Mire jó az adventi időszak?
Címlap / Psziché / Mire jó az adventi időszak?

Mire jó az adventi időszak?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az advent a várakozásról szól. A csodára való várakozásról gyermekként. Az ajándékozásra való várakozásról felnőttként. A szeretett személyek jelenlétére való várakozásról idősebb korban. Várjuk az örömöt, a mosolyt, melyet egymás arcán látunk ilyenkor. Várjuk a derűt, a békés együttlétet, melyet ideális esetben az ünnepek jelentenek. Az advent tehát a várakozás időszaka. A várakozásé, mely előkészíti a lelkünket valami újnak a befogadására.  

A rítusok szerepe

A rítusok fontos szerepet töltenek be az életünkben. A hagyományok, melyekbe ágyazva élnek, strukturálják az időt, és hangsúlyoznak bizonyos fordulópontokat, ezáltal emelve ki, és biztosítva jelentőséget eseményeknek, melyek máskülönben talán belevesznének a szürke hétköznapokba.

A rítusok emlékezetessé teszik és megőrzik ezeket a pillanatokat, így azok életutunk egy-egy meghatározó mérföldkövévé, valamint fontos referenciapontjává válhatnak. Keresztülszövik az életünket, ismétlődnek, áthagyományozódnak, keretet adnak, miközben biztosítják a folytonosság érzését számunkra, valamint az utánunk következő generációnak.



A téli napforduló ideje

A téli napforduló már a természeti népek életében is jeles eseménynek számított. Az időszak, mely után a nappalok egyre hosszabbá válnak, kiemelt jelentőséggel bír, épp ezért a fény visszatérésének megünneplése szükségszerűen más vallási hitvilágban is megjelent.

Arról, hogy ki mit ünnepel ekkor, szerencsére mindenki szabadon dönthet. A fény visszatértét? Krisztus születését? A családi együttlétet? Erre magunknak kell megadni a választ. Egy azonban biztos, az adventa változás bekövetkezésére való várakozásról szól, mind vallási, mind pedig világi értelemben.
 
A változás jelentősége

A változásra való felkészülés az élet bármely területén fontos időszaknak számít. A változásra ugyanis fel kell készülni, rá kell hangolódni, be kell fogadni, majd pedig méltón meg kell ünnepelni. Ezt segítik elő a rítusok.

Az advent a maga hagyományaival és szokásrendszerével számos lehetőséget kínál arra, hogy megteremtse ennek a kereteit, befogadóvá téve a lelkünket a pozitív irányú változásra.

Az, hogy kinek mit jelent maga a karácsony, ugyan nagyban függ a minket ért szocializációs hatásoktól, az adventi időszak mindazonáltal egyformán hasznos lehet mindannyiunk számára.

Az advent értéke

Az advent tehát a várakozás időszaka. A csodára való várakozásé gyermekkorban. Az ajándékozásra való várakozásé felnőttkorban. A szeretett személyek jelenlétére való várakozásé idősebb korban.

Az adventi időszak segít felkészíteni a lelkünket arra, hogy be tudjuk fogadni mindazt, amit a karácsony egyénileg és kollektív módon jelent. Segít abban, hogy jobban egymásra tudjunk hangolódni. Segít feltöltődni, hogy általa mi is képesek legyünk adni.

Értékeljük hát ezt az időszakot, s közben ne feledjük, azt, amire várnunk kell, amit nem kapunk meg azonnal, később mindig sokkal jobban értékeljük, és nagyobb becsben tartjuk.



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x