A tudatváltás titka: az elméből a szívbe
Címlap / Psziché / A tudatváltás titka: az elméből a szívbe

A tudatváltás titka: az elméből a szívbe

Forrás: Hazatérés
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

Miért nem elégséges eszköz a fejlődéshez a gondolkodó elme? Hogyan léphetünk magasabb szintre az életünkben, a tudatosságunkban a szívünk szent terébe való belépéssel?  

Hogyan léphetsz magasabb szintre az életedben, a tudatosságodban? Rengeteg tanítás, tanfolyam és kurzus foglalkozik ezzel, különböző szinteken. Engem is régóta foglalkoztat ez a folyamat, nemcsak azért, mert mélyen érdekel, miért is vagyok, vagyunk most itt, és miért történik mindaz a világban, ami, hanem praktikus és hétköznapi okoknál fogva is. Egyszerűen szeretném a kliséken, elvárásokon és fájdalmas, programszerű mintákon túl azt az életet élni, ami igazán boldoggá tesz engem és a szűkebb-tágabb környezetemet is. A végletekig leegyszerűsítve: ami nagyjából folyamatosan az örömben tart – mert mélyen hiszem, hogy ez a létezésünk végső célja.

Mindehhez számtalan önismereti módszert és gyógymódot kipróbáltam, volt amelyik hosszú évekig hatalmas segítség volt, és a mai napig is használom, és olyan is, amelyik csak egy-egy részproblémára adott megoldást és végül nem maradt tartósan az életemben. Az önismeret, a világ és önmagad mélyebb összefüggéseinek kutatása közben óhatatlanul is bekövetkezik az elme és a szív szerepének felismerése – ezzel nem árulok el nagy titkot. A nyugati kultúrkör és racionális gondolkodás által oly nagyra becsült elme csak szolgáló ebben a megismerési és fejlődési folyamatban. A tudatosabbá válás, az analízis becses eszköze hatékony segítség a megértésben, a feldolgozásban – a végső választ azonban nem várhatjuk a logikus agytól. Egyszerűen nem képes megadni a tökéletesen megnyugtató válaszokat minden – például a legnehezebb, sorsszerű vagy akár tragikus – helyzetre. Az életünkben bekövetkező embertpróbáló, nehéz helyzetekre, válságokra, krízisekre nincs az elmének érvényes válasza, nem tudja megmagyarázni a miérteket: miért veszítünk el egy gyermeket, egy szerettünket, miért kell továbblépni egy kellemes helyzetből, kapcsolatból stb.


A saját válaszainkat a saját bölcsességünk forrásából tudjuk megalkotni – ez a szív szakrális tere, amelyre számos ősi írásban és később lejegyzett szájhagyományban találunk utalásokat (úgy is mint a szív titkos kamrája vagy a tudat időtlen dimenziója). Több kultúra is ismeri és használja a szív terét különböző célokból. Sokaknak talán meglepő, de a világ természeti népei számára ez a tudás sokkal nyilvánvalóbb, mint a modern, technokrata társadalom számára. Nekik ugyanis az egyik legfontosabb dolog az életben, hogy a szívükben élnek, amelynek természetes velejárója, hogy testvérként tekintenek egymásra. A maják így köszöntik egymást: „In Lak’esh”, ami annyit tesz: „Te egy másik én vagy”. Az a lélek, ami benned van, ugyanaz a lélek, mint ami bennem is lakik. Ugyanúgy keresi a fényt és az örömet, ugyanúgy megvannak a kudarcai, félelmei, nehézségei, botlásai, mint nekem.

Amikor ezt az élményt megtapasztalod, bármilyen formában is érkezzék meg hozzád, az valóban tudatformáló hatású, mélyre hatoló tapasztalás, amely képes valóban átalakítani a szemléletedet, az életedet. Emiatt nem is annyira könnyű szavakba önteni azokat az érzéseket, amelyeket a szív szakrális tere, illetve a belépést lehetővé tévő meditációs kurzus nyújt. Egy teljesen más típusú észlelés mezejébe kerülsz, visszatérve az eredeti ősbizalom, testvériség, a gyermeki öröm és szeretet állapotába – ahová mindannyian visszavágyunk, hiszen egyszer valamikor ez volt a természetes létezési formánk.

Nekem a szív szakrális tere egy végtelenül békés hely, ahol tökéletes bizalomban és nyugalomban vagyok, a saját Isteni Lényem fényében. Talán ez az egyetlen közös vonás, amit a legtöbben említenek, akik beléptek a saját szent terükbe a meditáció során. A szív szakrális tere ezen túl épp olyan, mint a lelked, a saját leggyönyörűbb vonásaidat viseli magán – játékos, fantáziadús, végtelenül kreatív, angyali tisztaságú vagy éppen science fiction-be illően eredeti. Miért is fontos mindez?

Az életünk átalakításában, a vágyott élet megteremtésében az egyik legfontosabb lépés a szív megnyitása. A tudatos teremtés kulcsait keresők, a vonzás törvényét alkalmazók számára fontos tudatosítani, hogy az elme természeténél fogva kétpólusos eszköz, ha ezt használjuk elsődlegesen, jót és rosszat is teremtünk egyszerre, hiába csak „jók” a szándékaink, pozitívak a vágyaink. Csak kis lépésekkel haladunk előre és nem változik akkorát az életünk, mint ahogy szeretnénk. A szív teréből teremtés viszont az egység energiaminőségében tart, amit innen teremtesz, az könnyedén és ellenhatások nélkül valósul meg. 

A szívből élt élet sokkal tágabb játékteret biztosít, sokkal több örömet, sokkal több csodát, a létezésben lelt bizalmat, játékosságot, erőt és szenvedélyt. 

A szeretet egyre teljesebb és mélyebb megélése minden lelki irányzat fontos alapköve, és ennek nagyon egyszerű oka van. A szív egyfajta kapuőr a szellemi fejlődésünk folyamatában, és nem enged továbblépni addig, amíg érzelmi sérüléseket hordozunk, amíg meg nem tanuljuk kezelni az egónkat vagy problémánk van az adok-kapok egyensúly terén. A szív energiáinak kiegyensúlyozása és a szeretet megélése elengedhetetlen ahhoz, hogy a spirituális fejlődésünkben továbbhaladjunk. Ezért olyan fontos a szív megnyitása és – azzal párhuzamosan – az érzelmi gyógyulás.

Kevés olyan embert ismerek, aki ne hordozna kisebb-nagyobb sérüléseket, fájdalmakat a szívében, mégha nincs is ennek tudatában. A szív sebei viszont visszatartanak a valódi kitárulkozástól, a valódi öröm és egység-élmények megtapasztalásától és rendre visszaesünk az elme által uralt hétköznapi tudatosságba. A szív szakrális terébe való lemerüléssel újra és újra gyógyítjuk is az itt tárolt sérelmeket és egyre több szeretetet leszünk képesek magunkban megtartani és mások felé is kinyilvánítani.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7213 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x