Mi bajuk a kamaszoknak?
Címlap / Psziché / Mi bajuk a kamaszoknak?

Mi bajuk a kamaszoknak?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

A serdülőkor számos konfliktust magában hordozó időszak. A kamaszok nem csupán a személyes környezetükkel, a társadalmi elvárásokkal, de önmagukkal is rendre összeütközésbe kerülnek. Bár mindannyian voltunk tizenévesek, olykor mégis elfelejtjük, mennyire nehéz is ez a gyermek-, és felnőttkor közti átmeneti periódus. Ahhoz, hogy minél gördülékenyebb lehessen ez az időszak, megértő, támogató közegre van szükség, amihez a felnőtteknek ismerniük kell a kamaszok viselkedésének hátterében álló okokat.  

1. Hormonális változások

A kamaszkor beköszöntét bizonyos hormonális változások jelzik, melyek egyrészről a másodlagos nemi jelleg megjelenéséért felelősek, másrészről a hangulatra is aktívan befolyással lehetnek. Olykor a viselkedést is kiszámíthatatlanná tehetik.
Mivel az érzelmek közvetlenül hatnak a viselkedésre, a kamasz gyakran előbb cselekszik, mint gondolkodik. A mérlegelés, a racionális döntés egy érzelmileg túlfűtött helyzetben gyakran még egy felnőttnek is nehézséget okozhat, hát még egy kamasznak, aki éppen most ismerkedik a testi reakcióinak szabályozásával. Legyünk tehát türelmesek!
2. Megváltozott testkép

A testi érés komoly változásokat okozhat a fizikai megjelenésben. A gyermeki test átalakul, s bár ez a változás folyamatos, a kamasz mégis érezheti úgy, hogy egyik napról a másikra egy idegen testbe került, melyet meg kell ismernie, s persze el kell fogadnia. Ez pedig időbe telik.
Ebben az időszakban a kamaszok sok időt töltenek a fürdőszobában. Vizsgálgatják magukat, kísérleteznek a külsejük megváltoztatásával, összehasonlítják magukat a kortársaikkal, vagy épp a környezetükben lévő, számukra vonzónak tűnő személyekkel.
A kamaszoknak nagyon fontos az, hogy elfogadják őket a kortársaik, ezért nem szeretnek kilógni a sorból. A hirtelen megnyúlt test, vagy az esetleges túlsúly, esetleg a pubertáskori aknés bőr miatt, bizony érezheti magát megbélyegzettnek a kamasz. Vegyük komolyan a testével kapcsolatos bizonytalanságát, és segítsük abban, hogy oldódhasson a szorongása!

3. Identitáskrízis

A megváltozott testkép szükségszerűen beindít bizonyos pszichés változásokat. Az önmagunkról alkotott kép formálódni fog.
Nem csupán az énkép változik azonban, hanem az énazonosság-tudat is. A kamasznak ugyanis rá kell jönnie, hogy ki ő, mi jellemző rá, miben tehetséges, miben hisz, hogyan akarja élni az életét, mi a feladata a világban. El kell köteleződnie egy szakma, egy vallási és/vagy politikai ideológia felé. Fel kell fedeznie többek között a nemi, a nemzeti, a társadalmi, a vallási identitását. Ki kell alakítania a saját értékrendjét, melynek során először szükségszerűen megkérdőjelezi a korábban általa megtapasztaltakat. Sok esetben dacol is velük, ez azonban életkori sajátosság és része az önálló, független hitvallás kialakításának. Legyünk megértőek!

4. Társadalmi elvárások

A kamasz egy sajátos szerepben van: már nem gyermek, de még nem is felnőtt. Bizonyos szabályok már nem vonatkoznak rá, míg mások igen. Olykor ő sem tudja eldönteni, ki mit vár tőle. Vannak jogai, és kötelezettségei, de ezek nem mindig egyértelműek, ráadásul családonként eltér az, ki mit vár el, és mit követel meg a kamasz gyermekétől.
A kamasz mindeközben függetlenségre vágyik. Minél idősebb, annál inkább szeretne a saját szabályai szerint élni, ebben azonban akadályozza érzelmi éretlensége, olykor a felelőtlensége, míg postpubertásként tanulmányai kapcsán a családtól való anyagi függése.
A társadalmi elvárások sem mindig egyértelműek, így nehéz nekik megfelelni. Szerencsés esetben a kamasz felnőve képessé válik beilleszkedni a társadalomba, és megélve önállóságát, és függetlenségét, annak hasznos tagjává válni.

5. Szexualitás

A hormonális változások hatására a szexualitás az érdeklődés középpontjába kerül. A saját testtel kapcsolatos örömszerző tapasztalatok fontos állomását jelentik a későbbi kiegyensúlyozott szexuális élet gyakorlásának. A saját tér – szoba ajtóval – egyéb szempontból is fontos a kamasznak ahhoz, hogy olykor elvonulhasson a világtól, bizonyos életkor felett azonban más okok miatt is szükséges lehet a biztonságot nyújtó, intim tér.
Kár volna úgy tenni, mintha a kamaszokat távol lehetne tartani a szexuális tapasztalatszerzéstől egészen 18 éves korukig. A gondozói környezet részeként inkább arra volna érdemes törekedni, hogy már prepubertáskortól fokozatosan hozzáférhetővé tegyük számukra a legfontosabb információkat a témával kapcsolatban, válaszoljunk az esetleges kérdésekre, és amikor elérkezett a megfelelő pillanat, teret engedjünk számukra az érzelmi - és nem alkalmi - alapon szerveződő párkapcsolati szárnypróbálgatások megélésére.
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4062 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x