Lelkünk tükre: a pálcikaember?!
Címlap / Psziché / Lelkünk tükre: a pálcikaember?!

Lelkünk tükre: a pálcikaember?!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Amikor először találkoztam a Lélekrajzelemzéssel, azt hittem, valamilyen "kész átverés show" részese lettem. Maga a módszer megalkotója, Pósa Ferenc elemezte ki nagyon egyszerű pálcikaember rajzomat, és rögtön szembesített azokkal a legféltettebb titkaimmal, amelyeket csak a hozzám nagyon közelállók tudhattak rólam, vagy még azok sem. Úgy éreztem, szinte "belelát a vesémbe", legmélyebb vágyaim, elfojtásaim, attitűdjeim kerültek terítékre néhány percnyi beszélgetés után. 

Látta, hogyan állok gondolataimmal, céljaimmal, energiáimmal, hogyan viszonyulok problémáimhoz. Meghökkentő volt az élmény, és folyton ott motoszkált a kérdés a fejembe: Hogyan derülhet ki ennyi minden valakiről egy gyermeteg pálcikarajz alapján?

Azóta számtalanszor találkoztam hasonlóan meghökkentő élménnyel, de már az asztal túlsó felén, mint elemző. Több mint hat éve folyamatosan tanulmányozom, terapeutaként alkalmazom, trénerként oktatom ezt a csodálatos személyiségelemző módszert. A tanácsadásban nélkülözhetetlen eszközzé vált számomra a Lélekrajz. Néha több terápiás alkalom sem képes olyan bizalmi légkört teremteni a kliens oldaláról, mint egy alapos elemzés.  Segítőként, a klienssel közös célkitűzés, hogy megismerjük lelkének apróbb rezdüléseit, megfejtsük tudatalattijának rejtett üzeneteit. Több úton el lehet indulni egy személyiség valódi megismeréséhez, feltárásához. Sok jó elemzési módszer létezik, de mindegyiknek megvannak a sajátosságai, előnyei, korlátai.A Lélekrajzelemzés - a grafológiához hasonlóan - tudatalattink akaratlan jelzéseiből merít a pálcikaember közvetítésével. Mindig a pillanatnyi állapotot mutatja, de ugyanakkor megjelenik benne a múlt és a jövő is.
A fizikai és érzelmi világunkon keresztül jut el akár a napi aktualitásokig, meglévő vagy kialakulófélben lévő tünetekig. A vágyakat, problémákat, megoldatlanságokat és azok megoldásait még az előtt felismeri, mint ahogy azok felmerülhetnének az elemzett személy tudatos gondolkozásában.

Egyszerre diagnosztizál és prognosztizál, miközben valós segítséget, megoldásokat és lehetőségeket is kínál. A kiútra vonatkozóan jól használható, pontos és egyénre szabott útmutatót ad.

Nézd meg, Pósa Ferenc hogyan elemzi Vastag Csaba, az X Faktor 2010-es győztesének pálcikarajzát – videó itt

Jelenlegi páromat is egy elemzés során ismertem meg. Akkor még egy másik kapcsolatban élt, és úgy érezte, szerelmes társába. Elmondása szerint többé-kevésbé elégedett volt életével. A rajzából viszont azt láttam, hogy boldogtalan, elnyomottnak érzi magát a kapcsolatában. Azokat az örömöket, amelyeket kap, a lelke mélyén másképpen szeretné megélni. A rajzból látszott, tudat alatt ő már keresi a kiutat, akár másik kapcsolatra is nyitott. A meglátásaim akkor ellenállásba ütköztek nála, felháborodott, nem értett velem egyet. Közben évek teltek el, és az idő, a bekövetkezett események és dolgok újabb átbeszélése a Lélekrajzelemzést igazolta. Sokkal hamarabb látszott a rajzában, hogy lelke mélyén mit szeretne valójában, mint ahogy az tudatosult volna benne.  Ide vonatkozó kedvenc Jung-idézetem:

„Mindaddig, amíg a tudattalan tudatossá nem válik, a tudatalatti fogja irányítani az életed, és te sorsnak fogod hívni...”

Más elemzésekkel szemben nagy előnye, hogy valós idejű, szinte azonnal, a rajz elkészítésével elkezdődik a közös munka. Az elemző célzott kérdéseket tesz fel, bevonva ezzel a rajzolót a folyamatba, közösen feltárva a tudatalattiban zajló eseményeket.

A módszerek többségéhez képest egyedülálló abban, hogy konkrét kérdésekre is kereshetünk válaszokat. Elemeztem már sikertelen házeladással kapcsolatos helyzetet is. A válás után a közös házban maradt hölgy panaszkodott, hogy nem tudja eladni a nagy értékű ingatlant. Vannak ugyan érdeklődők, de az utolsó pillanatban sorra meghiúsul az üzletkötés. Az elemzésből kiderült, hogy még mindig nem tudta elengedni volt férjét. A közös ház is hozzá köti, és akaratlanul is azt sugallta metakommunikációjával az érdeklődőknek, hogy igazából nem is akarja eladni a házat. Érdekessége még a Lélekrajznak, hogy a rajzolót befolyásolja, vagy inkább vezeti az úgynevezett hatodik érzékszerve, amit hívhatunk intuíciónak, a felsőbb én jelenlétének vagy a transzcendentális lélek megnyilvánulásának is. Ezen a szinten ugyanaz történik, mint amikor lengyelpálcát, ingát használunk vagy tarot kártyát vetünk. Rajzolhatunk olyan személyre vagy olyan dolgokra, amelyek nem tartoznak közvetlenül hozzánk, vagy nem birtokoljuk azokat. Az információk ebben az esetben is meglepően pontosak tudnak lenni.A Lélekrajz a párkapcsolati tanácsadás terén is nélkülözhetetlen eszközzé vált számomra. A társak együtt (jó esetben egymás mellé) rajzolják le magukat, mint ha csak, valami családi fotó készülne. Már első ránézésre kiderül, hogyan viszonyulnak egymáshoz, mennyire tudnak azonosulni saját nemi szerepeikkel. A legtöbb problémás esetnél a nő valami miatt nem tud férfiként tekinteni párjára, és ez kihat mindenre, természetesen és elsősorban a szexualitásukra. Látszik egymáshoz való kötődésük minősége, őszintesége, éppen úgy, mint az, hogyan állnak az örömök, vágyak befogadásával, nyújtásával és azok megélésével. Egy túl szoros, egymásba kapaszkodó, fojtogató, függőségi viszony éppúgy kitűnik, mint az is, ha valamelyik fél már kifelé kacsingat a kapcsolatból, esetleg egy harmadik is belépett már az életükbe. Többször volt rá példa, hogy a hozzám forduló, házasságát megmenteni szándékozó párból az egyik fél csak udvariasságból, konfliktuskerülésből jött el, de belül már feladta, reménytelennek tartja kapcsolatukat. Rajz nélkül ennek feltárása sokkal hosszabb időt vett volna igénybe, hiszen verbálisan még pont az ellenkezőjéről próbálták meggyőzni magukat, egymást és persze engem is.

A Lélekrajzelemzés sokszor kíméletlenül őszinte, és olyan tudatalatti folyamatokat hozhat a felszínre, amelyek megértése, értelmezése és az elemzett személy felé való kommunikálása kellő empátiát, odafigyelést, összpontosítást igényel az elemző részéről.
Maga a módszer az analógia elve miatt nagyon egyszerű, könnyen megjegyezhető, de a hatása egy másik emberre, már annál komolyabb, és emiatt ez felelősséggel jár. Képzéseinken a résztvevők a rajzelemzés technikája mellett a kommunikáció, a tanácsadás, a humanisztikus pszichológia alapjaival is megismerkednek, hogy tanácsadóként kellően felkészültek legyenek.

A Lélekrajzelemzés nem egy csodaszer, inkább olyan, mint egy hangszer. Ahhoz, hogy valaki virtuóza lehessen, alkalmazójától kellő alázatot, sok gyakorlást, kitartást igényel, de az biztos, hogy a befektetett energiát kellőképpen viszonozza.


Mészáros János
Az esemény linkje >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12750 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x