Attól, hogy introvertált vagy, nem kell hülyének is lenned!...
Címlap / Psziché / Attól, hogy introvertált vagy, nem kell hülyének is lenned!

Attól, hogy introvertált vagy, nem kell hülyének is lenned!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Tele van a net használati utasításokkal az introvertáltakhoz. Mintha valamiféle elmeroggyant társaság volna. Extrém hibridek, akiket bottal piszkálunk, távolról szemlélgetünk, és néha, ha nem harapnak nagyon, jutalmul megetethetjük őket selyemcukorkával. Ha mord a kedvük, Negróval.  

A legjobb barátnőm introvertált, a Harmonet főszerkesztője is introvertált – pedig lehet, hogy azt hinnéd, hogy valaki, aki jól ír, annak aztán tuti extrovertáltnak kell lennie. Én nem vagyok introvertált, de vannak időszakaim, amikor nem vágyom a társaságra.

Az emberek körülbelül fele introvertált, fele pedig extrovertált. Vagyis semmiféle szükség nincs külön introvertáltakat használati utasítással ellátó listákra, ahogy extrovertáltakat kezelő listákra sincs.

Az egészet valahogy úgy foghatnánk fel, hogy egy egyenes egyik végpontján az egészen introvertáltak, a másik végpontján a szélsőségesen extrovertáltak vannak. A legtöbben valahol a két véglet között vagyunk, a legnagyobb tömeg a középpont körül tömörül. Kicsit ilyen és kicsit olyan.

Magáról a két típusról először Jung beszélt, majd később Eysenck is dolgozott ezzel a rendszerrel. Jung 8 típust feltételez:
  1. extrovertált gondolkodó,
  2. extrovertált érző,
  3. extrovertált érzékelő,
  4. extrovertált intuitív,
  5. introvertált gondolkodó,
  6. introvertált érző,
  7. introvertált érzékelő,
  8. introvertált intuitív.
Árnyalták ugyan, de vannak ennél sokkal jobb tipológiák is, amelyekkel sokkal közelebb jutunk egymáshoz. Most azonban maradjunk mégis a divatos introvertált-extrovertált kontinuumban.

Ha nem tudod, melyik típusba tartozol, itt van egy teszt, hogy megnézhesd!   

„Ki az idegesítőbb” verseny – döntetlenre állunk!

Úgy tűnik, mintha az idegesítőségi versenyben az introvertáltak valamiért fújnának az extrovertáltakra, pedig ők sem kevésbé idegesítőek, sőt! Míg az introvertált egy stresszes helyzetben félénken hallgat, addig egy extrovertált beszélni kezd. A kommunikációs szakadék pedig nő. Miközben mindketten félnek, és egymás agyára mennek, valójában csak annyi kéne, hogy megértsék egymást. Az introvertált visszahúzódik, az extrovertált pedig megnyugvást keresve kinyúl egy érzelemért. Végül akár mindketten kiborulnak, mert az introvertált nem kap teret, az extrovertált pedig nem kap megerősítést. Kivétel, ha tudják, hogy működik a másik.


Nincs szükség használati utasításokra – de szükség van megértésre

Amikor különféle listákat olvasunk, hogy mit tegyünk/ne tegyünk egy introvertálttal, hogyan hagyjuk békén, valójában arról beszélünk, hogy valaki más rovására hozzuk őket nyertes helyzetbe, és a másik, aki épp nem úgy működik, legyen szíves pocsékul érezni magát, mert ő nem introvertált. És legyen szíves egyoldalúan tolerálni azt, aki introvertált, saját működéseit elnyomva.

Közben ez egyszerűen olyan, mint a stresszre adott szimpatikus/paraszimpatikus idegrendszeri reagálás. Van, aki elsápad, van, aki elpirul. A sápadás és a pirulás is élettani, nem jobb, vagy rosszabb, csak olyan.

Ha tudod, hogy melyik csoportba tartozol, könnyebben megérted a másikat, és könnyebben meg tudod húzni a saját határaidat. Még a legkukább intovertált is képes lehet kipréselni magából azt a mondatot, hogy „Minden oké veled, csak én most egyedüllétre vágyom, hogy gondolkodhassak.” A legszófosóbb extrovertált is képes lehet arra, hogy kimondja: Akkor vagyok nyugodt, ha megbeszélhetem veled a dolgokat, kérlek, hallgass meg!

A legjobb páros lehetnek – extro és intro hétköznap

Az introvertált általában jó hallgatóság, az extrovertált pedig szívesen fogad egy jó hallgatót. Az extrovertált tud segíteni az introvertáltnak megfogalmazni az érzéseit, és alkalomadtán ő is viszonozni tudja a figyelmet. Jó esetben olyan sincs, hogy két introvertált kussol egész nap két külön sarokban, vagy két extrovertált folyamatosan csacsog megállás nélkül, hiszen ezzel ők maguk is a saját és egymás agyára mennének. Az arányt kell megtalálni, az a kulcsa a dolognak.

Ne adagold túl magad!

Mindkettő – intro és extro – egyaránt túl tudja tolni. Ez kivétel nélkül a fokozott stressz esetén következik be. Egyikük sem elviselhetőbb olyankor, csak az introvertált csöndesebben kibírhatatlan. Ha valaki stabil önismerettel rendelkezik, akkor felismerheti magát ebben a túlzó működésben. Megértheti, hogy most éppen nem jól van, és kereshet magának teret, hogy visszanyerhesse az egyensúlyát. Mindkettejük ideális tere más, de abban egységes, hogy valamennyi kommunikációt és beszédet mindig tartalmaz, és valamennyi érintést is általában. A kommunikáció teljes hiánya nem vezet feloldáshoz.

Vagyis ne a többieket akard megtanítani, hogy bánjanak veled, hanem magadat tedd képessé arra, hogy olyan kereteket szabj, amelyek biztonságosak a számodra. Érintéssel, szavakkal, tettekkel – és önismerettel. Ez nem elhagyható.

A kommunikációs szakadék kínja

Amikor egy extrovertált elismerést keres, akkor beszéddel fogja azt elérni. Ha introvertáltként ez idegesít téged, akkor nyugtázd, ismerd el, majd kérd meg, hogy adjon neked teret. Ha introvertált vagy és csöndet keresel, akkor kénytelen leszel ezt elmondani ahhoz, hogy békén hagyjon az extrovertált, mert akkor fogja érteni, hogy nem rá haragszol, hanem csak egyedüllétre vágysz. Vagyis mindkettőtöknek szüksége van valamennyi beszédre. Amikor ez elmarad, akkor nyílik egyre tágabbra a kommunikációs szakadék. Az introvertált egyre beljebb szorul a sarokba, az extrovertált szegény pedig egyre jobban próbál megfelelni, és megnyitni, kommunikációra bírni, és egyúttal elismerést nyerni a másiktól. Mindketten a szakadék két partján vergődnek. Szélsőséges esetben pedig az egész emberi kapcsolatot elnyeli a szakadék.

Pusztán csak ettől még nem vagy különleges!

Divat lett azt gondolni, hogy az introvertáltak különlegesebbek, és több toleranciát igényelnek, mint mások. Ez azonban nincs így. Kukának lenni semmilyen szinten nem előny, ahogy szófosónak lenni sem az. Ezek végletek. Akkor leszel az emberi kommunikációdban sikeres, hogyha a középpont felé tudsz mozdulni, és önismereted segít, ha nehéz helyzetbe kerülsz.

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4167 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x