(Miért) nézzük a TV-t?
Címlap / Psziché / (Miért) nézzük a TV-t?

(Miért) nézzük a TV-t?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Egy napon nagyon útban lett a TV készülékem. Ott állt a régi, monstre darab a nappali egyik sarkában, és régóta visszatartott attól a szándékomtól, hogy azt a zugát a lakásomnak jobban hasznosíthassam. Mennyi ötletem volt pedig! 

Egy napon nagyon útban lett a TV készülékem. Ott állt a régi, monstre darab a nappali egyik sarkában, és régóta visszatartott attól a szándékomtól, hogy azt a zugát a lakásomnak jobban hasznosíthassam. Mennyi ötletem volt pedig!

Először is összegyűjtöm az egyébként eléggé mostohán kezelt szobanövényeimet és kialakítok részükre egy zöld sarkot. Mit sarkot, egy egész télikertet! Aztán ott vannak a hat évvel ezelőtti költözés óta a padláson bedobozolt, régi könyveim. Milyen jól mutatna a nappali sarkában egy csinos, plafonig érő könyvespolc előtte egy kényelmes fotellal. Ez lenne az én könyvtárszobám! De jól meghúzódhatna ott a számítógépem és csatolt társai. Szóval ötletben nem volt hiány.

Azok a meghitt, családi esték
De minden este fél hét előtt néhány perccel bekapcsoltam a központi helyen terpeszkedő TV készüléket, és ezzel kezdetét vette az a napi rutin, ami ellem már olyan régen vívtam belső csatákat magammal. Az ellenérvek arra vonatkozóan, hogy ne kapcsoljam be a TV-t, egy ideig jól tartották magukat. Csak a háttérben tartva, informálódom az "objektív" hírműsorokból. A gyerekeknek is jár egy kis szórakoztatás az elektromos esti mesével. Hátha lesz egy jó, könnyed film, show műsor, amin kikapcsolódhatok. (Egyre ritkábban éreztem, hogy az éppen vetített elérte ez irányú elvárásaimat.) A vége mindig az lett, hogy - a távszabályzó legelkopottabb gombjára - a csatornaváltóra tévedt az ujjam, és kb. este 11-ig, 1 12-ig, a TV kikapcsolásáig, egy műsort sem néztem teljesen végig. De a készülék erre a 4 - 4,5 órára bekapcsolva maradt! Ez így ment hosszú hónapokon, sőt éveken keresztül. Nem lennék őszinte, ha elhallgatnám, hogy voltak konkrét műsorok, amiket előre megjelölve a műsorújságban, céltudatosan néztem. Sorozatok, magazinok, sport- és kulturális események közül néhányat kiválasztottam és mindig végignéztem. Valahogy úgy alakult, hogy vállalt kedvenceim közül szinte mindegyik hamar véget ért, megszűnt, elmaradt, lehetetlen időpontba került át, a csatorna vált elérhetetlenné számomra, stb.

A fellázadás
Eljött hát az a nap, hogy álltam a koraesti hangulatú szobában és egy nagy cselekedetre szántam el magam. Kihúztam a TV konnektor és antenna csatlakozóit, megragadtam a súlyos készüléket és felcipeltem a padlásra. A képernyőjét a fal felé fordítva gondosan letakartam. Ugyanazzal a lendülettel, még aznap este berendeztem a szabaddá vált sarkot. Került oda minden korábbi ötletemből valami. Két egyszerű polcot szereltem fel a falra, arra könyveket és néhány cserép növényt tettem, míg alatta berendeztem az "informatikai központomat". A lázas munkával el is telt az első otthon töltött este,(nagyon hosszú idő óta) amikor nem néztem egyáltalán TV műsort. Jöttek a következő esték. Kellemes öntudattal tevékenykedtem, olvastam, számítógépeztem, beszélgettem(!), régóta halogatott telefonhívásokat bonyolítottam le, régi hanglemezeimet hallgattam. Őszintén mondom, nagyon jól teltek az estéim. Egy nagyon enyhe szirénhang néha megszólalt, hogy éppen most megy egyik (volt) kedvenc műsorom a TV- ben, de ellenálltam. Teltek a hónapok TV nézés nélkül. Bár hallottam híreket, hogy mi történik a műsorokban, de kezdett az összes műsortéma távolodni tőlem. Nem érdekelt, hogy ki szerepel a jópofa show műsorokban, nem volt fontos újra megnézni 8-10 éve látott filmeket sok reklámmal szétdarabolva. Nem voltam kíváncsi a szenzációra, a bulvárra, a pletykákra, a jópofaságokra, a borzalmak élethű, vagy felturbósított bemutatására. A valódi erőszakra és az ál-romantikára. Kihagytam volna valamit, amit az egymással versengő csatornák nyújtanak a nézők minél nagyobb számú megnyerésére, mindennapi szórakoztatására? Nem hiszem. Az utóbbi két évben szerzett, aktív TV nézői tapasztalataim alapján meg kellett állapítanom, hogy elképesztő mértékben elsilányult - a korábban sem nagyon magas mércével felállított - színvonala a műsoroknak. És mégis...

A csábítás
Három hónap elteltével, egy konkrét műsort mindenképpen meg akartam nézni. Nem volt mit tenni, ideiglenesen(!) visszaállítottam a TV készüléket, ott fenn a padláson. A műsor végignézése után ott ragadtam a következő meg az azt követő és így tovább... műsorokat is megnézni. "Nomád" körülmények között (egy kemény széken a poros, hűvös padlástérben kucorogva) sikerült három-négy órát eltöltenem a bekapcsolt készülék előtt. Megállapítottam, hogy semmit nem vesztettem az elmúlt hónapokban, és még inkább nevetségessé vált számomra a csatornáról csatornára "ugráló" TV nézés. Kiálltam a csábító próbát, és mára eljutottam odáig, hogy egy kicsit komfortosítottam a TV jelenlegi környezetét, és nagyon tudatosan szelektálva, konkrét műsorokat ritkán megnézek. Saját példámon keresztül úgyhiszem, hogy ez lehet egy értelmes reagálás arra a súlyos erkölcsileg, morálisan romló és ízlésromboló folyamatra, amit napjaink tévécsatornái műsorpolitikájukkal gyakorolnak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1528 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x