Molana Salaheddin Ali Nader Shah Angha, egy modern szufi mester...
Címlap / Psziché / Molana Salaheddin Ali Nader Shah Angha, egy modern szufi mester bemutatása

Molana Salaheddin Ali Nader Shah Angha, egy modern szufi mester bemutatása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Molana Salaheddin Ali Nader Shah Angha egy nehéz örökség hordozója. Az Oveyszi szufi iskola 42. szellemi vezetőjének címét viseli, melynek megalapítása Mohammed próféta idejébe nyúlik vissza. De Pir Oveyszi, ahogy tanítványai világszerte nevezik, ezt az örökséget csodálatra méltó könnyedséggel és nyugalommal hordozza. 

Molana Salaheddin Ali Nader Shah Angha egy nehéz örökség hordozója. Az Oveyszi szufi iskola 42. szellemi vezetőjének címét viseli, melynek megalapítása Mohammed próféta idejébe nyúlik vissza. De Pir Oveyszi, ahogy tanítványai világszerte nevezik, ezt az örökséget csodálatra méltó könnyedséggel és nyugalommal hordozza.

Elhagyva a tradicionális turbánt és a hosszú, omló köpönyeget, modern módon öltözködik, mint ahogy ez a középosztálybeli amerikaiaktól megszokott. Kifelé inkább mellőzi a feltűnést. A szentség aurája, legalább is az első benyomásra, nem érzékelhető. Sugárzó erejét Pir Oveyszi akkor bontakoztatja ki, amikor beszélni kezd. Inkább halk szavú, de az első pillanattól kezdve megragadja hallgatói figyelmét. A "Vallások Közötti Párbeszéd Csoport" meghívására a hamburgi "Patriotische Gesellschaft" Reimaurus termében tartott előadást másfél órán keresztül, több mint 600 vendég előtt. Egyetlen papír nem zizzent, még egy köhécselés sem hallatszott. Megigézetten figyelték hallgatói az angolból a németbe fordított szavait.

Pir Oveyszi 1945-ben született Teheránban. 16 évesen érkezett az USA-ba, ahol először a College-be járt, majd a Berkeley-i egyetemen tanult matematikát és fizikát. 1970-ben visszatért Iránba és átvette apjától a szufi rend szellemi vezetését. Apja, Molana Shah Maghsoud Sadegh Angha és nagyapja, Ghotbeddin Mohammed Angha megújították az iskolát és megnyitották a nyugati világ felé. A mai szufi mester muszlinnak, síitának, iráninak és - világpolgárnak tartja magát egyszemélyben.

Pir Oveyszi előszeretettel vonja bele beszélgető partnereit filozófiai vitába. Én is hamarosan félretettem előkészített kérdéseim listáját. Ehelyett kinyitotta fülemet szellemi szárnyalásai iránt és legfeljebb közbevető kérdésekre hagyott időt. Néha még egy hamiskás mosoly is bujkál a szemében. Szeret tréfálkozni, szívesen brillírozik ironikus szófordulatok egész sorozatával. Az amerikai angolt épp olyan fordulatosan használja, mint elődei az arabot. Az USA-ban már majdhogynem egy médiasztár lett. Hollywood nagyjai, de tudósok és politikusok is versengnek tanácsaiért. A zsidó, a keresztény és az iszlám vallás közötti összekötő szerepében széleskörű elismerést nyert.

Előadásaival bejárja az egész világot. Egyetemek sora büszkélkedik nevével. Berkeleytől Kairóig, Párizstól Tokióig a teológiai tanszékek előadótermei megtelnek jelenlététől. Könyvei nem csak angolul, de arabul, perzsául, németül, spanyolul, franciául és portugálul is olvashatók. Az Oveyszi iskola már több mint 30 országban aktív. Németországban hat városban, Hamburgban, Frankfurtban, Düsseldorfban, Berlinben, Stuttgartban és Hannoverben folynak tanfolyamok.

Az iskola a magyar érdeklődők előtt ez év áprilisa óta nyitotta meg kapuit Budapesten és mindenkit szeretettel vár. (a ford. megj.)

Írta: Peter Schütt
A "Mut" című német kulturális havilap, 2000 áprilisi számban megjelent cikket fordította: Baffia Enikő
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1947 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x