Motiváció
Címlap / Psziché / Motiváció

Motiváció

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

Mindazon tényezők, amelyek felelősek egy viselkedés jelentkezéséért, fennmaradásáért és megszűnéséért. A viselkedés irányát megszabó és energetizáló tényezők. 


Rendezvénynaptár
Eredete a latin movere (mozogni, mozgatni)ige. Az emóció szó is ebből származik. A magatartás oka miértje. Mindazon tényezők, amelyek felelősek egy viselkedés jelentkezéséért, fennmaradásáért és megszűnéséért. A viselkedés irányát megszabó és energetizáló tényezők.

A motiváció és emóció kapcsolata
Sok átfedés: etimológiai; idegélettani hátterük közös ill. átfedő. A jelenség szintjén is sok átfedés: ugyanazt motivációnak is emóciónak is fel lehet fogni. Ha a viselkedést nézzük, a motivációs jelleg domborodik ki, a belső élményt akkor az emocionális.

Korai filozófiai nézetek: Arisztotelész és Platón szerint a szabad akarat, értelem és célszerűség irányítja a viselkedésünket. 17 század: Descartes-dualiztikus felfogása-állat –mechanisztikus, ösztönök és reflexek, az ember-képes meghatározni a sorsát, viselkedését kontrollálni.

18 század:Kant-a tudás és racionalitás uralja a szenvedélyeket és a testet. 1859.,Darwin:a fajok eredete-kihívás az idealizált emberkép ellen mind állati természettel rendelkezünk. Állat és ember közt a különbség inkább mennyiségi, mint minőségi.

Ösztön: Olyan veleszületett biológiai erő, amely meghatározza a viselkedést adott körülmények között. Volt olyan szélsőséges elmélet is amely szerint nemcsak a viselkedés hanem a gondolatok is ösztönösek. Freud: életösztön-halálösztön. Volt, aki csak 2 ezer ösztönt különített el. Az ösztönökkel valójában nem magyarázható meg a viselkedés, csak annyit jelent hogy veleszületett. A kulturális különbségek ellent mondhatnak az ösztöntannak.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4460 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x