Keddi KvantumTükör: a figyelem művészete
Címlap / Psziché / Keddi KvantumTükör: a figyelem művészete

Szabad Mihály

Keddi KvantumTükör: a figyelem művészete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

A figyelem kulcsfontosságú az önismeretben, és a kvantumszemlélet alapja is. A figyelem művészetének megtanulása és mindennapi felhasználása lehet a szellemi fejlődésed és kiteljesedésed legfontosabb eleme. 


„A Figyelem az ősintelligencia. Maga a Tudatosság. Feloldja a fogalmi gondolkodás alkotta gátakat, ami megszüli a felismerést: semmi sem létezik önmagában és egyedül.
A tudatosság egyesítő terében összekapcsolja az észlelőt és az észleltet. Az elkülönülés gyógyszere a Figyelem.”

Eckhart Tolle ezen kijelentése tökéletesen összefoglalja a kvantumszemlélet lényegét, s azt, hogy miért is ez a kulcs az önismeretben. Jelen cikkben azt vizsgáljuk, hogyan lehet a fenti kijelentést a mindennapi életbe átültetni, s milyen haszonnal járhat életminőségünket tekintve.
 
A figyelem művészetének megtanulása és mindennapi felhasználása lehet szellemi fejlődésed és kiteljesedésed legfontosabb eleme. A könyvek olvasása hasznos, különböző filmek ismerete szintén, a spirituális és szellemi ismereteket bemutató előadások nagyszerűek. A tudásod növekedik mindegyik segítségével. A fejlődésed bizonyos pontján azonban a tudás mellett a létezés minőségét is emelni kell, ami az együttérzés, együttműködésre való hajlam, a béke, a hála, és a szeretet megerősödését jelenti Ennek oka, hogy ezzel lépsz tovább és ülteted át a gyakorlatba az elsajátított ismereteket. A figyelem művészetének elsajátításával vagy képes átalakítani a tudatosságod minőségét, ami természetes ütemben hat ki az emberi kapcsolataidra, szakmai fejlődésedre, egészségi állapotodra egyaránt.

A figyelem művészete az érzékelés letisztulását jelenti az érzelmektől befolyásolt értelmezéstől. Továbbá természetes eredménye a felfogási sáv kiszélesítése a fizikai érzékszerveken túli tartományokba. Azt értjük alatta, amikor a szélesebb rendszerekben megjelenő dolgokra, eseményekre, jelenségekre válaszolsz – nem pedig öntudatlanul reagálsz –, s nem pusztán az azokról kialakult lelki képeidre, benyomásaidra. Ha van egy berögzült, előre kialakult képünk egy jelenségről, egy személyről, egy közösségről, egy rendszerről akkor ő – vagy az – bármit is cselekedjen, nyújtson számunkra, mi azt csak az elképzelésünkön keresztül tudjuk értelmezni, csak korlátozottan tudjuk befogadni.
Naivitás azt elvárni, hogy az élet jelenségeire mások is ugyanúgy reagáljanak, mint mi. Sokat segít, amikor először próbálkozunk a figyelem művészetének gyakorlásával, ha van bennünk egy nagy adag beleérző képesség, és képesek vagyunk a másik ember szempontjából is megvizsgálni a dolgokat. Az érzékelésünket átszövik az érzelmi szálak, s ennek eredményeképpen teljesen mást vagyunk képesek megtapasztalni, mint ami benne van az eseményben.


A figyelem nem pusztán egy fizikai érzékszervekre alapozott biológiai folyamat, hanem egy testi-lelki-szellemi energiaáramlás. Maga a manifesztáció. Az érzékelés nem passzív, hanem aktív teremtő folyamat.
A figyelem művészete a megvilágosodás útja is. A Buddha által éberségnek nevezett állapot is ezt jelentette, amelyet a kvantumszemléletben éber Figyelemnek nevezünk. Ebben az állapotban kilépsz az elkülönülésből. Képes vagy figyelmedet megosztani és egyszerre figyelni:  - a környezetedre (például másokra),
- önmagad mentális és érzelmi reakcióira (amit embertársaid kiváltanak) és az azokból kiinduló cselekedetekre,
- s legfőképpen magára a Tudatosság terére is, melyben az előző kettő megjelenik. (A régi hagyományok Ürességnek, Taónak vagy Tudatnak nevezték.)

Teljesen más szinten és más szempontból, de a modern pszichológia egyik legnagyobb képviselője – Carl Rogers - is felismerte a figyelem jelentőségét, amikor azt írja róla, hogy „az ismert leghatalmasabb erő, amellyel megváltoztathatjuk egy személyiség felépítésének alapjait, javíthatjuk kapcsolatait és kommunikációját. Ha képes vagyok odafigyelni arra, amit ő mond nekem, ha képes vagyok megérteni az álláspontját, ha látom, mit jelent ez neki, ha megérzem érzelmi felhangjait, akkor a változás hatalmas erőit szabadítom fel ebben a személyben.”
Az életben megjelenő konfliktusok, viták, sértődések, személyes és szakmai kapcsolatok minőségének romlása a nem megfelelő figyelem következménye. Lássuk be és újra és újra tudatosítsuk magunkban, hogy az élet végtelen kapcsolati hálózatot jelent, önmagunkkal, másokkal, a szűkebb és a tágabb környezettel, az anyagi és a nem anyagi valóságokkal.
Ennek fényében úgy is lehet mondani, hogy a kapcsolataink minősége meghatározza az életminőségünket. A gyenge minőségi kapcsolatok annak megfelelő életminőséget tükröznek. Az együttérzéssel, érzékenységgel, törődéssel, szeretettel átitatott kapcsolati háló annak megfelelő életet jelent.

A legtömörebben megfogalmazva, a figyelem művészete azt jelenti, hogy tudatában vagyunk a bennünk megjelenő gondolatok és érzelmek minőségének, törődünk másokkal, érzékenyek vagyunk a környezetükre, s odafigyelünk embertársainkra. A kvantumszemlélet alkalmazásának tapasztalatai alapján felismerjük: „semmi nem létezik önmagában, és egyedül.”. Ez a figyelem a Szeretet megnyilvánulása, hiszen az nem csak egy érzés, hanem aktív átalakító cselekedet.

Szatmári L. Miklós
www.kvantumszemlelet.hu

Facebook oldalunk >>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6429 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x