni, amikor az agy rugalmasabb. Ezért is fontos, hogy a szülők olvassanak a gyermeküknek.”

Minél többet olvasunk, annál inkább rákapunk
Az olvasás elősegítheti emberi kapcsolataink és más kultúrák megértését, de hozzájárul ahhoz is, hogy empatikusabbak legyünk.

A Michigani egyetem közelmúltban végzett tanulmánya rámutatott, hogy az empátia terén az utóbbi 10 évben - vagyis a robbanásszerű technikai fejlődés időszakában - 48 százalékos csökkenés mutatható ki a főiskolai hallgatók körében. Az olvasás újra felfedezése ellensúlyozhatja ezt a hatást.„Egy videójátékban meg kell mentenünk egy hercegnőt, de nem törődünk vele. Nekünk csak az a célunk, hogy nyerjünk
– magyarázza Susan Greenfield. – Egy könyvben azonban ennek a hercegnőnek van múltja, jelene és jövője, vannak kapcsolatai és motivációi. Együtt érezhetünk vele, az ő szemén keresztül is láthatjuk a világot.”

John Stein professzor szerint, aki az Oxfordi Magdalen College neurológusa, az olvasás messze áll a passzív tevékenységtől. „Az olvasás megtornáztatja az egész agyat. Amikor belefeledkezünk egy jó könyvbe, sokkal többet teszünk annál, mint hogy követünk egy történetet. Elképzeljük a történéseket, ami ugyanúgy aktiválja az agyat, mintha mi magunk is benne lennénk az eseményekben.”

A mai MRI szkennelési technológiák már bizonyítani is képesek ezt. 2009-ben egy agyi képalkotó vizsgálat kimutatta, hogy amikor olvasunk, elképzeljük a tájat, a hangokat, az illatokat, az ízeket, amelyek le vannak írva. Ennek során az agyi területeknek - melyek a való életben is aktivizálódnak hasonló helyzetekben és feldolgozzák a tapasztalatokat – új idegpályái is működésbe lépnek. Más szavakkal agyunk valós élményekként fogja fel a leírtakat, mintha mi magunk is résztvevői lennénk. Ez nem történik meg, amikor tévét nézünk vagy számítógépes játékkal játszunk.

Ha belefeledkezünk egy könyvbe, az mentális egészségünkre nézve nagyon előnyös. Ahogy mondani szokás, sosem vagyunk egyedül egy könyv mellett. Az olvasás nemcsak elűzi a magány érzését, segít lenyugodni, stresszoldó és hozzájárul ahhoz, hogy egy időre elfelejtsük mindennapi gondjainkat.

A Sussex-i egyetem 2009-ben elvégzett egy tanulmányt, mely rámutatott, hogy csupán 6 perc olvasás kétharmadjára csökkenti a stressz-szintet, azaz többet segít, mint ha zenét hallgatnánk vagy elmennénk sétálni. Az már korábban is ismert volt, hogy mivel az olvasás koncentrációt igényel, az agy lenyugszik, az izmok ellazulnak és lassul a szívverés is.

 

No de miért jó az olvasás a fizikai egészségnek? Megelőzi az agy öregedését és a betegségeket. Az Archives of Neurology szaklapban megjelent tanulmány, melyet a Berkeley-i Kalifornia egyetem végzett, felfedezte, hogy az olyan agyserkentő tevékenységek, mint a mindennapos olvasás már egészen fiatal kortól kezdve segít megelőzni az Alzheimer-kór jelentkezését, mégpedig az amyloid (fehérje) plakkok kialakulásának meggátlásával. Ezek az Alzheimer-es betegeknél megtalálhatóak.

A tudósok 60 éves és ennél idősebb, egészséges felnőttek agyát vizsgálták, melyeknél nem mutatkoztak a demencia jelei, és kiderült: azoknál, akik napi szinten végeztek agyserkentő tevékenységeket, így például olvastak, sakkoztak, levelet írtak - már gyermekkoruktól kezdve -, az amyloid plakkok szintje igen alacsony volt. Akik viszont nem végeztek ilyen tevékenységeket, náluk a vizsgálat a plakkok jóval magasabb szintjét mutatta.

Noha a tanulmány nem volt nagyszabású és nem vett számításba társadalmi-gazdasági hatásokat, egyértelműnek tűnik, hogy az olvasás mind az agy, mind pedig az elme számára nagyon előnyös.


B.A.

Forrás
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3843 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x