Mit tesz veled a szerelem?
Címlap / Psziché / Mit tesz veled a szerelem?

Mit tesz veled a szerelem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Tavasszal egyre többen érezzük úgy, hogy édes várakozás kezdi körbefonni a lelkünket. A hosszú, hideg téli éjszakák időszakát lassan a napfényes, madárcsicsergéssel teli nappalok váltják fel. A tavaszt hirdető első meleg napsugarak pedig a szívünket is újra derűlátással töltik meg.  

A szerelem - bár nem az egyetlen lehetősége a boldogság megélésének - kortól és nemtől függetlenül meghatározó jelentőséggel bír, a természet ébredésének időszakában pedig kifejezetten hangsúlyos szerepet tölthet be az életünkben.
Vajon ismerjük-e, pontosan mivel jár az, ha szerelmesek vagyunk? Tudjuk-e, mit tesz velünk a szerelem? Az alábbiakból kiderülhet, hogyan ragadtatja el a testünket és a lelkünket ez a sajátosan mámoros állapot.


A szerelem nem puszta érzés. A szerelem hajtóerő. Hatására versek, novellák, dalok, képzőművészeti alkotások születnek. A szerelem kihozhatja belőlünk a legjobbat, ahogyan a legsötétebb oldalunkra is rávilágíthat. Szárnyakat adhat, vagy a mélybe taszíthat. Viszonzott formája felemelhet, és a magasban tarthat, míg a visszautasítás lesújtó, fizikai fájdalommal társuló lelki gyötrelmet okozhat.
A szerelem olyasvalami, amiért képesek vagyunk élni, ölni, vagy akár halni is. Univerzalitása okán egyike azon jellemzőknek, melyek hozzátartoznak az emberi faj sajátosságaihoz.

 
 
A szerelem egy megváltozott tudatállapotot eredményez. Az intenzív vágy, a romantikus érzelmek, és a mély kötődés különböző mintázatainak hatására változás következik be az agy működésében, mely közvetlen hatást gyakorol a kognitív folyamatainkra.

1. Figyelmi fókusz beszűkülése

Ha szerelmesek vagyunk, a figyelmünk egyetlen személyre irányul, mégpedig a szerelmünkre. A figyelmi fókusz beszűkülése miatt ilyenkor nehéz másra összpontosítanunk. Nem haladunk a munkánkkal, nem köt le többé a hobbink, nem érdekel semmi más a szerelmünkön kívül. Sokszor még azt sem vesszük észre, ha hozzánk szólnak.

2. Pontatlan személyészlelés

Amikor szerelmesek vagyunk akaratlanul is túlbecsüljük a szerelmünk, és a környezetünk más tagjai közt megfigyelhető különbségeket. Különlegesnek látjuk őt, utánozhatatlanul egyedinek, a szerelem ugyanis felnagyítja az adott személy pozitív tulajdonságait, miközben szinte láthatatlanná teszi a kevésbé vonzó jellemzőit. Ennek hatására hajlamossá válunk rajongva felnézni arra, akibe szerelmesek vagyunk. Elfogulttá válunk vele szemben, ezért intenzív haragot és/vagy személyes sértettséget érezhetünk, amikor a környezetünk az általunk látottaktól esetleg ettől eltérő képet tükröz vissza szívünk választottjáról.

3. Irreális valóságészlelés

Amikor szerelmesek vagyunk, valóban meggyőződésünkké válik, hogy soha senkit nem tudnánk úgy szeretni, ahogyan az éppen aktuális párunkat szeretjük. Azt gondoljuk, rajta kívül senki nem tudna így a szemünkbe nézni, így megnevettetni, ilyen módon viszontszeretni. Úgy hisszük, általa válik teljessé az életünk, nélküle pedig nincs értelme a létezésnek. Épp ez az oka annak, hogy egy-egy szakításkor olyan mélyen magunkba zuhanunk, s időlegesen akár az életkedvünket is elveszíthetjük.
 
 
4. Motiváció

A szerelem határtalan energiával tölti fel mind a testünket, mind pedig a lelkünket. A szellemünk ilyenkor szárnyal, az alkotó energia pedig képes teljesen áthatni a lényünket. A nagy művészek is múzsák hatása révén érték el az alkotáshoz szükséges inspirált állapotot.
Amikor tehát szerelmesek vagyunk, úgy érezzük, bármire képesek lennénk. A szerelmünkért hegyeket vagyunk képesek megmozgatni. Ha róla van szó, gyakorlatilag nem létezik lehetetlen.
Az érett szerelemnek része továbbá az erős vágy érzelmi és szexuális értelemben. Ez utóbbi legtöbbször együtt jár a birtoklás vágyával. A szerelmesek emiatt gyakran érezhetik úgy, hogy másnak nincs joga szemet vetni szívük választottjára. Nem véletlenül fáj annyira a hűtlenség.

5. Rögeszme

Az, hogy mindig az jár a fejünkben, vajon merre járhat, és mit csinálhat a szerelmünk, teljesen normális, mikor szerelmesek vagyunk. A gondolataink ilyenkor önkéntelenül is a szerelmünk körül keringenek. Legtöbbször akkor is rá gondolunk, amikor nem akarunk. Ezen pedig az sem változtat, ha szívünk választottja esetleg nem viszonozza az érzéseinket.
Amikor szerelmesek vagyunk, elveszítjük a kontrollt a gondolataink, az érzéseink, és olykor a viselkedésünk felett. A szerelem kiszolgáltatottá tesz. Ezt követően ugyanis az, hogy aktuálisan boldogok vagy épp összetörtek vagyunk-e, egyedül egy másik személy viselkedésétől függ majd.

A szerelemnek tehát megvannak a maga árnyoldalai, mégis amíg tart, annyi szépséggel ajándékozza meg az emberi lelket, hogy folyamatosan arra vágyunk, hogy átélhessük.
Érdemes azonban megkülönböztetni a valódi szerelmet, a szerelem iránti vágytól. Ha ugyanis pusztán a szerelembe vagyunk szerelmesek, szinte biztosan csalódásra ítéljük magunkat, bárkinek az oldalán legyünk is épp.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6807 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x