Focimámorban úszva
Címlap / Psziché / Focimámorban úszva

Focimámorban úszva

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Miért énekeltek együtt ezrek a körúton? Régóta ismert pszichológiai tény, hogy az egyén tömegben másképp viselkedik, mint kisebb csoportban, vagy egyedül. Megváltozik az ítélőképessége, oldódnak a morális gátlásai, felfokozott érzelmi állapotba kerül, melynek során cselekedeteire a tömeg közvetlenül gyakorol hatást. Ilyenkor az egyénen eluralkodik a tömegpszichózis. 

Tömegpszichózis során az egyén elveszti a kapcsolatot a valósággal, és a tömeg befolyása alá kerül. Elveszíti az egyéniségét, azonosul az uralkodó csoportnormákkal, viselkedése szélsőségessé válik, érzelmi állapotát pedig a tömegben uralkodó tendenciák határozzák meg.
A gyűlölet, vagy épp az eufórikus öröm pillanatok alatt terjed tovább a tömegben, érzelmileg megfertőzve az egyént.

Gondolkodásmódja megváltozik, erkölcsi fékjei eltűnhetnek, érzelmileg rendkívül túlfűtötté válhat, mely felelőtlenné teheti, olyan tettek elkövetésére sarkallva, melyek normál körülmények között talán soha eszébe sem jutnának.


  
A körúti villamos megállók tetején táncoló, a közlekedési jelzőlámpákra felkapaszkodó, az utcán egymás nyakába boruló, ismeretlenekkel önfeledten éneklő, karjaikat a magasba emelve, skandálva ugráló tömeg egyértelműen magán viselte a tömegpszichózisra jellemző tüneteket.
Az egyén ilyenkor feloldódik a közös élményben, öntudata megszűnik, felelősségérzete csökken, szenvedélyes, szinte civilizálatlan lényként viselkedik. Megnyilvánulásaiban hajlamos szembefordulni mindazokkal a normákkal és szabályokkal, melyekhez a mindennapokban teljes természetességgel képes alkalmazkodni.

 

A tömeglélektani hatás épp ezért veszélyes is lehet. Képes ugyanis destruktív irányba sodorni a tömegben az egyén viselkedését. A Magyar labdarugó-válogatott 2016-os Európa Bajnokságon felmutatott sikerei képesek voltak olyan hatást gyakorolni a szurkolókra, mely jó példával szolgált a tömegpszichózis működésének megfigyelésére.

Az a hatás, mely társas lényként a gyors reagálást lehetővé téve egykor a túlélésünket segítette, most megmutatta, hogyan képes a nemzeti identitásra építve pozitív érzelmeket előhívni, és öntudatlan módon befolyásolni a lelkes szurkolókat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1629 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x