Számodra mit jelent a valóság?
Címlap / Psziché / Számodra mit jelent a valóság?

Számodra mit jelent a valóság?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

Ma március 13-a van. Péntek. Vannak, akik ennek a napnak baljós előérzettel vágnak neki, pedig ez is csak egy péntek. Épp olyan, mint bármelyik másik. Vagy talán mégsem? Bizony akadnak köztünk olyanok, akik tartanak ettől a naptól. Mások azt is tudják, milyen történelmi eseményekben gyökerezik a 13-as számtól való esetleges tartózkodásunk. Mégis, bizonyos érzelmek megélése kapcsán soha nem az a kérdés, mennyire reális, ami kiváltja azt belőlünk, hanem az, hogy miképp viszonyulunk hozzá, s hogyan kezeljük az ennek nyomán bennünk lezajló folyamatokat. 

Nem létezik univerzális realitás. A valóság mindig attól függ, hogy milyen szempontból közelítünk felé. Egy plüss állat árnyéka ugyanúgy ébreszthet félelmet bennünk, ahogyan mosolygásra is késztethet, attól függően, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.
Az érzékszerveink ugyanis csak felfogják az ingereket. Azokat észlelni, jelentéssel felruházni az agyunk fogja az előzetes várakozásaink, a korábbi tapasztalataink, és az általános ismereteink függvényében.

 
 
Az állásunk elvesztése tűnhet tragédiának és esélynek is attól függően, hogyan értelmezzük azt, ami velünk történt. Végzetes veszteségként tekintünk-e rá, vagy inkább egy izgalmas lehetőségként, mely új kihívások felé vezet? Mindez pusztán rajtunk múlik.
A valóság tehát szubjektív. Mindenki azt tekinti realitásnak, amit és ahogyan a saját szemüvegén keresztül megtapasztal a világból. Az, hogy ez torzít, hogy a gondolkodásmódunk bizony befolyásolja azt, ahogyan a világot látjuk és értelmezzük, sokan nem veszik figyelembe. Pedig ahogyan az éremnek is két oldala van, ugyanúgy bizonyos helyzeteknek is több olvasata létezhet.

A babonák, és hiedelmek világa az emberi történelem részei. Jellemzően úgy szűkült be létjogosultságuk tere, ahogyan nőt a tudomány által definiált problémák köre.
Ahogyan a kisgyermeknek is csupán addig van szüksége a saját maga által kreált, olykor abszurd magyarázatokra a világ működéséről, míg arról kellő ismeretet fel nem halmoz, s a kognitív képességei lehetővé nem teszik, hogy azokat megfelelő módon értelmezze, úgy az emberi elmének is csupán addig volt szüksége a mítoszok, és mondák világára, míg képessé nem vált mérhető, és bizonyítható módon leírni a bolygónkat működtető főbb folyamatok természetét.
Ma már tudjuk, hogy például villámláskor nem Zeusz dühének megnyilvánulását látjuk az égbolton, hanem sajátos elektromos kisüléseket.
Az azonban, hogy a tudományok lehetővé tették a világ megismerésének egzakt módját, még nem jelenti azt, hogy a benne zajló folyamatok működését ne lehetne más és más módon értelmezni.

 
 
  
Ha péntek 13-án reggel leöntöm magam kávéval, az utcán sétálva lefröcsköl egy autó, és még a munkából is elkésem, a történteket tulajdoníthatom a balszerencsének, vagy a saját kapkodásom és körül nem tekintésem eredményének. Mindez az egyéni látásmódomtól függ csupán.
Mégis fontos, hogy tiszteletben tartsuk mások szubjektív valóságát. A hit ugyanis kiemelten fontos részét képezi az életünknek.
Mindaddig tehát, míg a szemüveg lencséje, melyen keresztül a világot szemléljük, nem torzít jelentősen az általánosan elfogadott normákon, nem zavarja az életvezetésünket, és mások látásmódját sem sérti, addig szabadságot kell élveznünk abban, hogyan értelmezzük a minket körülvevő valóságot.

Szerző:
Vépy Viktória
pszichológus, life coach, mediátor  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1641 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x