A Vallások Világnapja margójára
Címlap / Psziché / A Vallások Világnapja margójára

A Vallások Világnapja margójára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-29

Minden január harmadik vasárnapján ünnepeljük a vallások világnapját. De felmerül a kérdés: mit jelent, hogy vallás? Szinte mindenkinek van válasza erre a kérdésre, de ezek a válaszok többnyire személyes vallási örökségen és tapasztalatokon alapulnak, nem egy általános definíciót adnak meg. 

Az elmúlt évszázadokban a történelem nyilvánvalóvá tette milyen veszélyeket rejt magában egy beszűkült nézőpont. Elég, ha a keresztes hadjáratokat, a spanyol inkvizíciót, az észak-ír helyzetet vagy a múlt század vérontásait szerte Európában, köztük a délszláv háborút említjük.

A Vallások Világnapja megfelelő apropó ahhoz, hogy újra átgondoljuk mindazt, amit eddig a vallásokról vagy a vallások életről, halálról vagy emberi létről szóló tanításairól hallottunk.


Mennyire érthető meg a vallás és szerepe Európában, ha azt – az elmúlt évezredekhez hasonlóan – mindig csak a saját vallásunk szemüvegén keresztül közelítjük meg? A vallás megítélésének ez a szűk keresztmetszete nem csak bezárja a kaput más vallások hívei előtt, hanem egyenlőtlen bánásmódot, diszkriminációt, sőt erőszakot eredményez, ahogy erről már fentebb említést tettem.


Pedig a vallás nem más, mint a hitelvek és annak gyakorlásának olyan rendszere, melynek segítségével az egyes embercsoportok képesek megküzdeni az emberi lét különböző problémáival. A közösségi érzés is először a vallásban nyilvánul meg. Valódi közösségtudat csak a másokkal együtt átélt együttes tapasztalatból származhat. A vallások – hitelveiktől függetlenül – évezredeken keresztül erkölcsi és szellemi iránymutatást jelentettek. Csak így jöhettek létre olyan civilizációk, amelyekre ma is büszkék lehetünk. De amikor ezek az értékek a háttérbe szorultak, virágzó birodalmak, évszázados kultúrák tűntek el a Föld színéről – szinte nyomtalanul.


A vallásra, mint civilizáló erőre, talán soha nem volt nagyobb szükség, mint napjainkban, hiszen az utóbbi évszázadokban a helyes és helytelen, a jó és a rossz közötti különbség, valamint a személyes felelősség súlyos csapásokat szenvedtek. Olyan világba csöppentünk, ahol a bűnök repertoárja soha nem látott méreteket öltött, és a rá adható válaszok viszont még soha nem voltak ilyen szegényesek. Ezt az erőteljes társadalmi bomlást csak az állíthatja meg, ha emeljük a társadalom szellemi tudatosságát, és ebben nagy szerepe van a vallásoknak.

Fontos tehát megértenünk, hogy a vallás – legyen az judaizmus, kereszténység, buddhizmus, vagy egy modern vallás, mint a szcientológia – képes megadni azt a motiváló erőt, amely értelemmel és célokkal ruházza fel életünket. Ezt a felelősséget minden vallásnak együttesen kell felvállalnia az emberiség túlélése érdekében. Mert a magasabb szellemi tudatosságú lét, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, igenis létezik.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4730 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x