Túlsúly: lelki védelem vagy családi örökség?
Címlap / Psziché / Túlsúly: lelki védelem vagy családi örökség?

Lukács Tünde

Túlsúly: lelki védelem vagy családi örökség?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Egyre jobban növekszik a túlsúlyos emberek száma. Napi szinten találkozok fogyókúrázó, súlyukat csökkenteni mégsem tudó hölgyekkel. Ők azok, akiket jobban foglalkoztat ez a téma, míg a férfiak nem veszik annyira a szívükre, ha egy kis sörhasat növesztenek. Az elhízás azonban azon túl, hogy betegségek előidézője lehet, súlyos lelki problémákat takarhat. 

Már gyermekkorunkban kondicionálva vagyunk az elhízásra. A síró kisgyerek szájába általában egy teával teli cumisüveget dugnak az anyukák, aki legtöbbször a finom, édes nedű hatására megnyugszik. Mi történik ilyenkor? A gyermek tudatalattija rögzíti, hogy ha valami fáj, ha valami hiányzik, ha elégedetlen vagyok, akkor ételt-italt dugnak a számba. Felnőtt korban ez az emlék aktiválódik, ha az illetőt bármilyen lelki trauma éri, ha bármi feldolgozatlan fájdalom van a lelkében. Megfigyelhetjük, hogy milyen gyorsan a csokoládé, vagy a fagyisdoboz után nyúlunk, ha valami fáj. Ez a tudattalan emlék aztán egyenes út az elhízás felé.


Zsírpárnákat növeszthetünk magunk köré akkor is, ha védeni akarjuk magunkat a külvilág hatásai, támadásai ellen. Mintegy védelmi páncélt alkotunk magunknak zsírból, ezzel megvédve lelkünket az általunk „bántásnak” megélt hatásoktól. Az elhízás miatt, az illetőnek önértékelési problémái támadnak, önbizalomhiány lép fel, sok esetben utálni kezdi saját magát, főleg akkor, ha a fogyásra tett kísérletei sorra kudarcot vallanak. Ezzel belépett az ördögi körbe, mert úgy érzi, a külvilágból még több kritikát kap, ami miatt még többet eszik, és önbizalma még jobban sérül.
Természetesen túlsúly kialakulhat betegségek következményeképpen is, például hormonzavar esetében. Ezért nagyfokú hízás fennállásakor, első lépésben érdemes vérvételre küldeni a klienst, és a negatív eredményt követően lehet tovább nyomozni a lelki problémák után. ( Zárójelben megjegyzem, a hormonzavar is szorosan kapcsolódik az érzelmi életünkhöz, tehát ismét visszakanyarodtunk a lelki tényezőkhöz.)


Akinek a családjában a szülők esetleg nagyszülők is túlsúlyosak voltak, azoknál fokozottan érdemes odafigyelni a család étkezési szokásaira, de kiváltképp az életszemléletére, gondolkodásmódjára. Ilyen esetben sem a túlsúlyosság öröklődik, mint ahogy betegségek esetén sem a konkrét betegséget örökli a beteg, hanem a túlsúlyt, vagy a betegséget előidéző gondolkodásmódot, életszemléletet.

A túlsúly okai azonban tapasztalataim alapján legtöbbször a családi rendszerből származnak.
Egyik tipikus eset, amikor valaki elveszítette ikertestvérét az anyaméhben. A terhességek általában 20%-a - bár tapasztalatom alapján több - ikerterhességként indul, de az egyik magzat még a terhesség nagyon korai szakaszában meghal. Erről legtöbbször sem az anya, sem az orvos nem tud, csak egy csekély vérzés vagy rosszullét hívhatja fel rá a figyelmet. Az életben maradt magzat azonban sejtszinten emlékszik ikertestvére jelenlétére és halálára, és ez rengeteg negatív hatást okozhat az életében. Többek közt a túlsúlyt is.
Mi történik ilyenkor? Az illető kettő helyett eszik, így próbálja ikrét „visszahozni” az életbe. Így emlékszik rá, így érez szolidaritást vele. Nem áll meg egy süteménynél, rögtön kettőt fogyaszt el, hiszen annak idején ketten voltak.  A túlsúly megszüntetése ebben az esetben a meghalt iker számára megadott hely és tisztelet a családban, és az életben maradt testvér szívében. Ha ez a történet napvilágra kerül, többé nem lesz szükség a túlzott evéssel való helyettesítésre. A családállítás folyamán, a kliens megélheti az ikrével való találkozást, megérti a fájdalma és bűntudata okát, elbúcsúzhat tőle, és lelkében helyre áll az egyensúly.


A másik leggyakoribb ok a nőiséggel, szexualitással kapcsolatos kötődések.
A családállítás általában 4-5 generációra visszamenőleg vizsgálja a családi rendszert. Ha ezekben a generációkban, a női oldalon esetleg előfordult szexuális erőszak, abúzus, vagy bármilyen a nők szexualitását traumatizáló esemény, akkor lehet, hogy a túlsúlyos egyén, az elhízás által próbálja távol tartani magától a férfiakat, hisz a férfiak okozták ősei fájdalmát. Ezzel az esettel találkozunk leggyakrabban a családállítások során. Ha túlsúlyos vagyok, elkerülnek a férfiak. Ha pedig elkerülnek, velem nem történhet meg az, ami édesanyámmal, nagyanyámmal, vagy bármelyik női ősömmel, akit trauma ért.
Ilyenkor érdemes egy családállítással feltárni a családban történt eseményeket, és ha ez az oldás megtörtént, az általunk annyira utált zsírpárnák, szépen lassan leolvadnak majd rólunk. Hisz már nem lesz szükség a segítségükre.

A fenti sorok most csak a túlsúly lelki kiváltó okait vizsgálták. Mindemellett természetesen táplálkozási és egyéb más okok is szerepet játszhatnak az elhízás folyamatában. Ha úgy érzed, szeretnél végre megszabadulni a súlyfeleslegedtől, látogass el hozzánk egy családállításra, és megnézzük mi áll a túlsúlyproblémád mögött.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4921 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x