Önbizalomhiány, avagy az "Én úgysem tudom megtenni"
Címlap / Psziché / Önbizalomhiány, avagy az "Én úgysem tudom megtenni"

Önbizalomhiány, avagy az "Én úgysem tudom megtenni"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Az önbizalomhiány a legkényelmesebb válasz az élet által elénk gördített akadályokra. Az "én úgysem tudom megtenni" korlátozó hiedelem látszólag ugyan megóv bennünket a kudarcélményektől, észrevétlenül foszt meg azonban a legfontosabbtól, mely képes volna növelni az önbecsülésünket: ez pedig a siker átélésének lehetősége.  

Te mit teszel ha megdícsérnek?
Legtöbbünk számára nehézséget okoz elismerni saját magát. Jogos dicséret vagy bók esetén is inkább zavarba jövünk és magyarázkodni kezdünk, mintsem, hogy vállon veregetve magunkat növelnénk általa az önbecsülésünket.
Fontos, hogy képesek legyünk meglátni magunkban a pozitív tulajdonságokat.
Ha azt kérném, hogy ragadj tollat és kezd el felsorolni, milyennek látod önmagad, valószínűleg nagyobb arányban találnánk a listán negatív, mintsem pozitív tulajdonságokat.

Ez azért van, mert az énképünk egyik forrását a környezetünk visszajelzései jelentik. Ez a környezet pedig hajlamos a viselkedésünk helyett a személyiségünket minősíteni. Így aztán mi sem azt tanuljuk meg magunkról, hogy valamiben hogyan lehetnénk jobbak, hatékonyabbak, hanem azt, hogy ahhoz a valamihez egyáltalán nem értünk, így jobb, ha legközelebb meg sem próbálkozunk vele.

A „buta vagy” illetve „bután viselkedsz” minősítés között óriási a különbség. Utóbbi esetén megkapom a lehetőséget a változásra, változtatásra, míg előbbi szükségszerűen beépül az énképembe, ez pedig csökkenteni fogja az önbizalmamat, ami az önbecsülésemre is kedvezőtlenül hat.Hogyan hat az önértékelésünk önbizalmunkra?

Mindannyiunknak szüksége van a pozitív önértékelésre. Ennek elérésére olykor még különböző torzításokra is képesek vagyunk, melynek különböző formáit a pszichológia jól ismeri. Elég arra gondolnunk, mivel indokolunk egy egyszerű késést.
Ha magadról van szó, valószínűleg külső okra fogod visszavezetni a történteket, mint amilyen a busz késése, vagy a forgalmi dugó. Kevésbé valószínű, hogy egyszerűen beismered, későn indultál el otthonról, vagy elfecsegted az időt a barátnőddel útközben.
Az önmagunkra vonatkozó kudarcokat tehát külső, míg a sikereket általában belső okokkal magyarázzuk.

Amikor azonban folyamatosan negatív visszajelzéseket kapunk saját magunkra vonatkozóan, azzal fogjuk megakadályozni, hogy önértékelésünkön újabb csorba essen, hogy kerüljük az olyan helyzeteket, melyekben úgy érezzük, kudarcot vallanánk. Ezzel azonban megfosztjuk magunkat az esetleges siker pozitív hatásaitól.
Ha valamit véghezviszünk, megalkotunk, létrehozunk, akkor sikert élünk át. A siker pedig növeli az önbizalmat. Akinek magas az önbizalma, annak nőni fog az önbecsülése. Jobban fogja tisztelni magát. Ezek pedig együttesen lehetővé teszik, hogy kihívásként tekintsünk az előttünk álló nehézségekre, és legközelebb is sikerrel vegyük az akadályokat.

Mit tegyünk ha alacsony az önbecsülésünk?
Az önbecsülés képezi az alapját az önbizalmunknak. Akinek magas az önbecsülése, az képes megérteni és elfogadni saját magát. Tisztában van az értékeivel, reálisan látja az erősségei mellett a gyengeségeit, épp ezért nem fél beismerni azt, ha valamihez nem ért.

Mit tehetünk, ha azért, hogy növeljük az önbecsülésünket?
•    Kérjünk rendszeres visszajelzést a környezetünkből a cselekedeteinkre vonatkozóan.
•    Fogadjuk örömmel a konstruktív kritikát és tanuljunk belőle.
•    Adjunk rendszeres visszajelzést a környezetünk számára.
•    Dicsérjünk másokat, mindig megindokolva, miért gondoljuk azt, amit.
•    Ismerjük el saját magunkat és a teljesítményünket.
•    Bókoljunk önmagunknak. Értékeljük azt, akik vagyunk.
•    Ne kritizáljuk mások személyiségét. Ne ítélkezzünk, vagy minősítsük negatívan mások viselkedését. Minél többet kritizál, ítélkezik, minősít negatívan egy személy másokat, annál biztosabb, hogy alacsony az önbecsülése.
Az önbecsülés – sok egyéb tulajdonságunkkal együtt - fejleszthető.

 
 
Lássunk egy egyszerű feladatot:
Képzeld el, hogy két személyiségre szakadsz!
A bal oldalon van mindaz, amilyennek Te önmagadat látod (tulajdonságaid, melyek a személyiségedhez köthetők), a jobb oldalon pedig mindaz, amit eddig elértél az életben és büszke vagy rá (cselekedetek, eredmények). Sorolj fel minél többet!
Ki vagyok én?                               
Mit értem el?

Vizsgáld meg, milyen az aránya a felsorolt pozitív és negatív tulajdonságoknak! Vizsgáld meg a bal és jobb oszlop közötti kapcsolatot!
Hogyan hatnak a sikerélményeink az önbecsülésünkre?
Mit kell tennünk ahhoz, hogy nőjjön az önmagunkról kialakított pozitív tulajdonságok száma?
(A bal oldalra írtak az önértékelést, míg a jobb oldalhoz soroltak az önbizalmat fejlesztik.)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13477 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x