Az Ítélet: emberség
Címlap / Psziché / Az Ítélet: emberség

Az Ítélet: emberség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az emberség számomra valamiféle ítéletmentesség. Szeretet feltétel nélküli állapota. Jelenlét. Minden pillanatban ítélkezünk, a többiek megjelenése felől, megnyilvánulásaik felől, mások élethelyzete felől. Múltban megélt tapasztalatainkat, a jónak vagy rossznak minősített dolgokat húzzuk rá a jelen pillanataira.  

Ha a minősítés elmarad, s teljes figyelmünkkel a jelen pillanatban zajló eseményekre koncentrálunk, anélkül, hogy minősítenénk, egy olyan eleven, figyelmes, szeretetteli tér születik meg, ahol minden reagálás szeretetteli és emberséges lesz. Ahol a cselekvés belső sugallatra történik, ahol megszűnik az ego akarása, mások felé való kerekedés vágya, vagy a jóság, nagyság, többet tudás álszent magamutogató táplálkozása. Ilyenkor a cselekvés elvárás nélküli, békés s mindkét félben, a segítőben és az elfogadóban is a belső nyugalom, béke érzetét - s ha a helyzet nem oly súlyos - még az öröm érzetét is kelti.

Mondok egy életből vett példát: kimegyek egy veszekedésekkel terhelt helyzethez, ahol a lakástulajdonos veszekszik az albérlővel, aki enyhén alkoholos, áll a koszos, rendetlen lakásban, s pénzen vitáznak. A régi minta, hogy egyből ítéletet hozok az albérlőről, hogy megérdemli, miért iszik, miért nem rak rendet, igaza van a tulajnak. Most azonban ítéletmentesen figyelek, meghallgatva mindkét felet, főleg a tulajdonost, mert a másik fél gyermeki létben leledzik, nem beszámítható. Eredmény: a tulajdonos a helyzethez képest nyugodtan, elégedetten távozik a pénzével, bérlő kap egy hónapot a lakás rendezésére, vagy mehet. Ott maradok a lakában, nem tartok kis előadást, hogy mit, hogy kellene csinálnia, ahhoz, hogy menjenek a dolgai. Az a belső érzésem támadt, hogy ez az ember még megmenthető, és érdemes tenni érte, felajánlani a szeretetet neki, hiszen ő már lemondott saját magáról, s ilyenkor, ha valaki bizalmat szavaz, lehetősége van, hogy újból talpra álljon, elkezdje értékelni magát, bízzon magában, s az életében.

Vagy lesüllyed, s a végén az utcára kerül. Csöndben elkezdek pakolni, rendet rakni, nem minősíteni, figyelek a pakolásra, még dúdolni is elkezdtem. Emberünk sírva fakad, hogy ő nem méltó, utálja ezt a rendetlen lakást, magát stb… Átölelem, sír, hogy ő nem érdemli meg… Elalszik, kicsit még pakolok, eljövök… Eredmény: azóta szépen alakul a lakás, saját maga rakja rendbe, nem iszik, s a jövője pozitív tervezésével van elfoglalva. Természetesen, ha a kezdő lökés és szeretetteljes elfogadás hatására sem változtatott volna, hagytam volna, a sorsát én nem akarom megmenteni, tiszteletben tartottam volna azt a választását is, hogy már annyira elszakadt az Élettől, szeretetetre méltóságától, hogy nem képes változtatni.


Kéri Móni
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2504 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x