Teszteld! Te meg tudod állni, hogy ne lógj a közösségi oldalakon?...
Címlap / Psziché / Teszteld! Te meg tudod állni, hogy ne lógj a közösségi oldalakon?

Gelsei Bernadett

Teszteld! Te meg tudod állni, hogy ne lógj a közösségi oldalakon?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-15

Manapság észre sem vesszük, hogy mennyire átalakult - főleg a kamaszok és fiatalok körében- a kapcsolataink és élményeink megélése, mióta folyamatosan lóghatunk a különböző közösségi oldalainkon. Azonban ennek elég nagy veszélye lehet, nem csak azért mert kibillent bennünket egy harmonikus offline/online egyensúlyból, hanem mert könnyedén eshetünk bele függőségbe, vagyis egy olyan állapotba, ahol elveszítjük a kontrollt a viselkedésünk felett.  

Éppen ezért érdemes lenne a következő lehetőségeket kipróbálnotok:
 
Tapasztald meg, milyen lenne egy hónapig nem posztolni a közösségi oldalaidra!

Ha egy elképzelhetetlen számodra, akkor  azt, hogy limitálva csak hetente max 1 posztot teszel ki és vizsgáld meg, hogy milyen tipusú posztokból teszel ki a legtöbbet (étel, szelfi, bölcsesség, különböző cikkek, buli stb.). Ha megvan akkor próbáld azt lecsökkenteni heti  egyszeri alakomra
azt is érdemes kipróbálnod, hogy milyen naponta csak egy fix időben ránézni a közösségi oldalaidra, vagy akár azt, hogy kikapcsolod az okostelefonondról az értesítést funkciót. Figyeld meg, hogy milyen gyakorisággal hány percenként nézel rá a telefonodra!


Kép forrása: Pixabay
 
Amennyiben ezek a dolgok nehezen mennek neked, vagy nem bírod ki az egy hónapot, az bizony azt mutatja hogy elég addiktív módon viszonyulsz a közösségi médiához. Ha pedig ez így van akkor az azt jelenti, hogy a külső kapcsolataidat bekorlátozod a syber világba, hogy beszükül a látóköröd, hogy valódi érintkezéseid megrövidülnek és ritkulnak.  Időt vonsz el minden más olyan dologtól és embertől akik régen fontosak voltak neked.
 
Ha megpróbálod egy általad kialakítot keretekbe tenni ezeket a közösségi oldalakon való lógási idődet, akkor sokkal több időd maradhat a valódi élményt és értéket adó dolgokra. Nem azt mondom, hogy ez értéktelen, de érdemes harmóniába hoznod önmagad vagyis egy skálán ami mínusz 10-től pulsz 10 ig terjed, a 0 lenne érdemes maradnod.

Írd össze azt hogy milyen offline dolgokat szeretsz?
Az elmúlt napban ebből mennyit csináltál?
Mennyit csináltál ebből az elmúlt egy hétben?
Mennyit csináltál ebből az elmúlt egy hónapban?
 
Ez a kérdéskör egy jó kis visszajelzést tud adni neked abban, hogy az egyensúlyt melyik irányba kell visszaállítanod.
 
Az is izgalmas amúgy, ha elkezded pár napig óra pontosággal leírni, hogy mikor mennyi időt lógsz a közösségi oldalaidon. 
 
Most pedig lássunk két-három gyakorlati példát, szituációt is nézzünk meg, amikor jobb, ha nem nyomjuk meg a "közzétesz" gombot.
 
  • akkor amikor módósult tudaállapotban vagy, (alkohol, drog hatás alatt)
  • nagyon elkeseredett vagy
  • nagyon indulatos vagy,
  • nagyon megbántott vagy
  • bosszúálló vagy
  •  
Ezek azért veszélyesek, mert valójában nem tud ilyen állapotban az ember asszerív lenni, vagyis önkifejező úgy, hogy a másikat közben ne bántsa meg, és így aztán nem biztos hogy az az üzenet jön át a többiek számára, hanem inkább az érzelmi oldala, ezáltal viszont nagyon kiszolgáltatottá védtelenné tudod tenni magad.
 
Remélem segítettem ezzel visszaállítani az egyensúly offline és online világod között!
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5188 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x