Hogyan ismerhetjük fel a krízist és mit tehetünk ellene
Címlap / Psziché / Hogyan ismerhetjük fel a krízist és mit tehetünk ellene

Hogyan ismerhetjük fel a krízist és mit tehetünk ellene

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

A krízis egy váratlan helyzet, amivel nem tudunk mit kezdeni. Egy olyan esemény, amire nincs ráhatásunk, aminek több kimenetele lehet és ami jelentősen befolyásolja az életünket. Többnyire valamilyen veszteséggel, de legalábbis erős változással jár, amire nem voltunk felkészülve. Elég csak a covid berobbanására gondolni és rögtön tudni fogjuk mit értünk krízis alatt.  

 Jellemző az első időszakban a gondolati beszűkülés, csak az adott eseményre és annak következményeire tudunk gondolni. A realitásérzékelés elvesztése, érzelmi bénultság. Mintha egy búra alatt lennénk, nem, vagy alig jutnak el hozzánk a külvilág ingerei.

A krízis testi tüneteket is okozhat. Néhány példa a változatos tünetek közül: álmatlanság, szorongás, nehézlégzés érzése, gyomortáji fájdalom, gyengeség, figyelemzavar.

 

Az, hogy hogyan reagálunk egy krízisre, több összetevőtől függ:

 


  • Számít, hogy milyen érett a személyiségünk.
  • Befolyásolja a reakciókat, hogy milyen az aktuális pszichés állapotunk. Egy kiegyensúlyozott életszakaszban stabilabb a megküzdésünk, mint amikor éppen egy nehéz időszakunkban, esetleg már meglévő veszteségünk idején ér egy krízis.
  • Megküzdésünkre hatással van a körülöttünk lévő úgynevezett szociális hálónk (rokonok, barátok) támogatásának mértéke.
  • Találkoztunk-e már azzal a nehézséggel máskor is, vagy ez az első alkalom és nincs hova visszanyúlni tapasztalatért.
 
 

Mit tehetünk:


Nem kell bonyolult megoldásokat keresni. Séta, relaxálás, kimozdulni a nyomasztó gondolatokból. A mozgás sokkal többet segít, mint gondolnánk. Mozgás alatt nem feltétlenül komoly sportteljesítményt értek. Elég sétálni, ha csak az megy. Lényeg, hogy mozogjon a testünk, mert eközben gyógyulunk. Teret adunk az elménknek, hogy kidolgozza magából a megoldást vagy csak enyhítse a belső feszültséget.

 


Társak, barátok, rokonok


Még ennél is fontosabb, hogy legyen olyan ember a közelünkben, akire támaszkodhatunk, akivel megoszthatjuk, ami bennünk van. Ez az egy tényező már elegendő ahhoz, hogy könnyebben túl legyünk a krízisen. Gyakorlatilag mindegy, hogy kit választunk, lényeg, hogy azt érezzük, valódi támogatást kapunk tőle. Lehet kipróbált, jól működő kölcsönösen támogató kapcsolat, mint egy régi barátság, egy hozzátartozónk vagy a párunk. De lehet egy új kapcsolódás is. Egy mellénk sodródott figyelmes idegen az orvosi rendelő várójában, egy szomszéd, egy bolti eladó.

Nem a kapcsolat mélysége számít, hanem, hogy jókor van jó helyen. Nyitott a problémánkra, meghallgat, erőt ad. Sok ilyen kapcsolatot kínál fel az élet, éljünk vele!

 
 


Készüljünk a krízisre "békeidőben" - így! 


Egy krízis megjelenésekor nem mindig vagyunk felkészülve, nincs kész a védőhálónk. Érdemes „békeidőben” erre energiát fordítani.

Ha arra az egyre ügyelünk, hogy legyen körülöttünk egy szeretett embercsoport, barátok, rokonok, ismerősök, mentorok, akkor már rengeteget tettünk magunkért. Tudom, ez manapság nem egyszerű, főleg az introvertált emberek számára. Kezdhetjük a gyűjtést olyan professzionális segítőkkel, akik a segítésre, támogatásra tették fel az életüket. Alapítványok, szervezetek gyakran indítanak ingyenes vagy könnyen megfizethető programokat, aminek a keretein belül kaphatunk segítséget. Ha élőben nehéz az ismerkedés, kezdhetjük online. Sok facebook csoportban láttam már kialakulni ilyen támogató közösségeket, barátságokat. Amikor már van sikerélményünk, elkezdhetjük élőben is kiépíteni, megerősíteni a saját támogató hálózatunkat.
 

Kérjünk segítséget! 


Fontos tudni, egy igazi kemény krízist nehéz megélni segítség nélkül. Bátran keressünk a problémánkra szakosodott szakembert. Ami velünk egyszer történik meg az életünkben, azzal egy szakember rendszeresen találkozik. Kipróbált működő módszerei vannak, stabil támogatást tud nyújtani. Egy szakításon, egy munkahely elvesztésén, egy komoly betegségen, egy gyászfolyamaton könnyebben túllehetünk, ha értő figyelmet kapunk. Érdemes keresni egy olyan segítőt, akivel megvan az összhang, akivel passzol a személyiségünk. A legtöbb segítőnek van oldala, zárt támogató csoportja, ahol megismerhetjük a módszereit, biztonságos közegben kérdezhetünk, online beszélgetéseken vehetünk részt. Ezekben a csoportokban hasonló problémákkal küzdő emberekkel ismerkedhetünk meg.

 
A szerző elengedés specialista, üzleti elakadás konzulens, mentálhigiénés szakember. Csoportjához csatlakozhatsz >> 

 

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 401 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x