Egyéni családállítás - mikor ajánlott?
Címlap / Psziché / Egyéni családállítás - mikor ajánlott?

Egyéni családállítás - mikor ajánlott?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Kevesen tudják, hogy a családállítás is történhet egyénileg a megszokott csoportos állítás helyett. Melyek az egyéni családállítás előnyei, kinek, milyen problémák esetén és mikor ajánlott? 

A tisztelet, alázat, szeretet, partnerség a kliens felé különleges módon nyilvánul meg ennél az állítási formánál. Ezért az  egyéni családállítás egy különleges állítási formának is nevezhető, ahol egyedül dolgozunk az állítást kérővel. A folyamat során nem külső szemlélőként van jelen, hanem azonnal a saját pozíciójából részese az állításnak. Ugyanakkor az egyéni állításnál lehetősége van a jelentkezőnek, arra, hogy maga is átélje a különböző kapcsolataiban érzékelhető dinamikát. Beállhat ugyanis az egyik vagy másik szereplő helyére is, így kipróbálhatja azt is, mit érezhet iránta az a családtag, akivel épp a  konfliktus rendezésén dolgozik. Állítás közben új szereplők is előkerülhetnek, hiszen sokat beszélgetünk, ami segít abban is, hogy újabb összefüggésekre kapjunk rálátást és megoldást találjunk.

Az egyéni családállítást azoknak javaslom, akik valamilyen okból kifolyólag nem képesek közösségben minimálisan sem megnyílni: talán mert túlzottan erős a szorongás ismeretlenek között, úgy érzi az ő problémája túl intim, vagy leblokkol, ha magáról kellene beszélnie, stb. Azoknak is ajánlom, akiknek nincs idejük arra, hogy 5-6-8 órát szánjanak magukra aznap, hiszen az egyéni családállítás csupán - 1,5 - 2 óra - ami teljes egészében az adott emberről szól. A beszélgetés egyéniben hasonlóan zajlik, mint a csoportban. A résztvevők helyett bábukkal, papírlapokkal vagy különböző tárgyakkal (például kagylókkal vagy más egyéb „tereptárgyakkal”) jelenítjük meg az alaphelyzetet. Mivel a tárgyak maguktól nem mozognak, az egyéni állítás során többet fogunk beszélgetni. Olyan kérdéseket teszek fel a felállított tárgyakkal vagy a problémával kapcsolatban, amelyek segítenek kibontani a helyzetet. A felmerülő érzések és válaszok által egyre mélyebbre haladunk a családi tudattalanban. Amikor a történet teljes valóságában feltárta magát, mód nyílik az oldásra, hasonlóan, mint a csoportos állítás folyamán.


Tapasztalataim alapján nem a módszer formájában van elsősorban a hatékonyság kulcsa, hanem hogy a jelentkező milyen beállítottságú. Mindkét (csoportos-és egyéni) állítási formának megvan létjogosultsága, aszerint, hogy a kliens érdekeit mi szolgálja elsősorban.

Az egyéni családállítást önállóan - az előző cikkben leírt esetekben -, és a pár-családterápiában a folyamat részeként hatékonyan lehet alkalmazni.

A következő cikkben a családállítás hatásairól olvashatnak az egyén és kapcsolatai tekintetében.


Czakóné Molnár Ágnes
Hellingeri Családállító – Sorsmodellező
Pár-és családterapeuta; Családgondozó-szakvédőnő;
Gyász és abortuszgyász-tanácsadó
www.szivarvanyvirag.hu

Kép: marin - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10119 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x