Hogyan válj békés harcossá?
Címlap / Psziché / Hogyan válj békés harcossá?

Hogyan válj békés harcossá?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

Valahol mindannyian harcosok vagyunk, amíg rá nem jövünk, hogy minél több erőlködést viszünk bele a problémáink megoldásába, annál messzebb kerülünk a megoldásától... De akkor mi vezet eredményre? 

Manapság nem nehéz az életet pofonok sorozataként érzékelni. És aki nem elég tudatos, az ennél a pontnál nem is jut tovább. Küzd, és egyre több erőt visz bele abba, hogy megtalálja a megoldásokat... És nincs tisztában vele, hogy pontosan azzal kerül távolabb a megoldástól, hogy nekifeszül a számára nem kellemes energiáknak...

Először is nézzünk picit más szemmel körbe, mint eddig. Mit látunk? Hosszabb vagy rövidebb ideig fennmaradó rendszereket, amelyeket emberek hoztak létre. Mi a tagjaik vagyunk, önként vagy kényszerből. Hatnak ránk, meghatározzák gondolkodásunkat, terelik a figyelmünket.

Mire gondolok? Semmi különösre, az élet minden területe ilyen rendszerekből áll össze. Például az iskolarendszer, a vallások, a hivatalok, a sportegyesületek, klubok, a  média, a munkahelyek, saját családunk kis rendszere, vagy párkapcsolatunk, és a többi.

Ezek a rendszerek bizonyos szabályok szerint működnek. Aki betartja ezeket a szabályokat, azt a rendszer békén hagyja, aki pedig elkezdi a saját elképzeléseit követni, azt az eltérés mértékétől függően a rendszer „bedarálja”.

Amíg a rendszer szabályait betartja valaki, addig energiáját a rendszernek adja le – hiszen az energia oda áramlik, amerre a figyelmünk. Szépen lassan elfelejtünk gondolkodni, és ha váratlan helyzetbe kerülünk, aminek nincsenek meg valamely rendszer által kidolgozott szabályai: megijedünk. „Mit tegyek most? Váratlan helyzet, ilyennel még nem találkoztam...”


Ez az egyik szál. Legyünk figyelmesek arra, amit az energia átáramlásról mondtunk.

A másik nem kevésbé fontos rész, hogy amikor ezeknek a rendszereknek a részei vagyunk,  igyekszünk nekik megfelelni. Elvárásokat támasztunk önmagunk, és a többi elem felé: a társadalom felé, a közösségek felé, ahová tartozunk, az iskolarendszer felé, a családunk felé, a párunk felé. Elvárásokat támasztunk, ugyanakkor görcsösen igyekszünk megfelelni nekik. A megfelelni vágyás is egy elvárás – önmagunk felé.

Aztán amikor ezek az elvárások nem teljesülnek – és ez sajnos gyakran van így – akkor belekerülünk egy furcsa helyzetbe. Egyrészt testünk egy idő után szépen leképezi ezt a helyzetet: belebetegszünk. A betegség helye, módja persze arról igyekszik tájékoztatni bennünket, hol kellene a lelkünket helyrebillenteni, de mi még csak ritkán vagyunk erre fogékonyak. Helyette sajnáljuk magunkat, vádoljuk az életet, a sorsot, a környezetünket, a körülöttünk lévő embereket.

Ilyenkor két dolgot teszünk többnyire.

1. Hibáztatás

Hibáztatjuk a környezetet, de mi magunk visszahúzódunk a cselekvés szintjén. „Rossz ez így. De mit tehetnék én? Nem az én felelősségem! Ő a hibás!” - mondjuk a fotel mélyéről. Ilyenkor két nagyon fontos dolog történik: egyrészt az energiánkat veszítjük a vádaskodás folyamán, másrészt a rezgésszintünk (az a „hullámhossz”, amire ráhangolódunk), gondoskodik arról, hogy a korábbihoz hasonló, negatív élményekben legyen részünk a továbbiakban is (vonzás törvénye).

2. Nekifeszülés

A másik népszerű reagálás, hogy erőből akarjuk megoldani a helyzetet. Meg akarjuk változtatni a rendszert, az embereket, az egész világot, mert mi világosan látjuk, mi az egyetlen, a valódi megoldás. Ilyenkor három dolog is történik: egyrészt a rendszer visszaüt (a hőbörgő kollégát kirúgják, a sportegyesület kizár, a vallási rendszer kiátkoz, a párunk elhagy és a többi és a többi). Másrészről, a rendszer megkapja az energiánkat, hiszen az energia oda áramlik, amerre a figyelem – és ez számunkra veszteség. Harmadrészt a rezgésszint csökkenése ugyanazt az eredményt fogja hozni, mint az előző esetben: ráhangolódunk a számunkra nem kellemes, negatív történésekre, pont azokra, amik ellen küzdünk, és szépen bevonzzuk őket...


Igen, ez így első olvasatra lehangoló. És ekkor eszünkbe jut egy kiskapu. Mi van akkor, ha mondjuk nem vagyunk ingerültek egy probléma megoldásának nekifeszülve? Akkor is elveszítjük az energiánkat? Akkor is lecsökken a rezgésszintünk arra a szintre, ahol a negatív történéseket vonzzuk be?

Nos, igen. Mert az erőlködéssel kifejezzük azt, hogy nem vagyunk biztosak a sikerben. Ott van mögötte a félelem, a „mi van, ha mégse” érzés. Ráadásul ha nagyon a problémára fókuszálunk, nem látunk távolabb. Pedig a megoldásokra leginkább akkor látunk rá, ha kicsit elemelkedünk a helyzetből, és nyugodtan szétnézünk.

Mi tehát a megoldás? Van egyáltalán? Persze, hogy van. És már sokszor cselekedtünk így, csak nem feltétlenül voltunk rá tudatosak... Amikor nem bonyolódtunk bele a probléma tárgyába, amikor lazák tudtunk maradni, mintegy kívül az eseményeken. És egyszer csak beugrott valami, amiről be is bizonyosodott, hogy a lehető legjobb, amit tehettünk (vagyis a megoldás).

Már csak az a kérdés, hogyan tudjuk ezt az állapotot tudatosan előidézni? Hogyan tudjuk ezt a bölcsebb énünket állandósítani valahogy az életünkben?
Erre is van mód. Megfigyelővé kell válnunk az életünkben. Vagy inkább: érdemes :). Hogy hogyan lehet megfigyelővé válni? Ennek elérése egy folyamat, de nem lehetetlen.

Először is, fel kell térképezni az életünkben zajló játszmákat: azokat a helyzeteket, amikbe ha belemegyünk, és dühösen, ingerülten reagálunk, belekerülünk a negatív érzelemörvénybe, és elveszítjük a kontrollt. Ha ezekre figyelmesek vagyunk, és tudatosítjuk, hogy mindenki olyan, amilyen adott helyzetben lenni tud, és elfogadóak vagyunk vele annak érdekében, hogy magas rezgésszintünket ne veszítsük el – rá fogunk látni a megoldásra, rajta maradunk a számunkra kívánatos történések életvonalán, és: küzdelem nélkül győztünk...

Ha mélyebben foglalkoznál ezzel a dologgal, mert eleged van az erőlködésből, hogy mindenért harcolnod kell, akkor mutatunk egy helyet, ahol megtapasztalhatod, hogyan tudod elengedni a félelmeid, és hogyan tudod végre a saját céljaidat ellazulva megvalósítani. Válj békés harcossá!

Részleteket ide kattintva nézheted meg most >>


Mátrai Vanda
az Álomkatalógus c. önfejlesztő hatású kisregény írónője
www.matrainovellak.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2589 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x