A lelki zsarolás háttere
Címlap / Psziché / A lelki zsarolás háttere

Lukács Tünde

A lelki zsarolás háttere

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A lelki zsarolás főleg a nők művészete. Azért nevezem művészetnek, mert művészi szinten tudjuk művelni, mi nők. A férfi először észre sem veszi, hogy zsarolva van, mire észbe kap már késő. Addigra eltűntek mellőle a barátok, lemondott a hobbijáról, otthonról már csak a feleség engedélyével mehet el. Sok esetben még a családjától is el van tiltva, hiszen az anyós úgyis csak telebeszéli a fejét. Egy szóval jellemezve a férfiből papucsférj lett. Rövid idő elteltével aztán párja éppen azt veti a szemére, ami ellen eddig küzdött. Hogy nem határozott férfi.  

Miért van szükség lelki zsarolásra? Talán az önbizalomhiányunk miatt. Esetleg a társfüggőség miatt, bár félig-meddig az is az önbizalomhiányra épül. Félünk attól, hogy ha párunk távol van tőlünk, akkor távollétében találkozni fog valakivel, aki jobb nálunk. Ezért kontroll alatt szeretnénk tartani a helyzetet, és párunkat. A lelki zsarolás főleg a férfiak felé irányul, ők kevésbé élnek ilyen és ehhez hasonló eszközökkel. Náluk leginkább a féltékenység dominál.


 
Számos módja lehet a lelki zsarolásnak.
A legkegyetlenebb, amikor az egyik fél öngyilkossággal fenyegetőzik.  Ezzel rendkívüli módon tönkre lehet tenni a másik ember életét. Az ugyanis állandó rettegésben él, hogy társa – vagy már csak volt társa - mikor hajtja végre tettét. Aki valóban öngyilkos akar lenni, az általában nem fenyegetőzik vele. Az csendben készül rá, és csendben megteszi.

Másrészről, aki valóban komolyan gondolja, az akkor is megteszi, ha ezzel befolyást gyakorolhat a másik félre. Sok ember él azzal a bűntudattal, hogy párja öngyilkossága az ő lelkén szárad. Ez nem így van. Aki öngyilkos hajlamú, az mindentől függetlenül el fogja követni a tettet. Akkor is, ha párja elmegy, és akkor is, ha marad.
 
A legtöbb lelki zsarolás kicsi dolgokkal kezdődik. A feleség kedvesen kéri férjét, hogy ne menjen el a haverokkal sörözni, hiszen olyan keveset vannak együtt. Maradjon inkább otthon.


 „Ha szeretsz egy kicsit megteszed amit kérek”  
Ugye hányszor halljuk ezt a kedves mondatot? Ha nem jön be a fenti hadművelet, akkor jön a következő csapás: „Nem is szeretsz igazán!” Mit lehet erre mondani? Ha a férj az elején enged, rövid időn belül azt fogja észrevenni, hogy élete gyökeresen megváltozott. Baráti társaság, hobbi nélkül maradt.

Sok férfi fél attól – hozzáteszem jogosan – hogy ha felvállalja a kapcsolatot, akkor párja le akarja majd beszélni azokról a dolgokról, amelyek eddig fontosak voltak az életében.

Ne feledjük el, hogy akárcsak nekünk, párunknak is volt saját élete, mielőtt megismerkedtünk
. Baráti társaságunk, kedvenc időtöltéseink, tanulmányaink, stb. Attól, hogy mostantól párkapcsolatban élünk, nem kell mindezt feladnunk. Mi nők is hajlamosak vagyunk feladni addigi fontos dolgainkat, hogy egész életünket a férfi köré szervezzük.

Higgyük el, sokkal izgalmasabbak maradunk, ha párunk azt látja, hogy nekünk is van önálló, saját életünk, nem adunk fel mindent, ami fontos számunkra. Hisz egy kapcsolat nem arról szól, hogy feladjuk az egyéniségünket, hanem arról, hogy kiegészítjük egymást, tanulunk egymástól. Persze, lehet közös baráti társaságunk is, csak hagyjunk meg közben valamit a másik intimszférájából.

 
  
A lelki zsarolás körébe szoktuk még sorolni, a „szegény én” és az áldozat játszmát. Ilyenkor a társ sajnálatára számítunk, amikor szerencsétlen sorsú embernek állítjuk be magunkat, aki a másik nélkül elveszett. Szintén a nők titkos fegyvere ez, amikor egy gyámoltalan, a világban elveszett nő érzetét keltik, ezzel kikövetelve a másiktól a „megmentést”. Persze, hogy legtöbb esetben győz a partner bűntudata.
 
Számos fajtája van még a lelki zsarolásnak, amivel most nem foglalkoztunk. A fent említettek a leggyakrabban előforduló esetek. Hogyan lehet tenni ellene? Őrizzük meg önállóságunkat és szabadságuk legalább egy részét a párkapcsolaton belül is.

Ugyanúgy vonatkozik ez a férfiakra és a nőkre is. Sokkal izgalmasabbak leszünk párunk szemében, ha azt látja, nem azért vagyunk vele, mert nem tudunk nélküle élni, hanem azért, mert őszintén szeretjük. Úgy, ahogyan megismertük.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 14777 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x