A kényszeresség tesztje
Címlap / Psziché / A kényszeresség tesztje

A kényszeresség tesztje

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Több-kevesebb mértékben, valamennyiünkben vannak úgynevezett "kényszeres" gondolatok és ezeknek megfelelő cselekvések. Ezek akaratunk ellenére mintegy személyiségünk részévé válnak. Napi életünkben szerepet játszanak, magatartásunkat meghatározzák.  

Több-kevesebb mértékben, valamennyiünkben vannak úgynevezett”kényszeres” gondolatok és ezeknek megfelelő cselekvések.Sokszor nem is tudunk róluk, vagy nem vesszük őket tudomásul. Mások hamarabb észreveszik rajtunk az efféléket. Hogy ki-ki mennyire „kényszeres” ezt segít eldönteni az alábbi teszt.A válaszok: 0=egyáltalán nem, 1=kissé, 2=nagyon, 3=maximális mértékben.

1. Nyilvános helyen nem fogom meg a kilincset, mert fertőzést kaphatok. 0 1 2 3

2. Másoknál többet foglalkozom a becsületességgel. 0 1 2 3

3. Nehezemre esik eldobni a régi tárgyakat, dolgokat. 0 1 2 3

4. Sokszor elkések, mert képtelen vagyok mindent időben elvégezni. 0 1 2 3

5. Sokszor és ismételten ellenőrizni szoktam az ajtókat, a csapokat, a zárakt, a villanyleoltását. 0 1 2 3

6. Nap, mint nap kellemetlen gondolatok zavarnak, amelyek akaratom ellenére bukkannak fel bennem. 0 1 2 3

7. Másoknál többet aggódom az egészségemért, biztonságomért, testi épségemért. 0 1 2 3

8. Gyűjtöm a kiürült dobozokat, zacskókat, üvegeket. 0 1 2 3

9. Az utcán mindig nagyon vigyázok, hogy neki ne menjek valakinek. 0 1 2 3

10. Sokszor azért kések, vagy maradok el a munkámmal, mert egyes dolgokat újra és újra megismételek. 0 1 2 3

11. Az átlagosnál sokkal több szappant használok. 0 1 2 3

12. A reggeli öltözködés nekem több időbe kerül, mint másoknak. 0 1 2 3

13. Túlzottan is kényes vagyok a tökéletes tisztaságra. 0 1 2 3

14. Észreveszem magamon, hogy túl sok figyelmet fordítok az apró részletekre. 0 1 2 3

15. A lakásom tele van tömve ósdi holmikkal, amelyeket képtelen lennék eldobni. 0 1 2 3

16. Túlzottan félek a fertőzésektől, betegségektől. 0 1 2 3

17. Ha pénzhez nyúlok, azonnal piszkosnak érzem a kezem(fizikailag). 0 1 2 3

18. Mindennapi ténykedéseim közben számolni szoktam az egyes lépéseket, műveleteket. 0 1 2 3

19. Esténként jelentős időbe kerül, amíg összehajtogatom és a helyükre teszem a ruháimat. 0 1 2 3

20. Bármilyen gondosan végzek is el valamit, sokszor az az érzésem, hogy nincs tökéletesen jól elvégezve. 0 1 2 3

Kiértékelés 
Kitöltés után adja össze a pontszámait (a pontszámok a bekarikázott számokból állnak össze) ellenőrizze, hogy nem hagyott-e kérdést megválaszolatlanul! Ez az összeg az Ön teszteredménye. Fusson még egyszer át a kérdéseken, ne feledje, hogy nincs Jó vagy rossz válasz. Különösen a 2. és 3 pont közt kell különbséget tennie. 

Értelmezés 

0-4 pont: Ön egyáltalán nem kényszeres azaz híján van a belső késztetésekből fakadó gépies, irracionális gondolatoknak vagy cselekvéseknek. Felszabadult, oldott, spontán ember, akinek vagy nincsenek feldolgozni való feszültségei vagy más módon szabadul meg tőlük. 

5-13 pont: Ön kis mértékben kényszeres ember. Időnként olyan gondolatai támadnak, amelyek nem egészen spontának és tudatosak, mint egy fülbemászó melódia, néha akarata ellenére vissza-visszatérnek. Máskor észreveszi,hogy Önnek másnál fontosabb a rend, az élet szabályos menete, kicsit ódzkodik a túl gyakori változásoktól. Inkább fogad el szabályokat és előírásokat, mintsem vállalja a kiszámíthatatlanságot és a bizonytalanságot ez utóbbi könnyen okoz feszültségeket önnek. 

14-22 pont: meglehetősen, kifejezetten kényszeres ember. Másoknál merevebb elvei vannak, ragaszkodik a maga felállította szabályokhoz, és szorong ha azoktól el kell térnie. Ezért Önnél mindennek állandó helye van, a rend és tisztaság első helyen áll pozitív tulajdonságai között sőt élete egészére jellemző ez a szabályosságra és tökéletességre törekvés. A pontatlanság, lazaság idegesíti, önmagának nem engedélyez e téren semmio pontatlanságot. Így azután csak ritkán elégedet önmagával, amit csinál, azt újra meg újra előveszi, mindig talál rajta javítani valót. Aggodalma a hibák, tévedések, veszélyek lehetősége miatt sokszor szorongást elégedetlenséget szül. 

23-31 pont: nagyon kényszeres természetű ember. Félelmet, aggodalmat, szorongást érez amiatt, hogy nem fog megfelelni saját elvárásainak, hogy nem képes hibátlan, tökéletes lenni. Emiatt folyton ellenőrzi önmagát. Ráadásul hasonlóan szigorú mércét állít mások elé, amivel nem könnyíti meg partnere, családja életét. Legszívesebben steril műtőt csinálna a lakásából, mindent szép rendben szabályosan a maga helyén megőrizne,mindent pontos szabályok szerint a maga idejében végezne el. Ez a maximalizus, ugyanakkor kellemetlen Önnek, szívesen szabadulna tőle, de nem képes rá. Ráadásul a gyakori önellenőrzés sem nyugtatja meg. Az ilyen természet mögött rendszerint régi csalódások, kudarcok, önbizalom hiány rejtőzik. 

32-41 pont: rendkívüli mértékű kényszeresség jellemzi. Élete jelentős részét a maga alkotta szabályok, rutinok uralják. Kínosan pedáns, mindent tökéletlennek, pontatlannak, hibásnak lát maga körül, pedig szeretne hibátlan eszményien tökéletes lenni. Ugyanakkor ezt a lelkivilágot nem Ön választotta magának, sokszor szeretne is más lenni (kevésbé lelkiismeretes, precíz, óvatos), de ez nem sikerül. Gyakran vannak kellemetlen, feszültséget okozó gondolatai, és sokszor tsz olyasmit, amit maga is irracionálisnak, logikailag feleslegesnek tar, de nem tud másképp tenni. Éppen ez a kényszeresség. 

Ha esetleg 41-nél is több pontja van, és egyben úgy érzi, hogy életét zavarják a fentihez hasonló élmények, egy szakember segíteni tudna Önnek. Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10499 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x