A cél megtalálni a céltalanságot - Interjú Kiss Balázs...
Címlap / Psziché / A cél megtalálni a céltalanságot - Interjú Kiss Balázs Kunó spirituális tanítóval

A cél megtalálni a céltalanságot - Interjú Kiss Balázs Kunó spirituális tanítóval

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Kevés igazi guru él ma Magyarországon. Kiss Balázs Kunó talán az egyik legmegosztóbb figurája a hazai spirituális közegnek. Tanít, ír, beszél és közben folyamatosan hangsúlyozza: nincs cél, csak elfogadás. Érteni lehet, megérteni már nehezebben. Talán az interjú végére mindenkinek sikerül… 

-    Hogyan kezdődött a te spirituális útkeresésed? 

-    Mindig is fura gyerek voltam a szüleim szemében, például nem értettem miért kell nekem a nagyszülőhöz vasárnapi ebédre mennem, amikor csak ott ültem, és senki sem szólt hozzám órákon keresztül. Persze ez csak egy példa a sok közül. Sokszor éreztem úgy, mintha eleve más értékrenddel jöttem volna erre a világra. Aztán persze voltak időszakok, amikor igyekeztem megfelelni az elvárásoknak, de nem igazán sikerült. Emlékszem, az első igazi lépésem a spiritualitás felé akkor történt, amikor tizenöt évesen ültem a vécében, és megláttam édesapám otthagyott könyvét, a Micimackó és a Tao-t. Elolvastam, és akkor eldöntöttem, hogy megvilágosodok. Esténként leültem és próbáltam nagyon-nagyon megvilágosodni, de nem sikerült. Utána – már a főiskolán – olvastam Richard Bachtól az Illúziókat, amiben a mester úszott a vízben. Így aztán ezt próbáltam. De ez sem sikerült. Persze most már látom, hogy miért, és jókat derülök magamon. Tudod, mindig is kerestem a dolgok mögöttes tartalmát és azt, hogy nekem miért úgy kellene csinálnom, ahogy mások mondják. Miért kell azt csinálnom, amit a tanárok vagy a szüleim mondanak? Ez persze akkor még az ego harca volt.


-    Másokhoz hasonlóan végigjártál te is sok-sok tanfolyamot?

-    Persze, én is kipróbáltam több módszert, eljutottam pránanadi hetes fokozatig, ami azért volt jó és hasznos, mert rájöttem, hogy mindezt technika nélkül is tudom csinálni, pránanadi nélkül is működik. Nem kell technika. Amikor tanultam asztrológiát-asztrozófiát, néztem a képletet és lejött egy csomó információ. Majd egy idő után nem tudtam eldönteni, hogy az információ a képlet alapján jön, vagy magától? Mind a mai napig szeretem a képletet, mert segít rávezetni a felismerésekre.

-    Tehát mégis szükségesek az eszközök, mint a szimbólumok és a képletek?

-    Valójában az eszközök vezetnek el önmagadhoz. De nem az eszköz, ami helyetted megcsinálja. Olyan ez, mint az ásás. Amikor ások, nem az ásó ás, hanem én. Amikor pedig sikeresen elvégezted az ásást, nem teszed ki otthon a falra az ásódat büszkén, hogy elvégezted a hetes ásótanfolyamot.

-    Amivel dolgozol, az a sokat emlegetett Új Energia?

-    Igen. Az Új Energiával minden egyszerűbb. Nem kell keresztülmenni ezeket a rituálékon, nem kell hajlongani, meditációban várni, hogy tíz percig tartson, amíg eljutsz alfa állapotba. Ez most a munkánk gyümölcse. Mindaz a sok feladat és tennivaló, amit elvégeztünk több ezer év alatt spirituálisan, most az Új Energiában központosul. Ezért dolgoztunk eddig.

-    Mit jelent a 12 DNS, amivel dolgozol?

-    Engedd meg, hogy egy példával kezdjem. A világ olyan, mint egy színpad. E mögött azonban nagyon sok minden van, ami a nézőtérről nem látszik, és mivel nem látják, ezért az emberek azt hiszik, hogy nincs. De ha esetleg egyszer véletlenül látnak egy leeső reflektort, akkor az széttöri az éppen aktuális darab kereteit, nem illik bele. Nem tudják megmagyarázni. Aztán hallanak egy hangot az öltözőből, de ezt nem tudják hova tenni, mert nem látják. Az emberek ebben a szerepben élnek, hogy játszanak a színpadon, és csak az hiszik el, amit látnak, és ami beleillik az éppen aktuális darabba. Amikor azonban rájössz, hogy te nem ez a szerep vagy, hanem valójában egy színész vagy, aki szerepet játszik és ezt elfogadod, akkor nyílik meg számodra a világ.

-    Hogy jön ehhez a 12 rétegű DNS?

-    A jelenlegi biológiánkat az emberi DNS nagyjából hét százaléka írja le, ez hordozza a te genetikai kódjaidat. A maradék 93 százalék csak úgy van, biológiai szemétnek nevezik. A tudomány nem tudja, hogy mire való. Úgy képzeld el, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, a többi része nem e Földön van, hanem multidimenzionálisan létezik.

-    Ezt elmagyaráznád?

-    Képzelj el egy labdát, aminek egy kis részét lenyomjuk a víz alá. Te most ez a kis rész vagy, de idővel – hamarosan, hiszen nagyon gyorsan történnek a dolgok mostanában – te elkezdesz egyre jobban a labda többi része lenni. A labda a teljesség. Hogy ez 12 aspektusból vizsgált teljesség, vagy 112, nem számít. Megvan benned az a képesség, hogy képes legyél önmagadon túllépni. Meg tudod magad gyógyítani, mert te nem csak a fizikai sík vagy. Sokkal jobban meg tudod érteni az életed eseményeit. Ez a 12 aspektus a lelkedet írja le. A lényege, hogy lépjél túl fizikai mivoltodon.

-    Mi van akkor, ha megvilágosodtál?

-    Semmi. Mert az, hogy ha te nagyon-nagyon spirituális vagy, akár már megvilágosodott, akkor sem leszel több, mint a többiek. Nem leszel magasabb rendű vagy kiváltságos. A legtöbb fejben az van, hogy a tudatosság és a megvilágosodás egy csodálatos köntösbe van burkolva, ami egy idea. Léteznek ma élő megvilágosodott Mesterek, de beléjük is bele tudsz kötni, hogy ekkor és ekkor nem úgy viselkedtek, mint egy megvilágosodott Mester.


-    Ha megvilágosodtál mi lesz az egoval? Van még?

-    Persze. Arra jöttem rá, hogy bármikor bármi lehetsz. Nem csinálsz abból problémát, hogy mikor mi a szereped. Ha te tudod, hogy színész vagy akkor bátran eljátszol bárkit. Ez is te vagy. Nem csinálok abból problémát, hogy ki miért nem szeret. Mindig keresünk ez identitást. Elfogadhatatlan, hogy nincs egy kereted. Pedig van, de te valójában a felszínen kívüli vagy. Van kereted, de mindig más.

-    Te miben vagy más? Meg tudjuk fogalmazni hétköznapi példán keresztül?

-    Tudom, hogy az, amivel az életemben szembetalálom magam, az én vagyok. Ha találkozom egy számomra nem tetsző dologgal, akkor megkeresem benne magamat. Amint megvan, én abban a pillanatban már nem is gondolkozom ezen. Az „itt és most”-ban vagyok.

-    Mit tanácsolsz annak, aki tudatos szeretne lenni?

-    Csak legyen megfigyelő. Eleinte ügyelni fog rá, talán görcsösen is, aztán egyre kevésbé, majd egy idő után – ez valakinek ötven év, másnak lehet, hogy csak öt hét – könnyedebben tudja már gyakorolni.

-    Mi van a tudatosság és a megvilágosodás között?

-    A száz százalékos tudatosságot nevezhetjük megvilágosodásnak. A megvilágosodás nem azt jelenti, hogy eljutottál valaminek a végére.

-    Te most hol tartasz?

-    Akkor, amikor te már ki mered jelenti magadról, hogy hol tartasz és nincs ezzel kapcsolatban semmilyen kétség, semmi hazugság, semmi eltakargatás, akkor pont ott vagy. Tudatosságban. De ehhez keresztül kell menned egy teljes önismereti vizsgálaton, aminek része a sötét oldalad feltárása is.
-    Nálad volt ilyen?

-    Persze. Szembenéztem a legsötétebb részeimmel is, ami nekem sem volt könnyű.

-    Mit képviselsz?

-    Mindent lehet könnyedebben és egyszerűbben. Nem kell keresztülmenni nehézségeken, csak azért mert más azt mondja, hogy így kell. Ha a Mester mondja meg neked, hogy szenvedj, akkor az nem a tied, hanem az övé. Nem a sajátod. Csak azon kell keresztülmenned amin keresztül akarsz menni.

-    Honnan tudja bárki, hogy hol tart most?

-    Ott tart, amilyen a világa, amilyen a valósága, amilyen az élete. Ha az életed egy roncs, nincs pénzed és boldogtalan vagy, akkor ott tartasz. Ha úgy érzed, hogy tudod kezelni a dolgokat, nem borulsz már ki annyira, vannak kihívások, de valójában már olyan mélyen nem borítanak ki, akkor meg ott tartasz. Nem előrébb. Nem vagy ettől több. Olyan ez, mintha annak alapján akarnád bárki értékét meghatározni, hogy mikor született. Csinálunk ilyet? Nem. Nyilván nem ütök le egy ötéves gyereket, csak azért mert én korábban születtem, mint ő. Mindenki eljut a tudatossághoz. Hogy ez most tíz év, vagy három újjászületés vagy ötven újjászületés vagy két perc ezt te döntöd el.

-    Mi a vége?

-    Nincs vége. Nincs eleje se. Ami felé haladunk az mind mélyebb és mélyebb önmegismerés. Mondok erre is egy példát. Itt a teázóban ahol ülünk ennél az asztalnál, először felfedezzük, hogy ez egy asztal. Megcsodáljuk a csészéket, a szalvétát , a kannát és akkor nekünk az a világ. Aztán rájövünk, hogy mi azok vagyunk, akik ülünk és nézzük az asztalt. Aztán rájövünk, hogy ez egy teázó és itt ülünk. Aztán rájövünk, hogy valójában ez az épület vagyunk….így egyre inkább és inkább megismerjük önmagunkat.


-    És akkor mi van?

-    Semmi. Ez az, amit mindig hangsúlyozok, de nagyon furán szoktak nézni emiatt: nem számít. Nincs jelentősége. Semmi másról nem szól az egész: élet tapasztalásról. Engeded, hogy az élet tapasztalja magát rajtad keresztül.

-    Tudatos vagy, majd megöregszik a tested és meghal. Mi van utána?

-    Az embereknél általában az van, hogy folytatják ugyanott ahol abbahagyták. Nem kerülnek fel a Mennyországba, nem kerülnek a mindentudás birtokába, nem lesznek semmivel sem többek. Mindig vissza akarsz ide jönni, mert a földi tapasztalás a kulcs ahhoz, hogy fejlődj. Ha úgy döntesz, hogy szeretnéd emelni a tudatosságodat, mert már tapasztaltál eleget, akkor ezzel a megemelkedett tudatossággal élsz tovább. Ha aztán rájössz, hogy te csak egy színész vagy és egy szerep nélküli színésszé válsz, akkor azt hívhatjuk megvilágosodásnak. Ekkor már képes leszel más dimenziókban is élni. De te mindig is önmagad maradsz. Semmi más nem történik, mint a tudat megismeri önmagát.

-    Mi van azokkal, akik lemaradnak ebben az energetikai fejlődésben?

-    Eltűnnek a megfigyelő valóságából. Én mostanában nem találkozom olyannal, aki nem spirituális. Bemegyek a NAV-ba, ott ül az ügyintéző, kisangyalka lóg kettőnk közé, a számítógépe mellett pedig kristályok vannak kirakva. És nap, mint nap ezekkel találkozom.

-    Mit kap az, aki elmegy egy 12 DNS táborba?

-    A bőrén megtapasztalja, hogy alapvetően ő képes boldogan élni. A mindennapjaiban képes lesz arra, hogy túllépjen saját magán. Nem egy problémát oldunk meg, hanem megtanulod, hogy önmagadat hogyan tudod alakítani. Ilyenkor már lényegtelen a probléma, mert az éppen csak egy kivetülés. Állandó felszabadult létezést tapasztalhat meg.  Meditációkon keresztül egy energetikai átalakítás folyik, az energia megdobja őket. Odarakok nekik egy hatalmas energiát. Aztán, hogy ezt ő mennyire engedi be, azt már ő dönti el. Minden ő dönt el. Ez a lényege.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11955 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x