Sose feküdj le haraggal!
Címlap / Psziché / Sose feküdj le haraggal!

Sose feküdj le haraggal!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Ordítozunk egyet a párunkkal, szüleinkkel, gyermekünkkel, majd pedig nagy dérrel-durral elvonulunk, és párnába fúrt fejjel igyekszünk túltenni magunkat az egész estén. Lehet, hogy az öklünkkel még ütünk is egyet a párnába, sőt, a lábunk is indulatosan meg-megrándul. De vajon mennyire káros egészségünkre nézve, ha ilyen állapotban térünk nyugovóra? Valóban rosszat tesz nekünk?  

A válasz igen – néha. Amikor eljön az éjszaka, de egy vita lezáratlan marad, az bizony nem vezet nyugodt alváshoz. Sok esetben ugyanakkor egyben megoldás is az „aludjunk rá egyet”.

A harag elnyomása mindenesetre negatívan befolyásolja az alvás minőségét. Az ember gondolatai még a vita körül forognak, az ellenséges érzések pedig rosszabb alvást eredményeznek. Egy meglehetősen stresszes eseményt követően jobb, ha egy ideig még ébren marad az ember.

Dr. Rebecca Spencer és pszichológus csoportja zavaró felvételeket mutatott a tanulmányban résztvevő önkénteseknek – így például háború sújtotta települések képeit. A kutatók úgy találták, hogy az alvás a résztvevők negatív érzéseit és emlékeit csak még jobban felerősítette. Spencer szerint ennek egy lehetséges magyarázata van: amikor alszunk, agyunk „szelektálja” az információkat és eldönti, mely emlékek fontosak. Ezeket kimozdítja a hippocampusból (mely átmeneti tárolóként működik) és a cortexbe juttatja, melyben sokkal jobban megmarad.


Ám ugyanez a tanulmány arra is utal, hogy egy enyhén stresszes esemény után (például kisebb vita a szülővel) aludni térni akár hasznos is lehet. Az alvás lehetővé teszi számunkra, hogy tiszta fejjel ébredjünk és „lapozzunk egyet”. Ugyanazt a helyzetet reggel sokkal nyugodtabban, racionálisabb hozzáállással is megbeszélhetjük.

Az ellentmondás zavaró lehet, ám kutatók szerint az, hogy kire milyen hatással van, ha haraggal tér aludni, személyenként változó. Egy kisméretű tanulmány, mely élettársi kapcsolatban élőkkel készült, azt mutatta: valamennyiüknél romlott az alvás minősége, miután konfliktusba kerültek a számukra fontos személlyel, azaz a kedvesükkel.

A legtöbb alvászavarról azonban azok a hölgyek számoltak be, akik egyébként is nyugtalanok párkapcsolatukban. A legkevésbé pedig azokat érintette az alvásprobléma, akik határozottan kerülték az érzelmi kötődést.

A jó hír az, hogy azt a módot, ahogyan agyunk tárolja az információkat, előnyünkre is fordíthatjuk. Ha olyasmire gondolunk, aminek hatására jól érezzük magunkat – például megdicsért minket a főnökünk -, valószínű, hogy ennek hatása reggel is kitart. Ha pedig valamilyen probléma adódik a partnerek vagy barátok között, sokszor a megbocsátás a megoldás, melynek hatására békésebb lesz az álmunk. 


Szakértők szerint ha szerelmesekről van szó, akik csúnyán civakodtak lefekvés előtt, egy békítő csók enyhíthet a helyzeten, mindegy, milyennek érzik jelen pillanatban a kapcsolatukat. Természetesen, ha a vita tárgya az volt, hogy a partnerünk megcsal vagy flörtölt az exével, aligha lesz kedvünk csókot lehellni az ajkára – teszi hozzá Ian Kerner párkapcsolati szakértő. Ilyenkor inkább igyekezzünk nem lebecsülni magunkat, és fogadjuk el az adott érzelmi állapotot.

Ha eljön a reggel, és a harag nem csendesedik, a csók helyett próbáljuk megbeszélni a problémákat – mi az, ami jó a kapcsolatban, legyen az szerelmi vagy baráti kapcsolat. Olykor elég csak belegondolni abba, mit is szeretünk a másik személyben – miért lehetünk hálásak neki. Talán máris kevésbé érezzük a haragot. Természetesen ez súlyos esetekben nem igaz – ha verekedésről volt szó, azt a problémát aligha lehet megoldani önmagunk lenyugtatásával elalvás előtt…


B.A.

Forrás >>


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6018 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x