Ősz: a semmittevés ideje?
Címlap / Psziché / Ősz: a semmittevés ideje?

Ősz: a semmittevés ideje?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Bár az ősz beköszöntével megszaporodnak a tennivalóink, ilyenkor még fontosabb, hogy elegendő időt adjunk magunknak a pihenésre, lazításra, a hidegebb évszakokra való felkészülésre.  

Az aktív, vidám nyári napok után szép lassan beköszönt az ősz, szeptembert írunk a naptárban, hűvösödnek a reggelek és egyre korábban sötétedik. Beérik a termés a földeken és a kertekben, learatjuk, betakarítjuk a nyár gyümölcseit, s amit lehet, elteszünk télire.

Az életben harmóniára törekvő ember a természet ritmusával haladva önmagában is elvégzi az aratás, betakarítás, a szüret, a raktározás műveleteit. Lassacskán elkezdünk számot vetni az évvel és megnézzük, hova jutottunk el év eleje óta. Szortírozzuk a rendelkezésünkre álló javakat, terveket és lehetőségeket, kirostáljuk, ami nem vált be, ami elhasználódott vagy erőfeszítéseink dacára sem hozott megfelelő termést. Ami még értékes, azt megpróbáljuk az év végéig még kibontakoztatni vagy elraktározni a következő évre. Elkezdjük összegezni az eddigi eseményeket, levonjuk a következtetéseket, felkészülve mindezzel a téli visszavonulásra és mély pihenésre.




 

Ehhez azonban idő kell és nyugalom, amiből manapság egyre kevesebb van, pontosabban egyre kevesebbet engedünk meg magunknak. Igen, mindez döntés kérdése is, nemcsak a „körülményeink” következménye. Ugyanis a mostani körülményeink is a korábbi döntéseink következtében olyanok, amilyenek. És hatalmunkban áll azokat bármikor megváltoztatni, átalakítani a gyakorlatban is lépésről lépésre.

Az őszi folyamatok és energiák, amelyek minden élőlényre, köztük az emberre is hatnak, kellően támogatják is ezt a belső-külső szortírozó, átalakító munkát. Ahogy a természet is elkezd apránként visszavonulni, a rövidülő nappalok számunkra is lehetővé teszik, hogy korábban ágyba bújjunk vagy meditációval, önvizsgálattal vagy csak egyszerű merengéssel töltsük el az estéket. Ha így teszünk, az nemcsak a lélekre van jó hatással, hanem a testre is, hiszen lényünk e két aspektusa szoros összefüggésben áll egymással.

A több pihenést és a – látszólag – semmittevéssel töltött időt a szervezetünk is meghálálja, hiszen mindez a jin aspektusunkat segít erősíteni. A jin minőség, a nőies, passzív, befogadó, megengedő részünk létfontosságú ahhoz, hogy a jang: az aktív, cselekvő, kiáramló, férfias részünk hatékonyan tudjon tevékenykedni. A jin támogatja, táplálja és tartja meg a jangot. Ha erős bennünk a jin, akkor tudunk igazán keményen dolgozni a céljainkért és helytállni a külső világban. A meggyengült jin energiák viszont nem teszik lehetővé, hogy a jang részünk megfelelően tudjon cselekedni.

Hogyan élhetsz egyensúlyban? Kalauz a testi-lelki jól-léthez >>>

A jin-jang egyensúly felbomlását a hagyományos kínai orvoslásban „üres tűz” állapotnak hívjuk, ami jól illusztrálja, milyen az, amikor a jin pólus gyenge, a jang pedig eluralkodott a jin javára. Hogyan nyilvánul meg ez a gyakorlatban? Nem is olyan nehéz elérni ezt az állapotot, ha gyakran túlórázunk, egészségtelen ételeket eszünk, sok méreganyagot viszünk be (dohányzás, alkohol, kávé, túl sok hús, túl sok savas étel, mű-vagy gyorsételek), sokat stresszelünk, ritkán mozgunk és keveset pihenünk. Azt hiszem, kevés olyan ember van ma, akinek mindez ne lenne ismerős. Ha ezek a tendenciák túlsúlyba kerülnek, a szervezet elkezdi felemészteni a saját energiáin felüli vésztartalékokat olyannyira, hogy a kialvatlanságon, alacsony energiaszinten, a minőségi pihenésre, valódi mély alvásra való képtelenségen felül akár már komolyabb betegségek is megjelenhetnek.

 

Ezért nagyon fontos, hogy kellő időt és nyugalmat biztosítsunk önmagunknak, mert ezek a nyugalmas, akár valóban semmittevéssel töltött jin-idők nagyon is értékesek a testi-lelki működésünk szempontjából. Ekkor ugyanis a színfalak mögött az összegzés, szintetizálás és kiválasztás folyamatai zajlanak, a szervezet pedig elkezdi kijavítani a működési hibákat – végső soron tehát öngyógyítás folyik. Ha azonban nem adjuk meg a jin-időket magunknak, akkor mindig a soron következő feladatra koncentrálunk, az automatikus hibajavítás pedig elmarad. Könnyű megérteni, miért vezet ez viszonylag gyorsan betegségekhez.

Az őszt tehát érdemes az áthangolódással tölteni, elkezdeni befelé figyelni és megengedni magunknak, hogy néha ne csináljunk semmit, csak legyünk.



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3033 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x