Segítség, hülye vagyok a matekhoz!
Címlap / Psziché / Segítség, hülye vagyok a matekhoz!

Segítség, hülye vagyok a matekhoz!

Forrás: Hír Tibor
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-20

Sokan vannak - gyakrabban lányok - akiknek a lelkében ott a matekseb. Egy olyan lüktető, soha nem gyógyuló, fájó élmény, ami miatt azt gondolják, hogy ők nem tudnak számolni, hogy nem alkalmasak arra, hogy megértsék a matekot. Okozhatja rossz emlék, leértékelő közeg, egy rossz tanár, vagy ezek együtt. A seb pedig, úgy tűnik, gyakran öröklődik. De van rá gyógyír!  


 
A fene esse a matekba!, így fakadt ki egy anyuka, amikor nem tudott segíteni a házi feladat megoldásában. „Huszadszor zavarodott bele. Túl volt egy kőkemény hajtós munkanapon, bevásárolt, elpakolt, mosogatott és úgy érezte, hogy ha még valamit csinálnia kell, akkor menten szétrobban a feje. És jött a gyerek az egyenlettel. Anyuka sem volt soha különösen jó matekos, de ez már sok volt neki is. Úgy érezte, lebőgött, megbukott anyaságból”, ír le egy tipikusnak számító esetet Hír Tibor "varázstanár" a blogjában.

Az esetleírás folytatása: „Visszagondolt azokra a napokra, amikor őt alázta a matektanár a tábla előtt. Lassan számolt – ma már tudja, számtévesztési zavarnak hívják azt, ami miatt nem ment neki a matek már akkoriban sem – és végre összehozott egy hibátlan eredményt. És kapott egy hármast. Mert lassú volt. Emlékezett rá, hogy bőgött, hogy világgá akart rohanni, hogy tele lett a hócipője egyszer és mindenkorra ezzel az egésszel.” A tévesztések azóta sem múltak el, annyira, hogy a PIN kódok, telefonszámok is az ellenségeivé lettek.

Így keletkezik a matekseb

Elég, ha egyszer azt mondja neked valaki, hogy nem tudod megcsinálni, te pedig elhiszed. A matekseb a lélekbe ég bele. Egy fájó és rossz gondolat, amit egyszer igaznak fogadtál el.

„Onnantól fogva nem volt megállás. Megláttál egy számot? Bekapcsolt a fájdalomkapcsoló, viszketni és lüktetni kezdett a seb: 
- Ó nem megyek hozzá közel, ehhez én hülye vagyok, ez matek... 
Minél többször fordult elő veled ez, a seb abbál mélyebb lett”, folytatja Hír Tibor.

A blogger matektanár szerint az esetek többsgében nincs szó diszfunkciós zavarról, az ok csak egy múltbeli gondolatban keresendő. És ha így van, akkor a matekseb gyógyítható.
  Matekból azok a gyerekek jók, akiket eleve megfognak és érdekelnek a számok, ezért jól boldogulnak. A tananyag nekik készült: olyanok készítették őket, akik már a suliban is jó matekosok voltak. Ők jól megértik egymást. Ám akinek másként működik az agya, annak „az egész egy naaagy lila maszlag. És nekik is igazuk van.”

A lányoknál gyakoribb

„A társadalmi sztereotípiák miatt a lányokat még mindig kevésbé jó matekosnak gondoljuk, pedig ez egyszerűen egy tévedés, sőt, hazugság. A lányok alaposak és kitartóak.”

A blogbejegyzésben Hír Tibor leír egy olyan alkalmat, ahol egy gimnáziumi felvételi előkészítő tanfolyamon, ahol kb. 40 gyerek vett részt, és a lányok voltak többségben, minden feltett kérdésre a fiúk válaszoltak, a tábláhos is csak ők mentek ki. „13-14 évesek, totálisan beidomítva a passzív-aktív szereposztásba, az okos-buta tudatba. Ma, 2018-ban szerintem lényegesen jobban és egyértelműbben, mint bármikor az utóbbi évszázadban.”

Van gyógymód a mateksebre?

Hír Tibor határozottan állítja, hogy igen. Ezen a rövid kurzuson, amely újfajta és hatékony matektanítás felnőtteknek, nem csak számolni tanulhatsz meg, de a számtan okozta traumáktól is megszabadulhatsz. 

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3321 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x