Mikor és miért menjünk önsegítő gyászfeldolgozó csoportba?...
Címlap / Psziché / Mikor és miért menjünk önsegítő gyászfeldolgozó csoportba?

Mikor és miért menjünk önsegítő gyászfeldolgozó csoportba?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Mikor küldjük oda azt a szerettünket, akinek nehéz megbirkóznia azzal, amit nem lehet megváltoztatni? Még mindig erős, hogy "mit fognak mondani" mások. Hogy nem szabad sírni, hogy feketében KELL járni, hogy ki kell, vagy épp nem szabad kimutatni. De a valódi lelki folyamatban alig van segítség.  

Sokszor még ma is tabu témának számít a halálról és gyászról való elmélkedés, a nyílt és őszinte kommunikáció, akár családon belül, akár a társadalomban. Amikor találkozunk a halállal, viszonylag gyorsan szeretnénk elmenekülni azoktól a fojtogató és bénító érzésektől, amivel a gyász és ez az egész folyamat jár. Minél gyorsabban túl akarunk lenni az egészen, anélkül, hogy elég időt és teret adnánk a bennünk lévő veszteség és fájdalom feldolgozására. Tévesen, de sokszor azzal próbáljuk nyugtatni magunkat, hogy majd az idő úgyis mindent meg fog oldani és talán azt reméljük, hogy a gyászunk is feldolgozhatóvá válik anélkül, hogy nekünk bármit is tennünk kellene ennek érdekében. Sokszor tényleg szeretnénk megúszni és elkerülni, hogy a fájdalommal és a veszteséggel egyszer is szembe kelljen néznünk. 
 


Ez az, amit nem gyógyít meg az idő sem ... 


Az idő önmagában azonban semmit sem old meg és nem tudja helyettesíteni az egyén gyászmunkáját. Talán nem is gondolnánk, hogy egy feldolgozatlan gyász milyen sok mindenre rányomhatja a későbbiekben a bélyegét az életünkben. Hatással lehet fizikai és lelki egészségünkre, viselkedésünkre és ezen keresztül kapcsolatainkra is. Nagyon fontos, hogy a gyászolóknak legyen egy olyan hely, egy olyan közeg, legyen ez akár a családi, vagy baráti körön belül, vagy egy önsegítő csoportban, ahol az érzéseik, gondolataik szabadon megélhetővé és kimondhatóvá válnak számára. 
 

Amikor nincs ítélkezés, hogy helyesen gyászol-e a gyászoló ...


A gyászolók számára nagyon sokat segíthet a gyász feldolgozásában, ha szabadon, mások ítélkezése nélkül meg tudják élni fájdalmukat. Ha meghallgatást nyernek és őszintén tudnak beszélni a bennük megfogalmazódó érzésekről, egy elfogadó és megtartó környezetben. Ilyen közeg lehet egy önsegítő gyászcsoport, ahol több alkalmon keresztül, csoportosan történik a gyász feldolgozása. A gyászfeldolgozó csoportok a sorstárs közösség megteremtésén keresztül tudják segíteni saját maguk és csoporttársaik gyászfeldolgozását. 
 

Egymást segíteni értő és biztonságos közegben könnyebb 


Annak köszönhetően, hogy többféle szemléletmód, életmód és veszteséghelyzet találkozik egymással a csoport alkalmakon, a résztvevők saját megoldási eszköztárukat, tapasztalataikat is meg tudják egymással osztani. A sorstársközösség összeköti őket és a megértettség érzése mellett egy nagyon erős, bizalmi környezetet is teremt, ami tovább tudja segíteni a megosztások létrejöttét és elmélyülését. A 10 alkalmas foglalkozások során egy összetartó közösség születhet meg, akik igény esetén a jövőben is tudják egymással tartani a kapcsolatot, ezzel is lehetőséget teremtve a későbbi közös kapcsolódásokra is. 


 

Mire való egy zárt csoport? 


A csoportok a tagok védelme és a bizalom kialakulásának segítése érdekében a második alkalmat követően zárttá válnak, ami azt jelenti, hogy új tagok már ezt követően nem tudnak csatlakozni ahhoz az adott csoporthoz, csak egy később indulóhoz. A csoportokon a gyászolók egy biztonságos és bizalmas légkörben oszthatják meg a tagokkal veszteségük történetét. Mindemellett átélhetik az elfogadás és megértés érzését is, melyek mind-mind erősítik bennük azt, hogy nincsenek egyedül a fájdalmukkal. Az önsegítő csoportalkalmak segíthetik a  gyászfeldolgozást, és segíthetnek újra „visszatérni” az életbe.

******************************************************************
A cikk írója Nagy Zsolt közgazdász, mentálhigiénés szakember, gyászcsoport vezető és képzésben lévő családterapeuta. 2021 január 21-én indítja 10 alkalmas online önsegítő gyászfeldolgozó csoportját. Szeretettel várja csoportjába mindazokat, akik vigasztalódásra, támogatásra, fájdalmuk és veszteségük feldolgozására vágynak szerettük elvesztése miatti fájdalmas gyászukban egy elfogadó, támogató csoportban. A csoporton való részvétel díja 2 000 Ft/fő/alkalom és előzetes jelentkezéshez kötött.  
Jelentkezés az indoló csoportokra: 06/70/293-2188, 
Mottója: „Észrevenni, megérteni, elfogadni és szeretettel kísérni.” 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1619 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x