Június 24.: Szent Iván napja
Címlap / Psziché / Június 24.: Szent Iván napja

Június 24.: Szent Iván napja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

A Szent Iván-éj az év legrövidebb éjszakája az északi féltekén. Ilyenkor mindenki együtt ünnepel kint a szabadban. Hatalmas tüzeket raknak Európa számos táján. A máglyáknak varázserőt tulajdonítanak: megtisztítanak és megvédenek a boszorkányoktól, a varázslóktól, a betegségektől  

A Szent Iván-éj az év legrövidebb éjszakája az északi féltekén. Ilyenkor mindenki együtt ünnepel kint a szabadban. Hatalmas tüzeket raknak Európa számos táján.

A máglyáknak varázserőt tulajdonítanak: megtisztítanak és megvédenek a boszorkányoktól, a varázslóktól, a betegségektől.

Az emberek ilyenkor összegyűlnek, körülállják, körültáncolják, átugorják a tüzet. Az izzó parazsat, majd a kihűlt hamut szétszórják a földön, hogy ezzel megóvják a termést.

Ezen az éjjelen a víz is természetfölötti erőt kap. Az olaszok például nagy fürdést rendeznek. Mexikóban vizet öntenek magukra az emberek a testi-lelki megújulás rítusaként. Régen szokás volt összegyűjteni a Szent Iván-éj hajnalán összegyűjtött harmatot, és meghempergőzni a nedves fűben.

Június 21., Alajos és Szent IvánAlajos napján ránk köszönt a csillagászati nyár. A Rák csillagképébe lépő, jó öreg égi vándorunk a Nap ekkor éri el legnagyobb távolságát a földtől. Nálunk 16 órán át tart a nappal, és ekkor a legrövidebb (mindössze 8 órás) az éjszaka. A nyári napfordulat - amint az közismert - egyben a Nap visszaútját is jelzi, és a hónap végéig 3 perccel csökken a nappalok hossza.

Bár a 21-én bekövetkezett fordulata óta - képzelt égi pályáján - alacsonyabban jár a Nap, visszaútját a legmelegebb évszakunk a nyár koronázza.

Ennek a váltásnak az ősrégi hagyományait, a fénykultuszt őrzi a június 21-ről 24-re átigazolt Keresztelő Szent János, vagy ahogy sokfelé ismerik Szent Iván ünnepe. Régebben nálunk is számtalan babona és hiedelem kapcsolódott e naphoz. Előestéjén sokfelé ágat tűztek a tyúkólakra a rontás és a boszorkányok ellen. A Szent Iván éjjelén szedett gyógyfüveknek különleges hatást tulajdonítottak. Hajnalán az öregasszonyok meztelenül járták körül a földjüket, és harmatot szedtek.

Ezen a napon került sor a híres tűzgyújtásra is. A faluvégen, erdőszélen rakott tüzet háromszor kellett átugrani, hogy Szent Iván - vagy Szent János - közbenjárásával a Szentháromságnál kegyelmet nyerjenek. Ám leginkább a "párosítók", a közös átugrás, az összeéneklés színhelye volt az Iván-napi tűz. A palóc lányok a tűzgyújtás után a legényekkel a kenderföldre mentek, ahol egyenként a kenderbe heveredtek. Azt tartották, hogy amelyikük után a kender feláll, az egy éven belül férjhez megy. A tűzgyújtás alkalmával a tűzbe vetett gyümölcsnek, főként a Szent Iván-i almának gyógyító erőt tulajdonítottak. Egyes helyeken, hogy a ház le ne égjen, a tűzgyújtáskor viselt koszorút feltűnő helyen a falra akasztották. Úgy tartották, hogy a Szent Iván-napi tűz megvéd a jégesőtől, a dögvésztől, a gonosztól és jó termést biztosít.

A népi jövendölés szerint, "ha a kakukk Szent Iván napja előtt megszólal, úgy olcsó lesz a gabona, ha utána, úgy drága". Egyes vidékeken azt tartották, "ha Szent Iván napján eső esik, úgy mind mogyoró, mind pedig dió kevés lészen, így tehát dió helyett sültalmát ehetünk. Egy megkésett európai monszun megfigyelés szerint: "ha Szent Iván napján esik, úgy még 40 napig esni fog"! A faluvégen, erdőszélen rakott tüzet háromszor kellett átugrani, hogy Szent János (vagy Szent Iván) közbenjárásával a Szentháromságnál kegyelmet nyerjenek. Ám leginkább a párosítók, a közös átugrás, az összeéneklés színhelye volt az Iván-napi tűz. A palóc lányok a tűzgyújtás után a legényekkel a kenderföldre mentek, ahol egyenként a kenderbe heveredtek. Azt tartották, hogy amelyikük után a kender feláll, az egy éven belül férjhez megy. A tűzgyújtás alkalmával a parázsba dobott gyümölcsnek, főként a Szent Iváni almának gyógyító erőt tulajdonítottak. Sokhelyütt, hogy a ház le ne égjen, a tűzgyújtáskor viselt koszorút, feltűnő helyen a falra akasztották. Úgy tartották, hogy a Szent Iván napi tűz megvéd a jégesőtől, a dögvésztől, a gonosztól és bő termést biztosít.

Szent Iván a korán elhunyt gyermekek védőszentje. A gyermeküket korán elvesztet fiatalasszonyok, a tüzet körülülő gyermekeknek gyümölcsöt osztogattak, míg ők maguk nem ehettek belőle. Keresztelő Szent János vértanúhalálát dolgozza fel híres operájában, a Saloméban Richard Strauss német zeneszerző, és Shakespeare bájos, vérbő komédiája, a Szent Iván-éji álom is ezt a nyári éjszakát idézi fel a néphagyomány oldaláról.


A dolgok ma ellenkezõjükre fordulnak, megkeverednek (Shakespeare: Szent Iván-éji álom). Ez a nap a kívánságok ideje.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6264 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x