Gonoszűzésre ma is szükség volna
Címlap / Psziché / Gonoszűzésre ma is szükség volna

Gonoszűzésre ma is szükség volna

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

A táncos mulatozásban, evés-ivásban bővelkedő hónap végére, azaz a farsang farkára estek a legeseménydúsabb szokások, amikor a sötétséget, a telet jelképező farsang hercegét, a rongyból, szalmából készült bábot elégették, maradványait pedig eltemették - segítendő a beköszöntő tavaszt a téllel való küzdelmében.  

Szorongással, gonddal terhes életünket, számolatlan hétköznapjainkat ünnepek fűszerezik, közösségi alkalmak tehetik széppé, változatossá. Amikor kicsit más minden, amikor nem csak ünneplőbe, vagy kifejezetten az alkalomra készült ruhába öltözünk, hanem talán a a lelkünk is készül az eseményre. Az sem árt persze, ha van némi kis áhítat, vagy misztikum a dologban. A farsang ideje, a böjtelő és a télutó valaha bőven adott alkalmat erre. A húsvét előtti, negyvennapos böjtöt megelőző időszaka ez az évnek, amely vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Nálunk német hatásra már a középkorban elterjedt a farsangolás szokása, szegények és gazdagok körében egyaránt.

A táncos mulatozásban, evés-ivásban bővelkedő hónap végére, azaz a farsang farkára estek a legeseménydúsabb szokások, amikor a sötétséget, a telet jelképező farsang hercegét, a rongyból, szalmából készült bábot elégették, maradványait pedig eltemették - segítendő a beköszöntő tavaszt a téllel való küzdelmében. Az égetésnek, füstölésnek amúgy tisztító hatást tulajdonítottak, így e hagyomány egyben a megtisztulásra is alkalmat adott. De számtalan gonoszűző, termésvarázsló szokást is teremtett a böjtelő.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1138 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x