Ki a turista mostanában?
Címlap / Psziché / Ki a turista mostanában?

Ki a turista mostanában?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ahogy a nap sugarai fokozatosan derékszögbe emelkednek az égbolton, úgy az ember is befogadóbbá, nyitottabbá válik. Amint a kertek, parkok egyre több színnel ékesítik környezetünket, úgy lelkünk könnyebben engedi el a nyomasztó terheket, hamarabb lel gyógyírt fájdalmaira 

Ahogy a nap sugarai fokozatosan derékszögbe emelkednek az égbolton, úgy az ember is befogadóbbá, nyitottabbá válik. Amint a kertek, parkok egyre több színnel ékesítik környezetünket, úgy lelkünk könnyebben engedi el a nyomasztó terheket, hamarabb lel gyógyírt fájdalmaira. Szeretnénk sokat szórakozni, nevetni, keressük a rácsodálkozás, az igazulva borzongás lehetőségét, de mindehhez a hétköznapi valóság élményei már nem elegendőek. Ezért hát útra kelünk. Van, akinek csak a közeli tanyára telik, más távoli tengerpartokra vágyik, és megint másnak elég annyi, ha átruccan a szomszéd országba néhány jó cuccért.

Egyébként egy turisztikai felmérés szerint a magyar lakosság körében az elmúlt évben népszerűbbek voltak a belföldi utak, mint a külföldi ajánlatok, és közel 600 milliárd forintot költöttek üdülésre a honi polgárok, 50 milliárddal többet, mint a megelőző évben.

Az 1800-as évek végén készült Pallas Nagy Lexikona azt írja a turistaságról: “a természetkedvelésből rendszeresen űzött kirándulásszerű utazások, barangolások és gyaloglások azon összessége, melynél fogva egyes vidékek megismerését, új természeti szépségek felkutatását s az idegenforgalom emelkedését a honismeret és a közjólét fokozására fordíthatjuk.” Ma már ez nem igazán így van: most mindenki turista, aki megszokott környezetéből elutazik valahová, akár szereti a természetet, akár nem, vagy csak éppen elviseli maga körül. A világútlevél bevezetésével megindult a nagy utazási kedv, - vándorlás, hazából ki és be - szaporítva a vendéglátás szókészletét is: van autós, motoros, kerékpáros turizmus. A vallási kegyhelyekre történő zarándoklatok mellett, újabban a borutakra is nagy az érdeklődés. A falvakat szívesen látogatók a falusi turizmus részeseivé válnak, ízes falusi étkeket kóstolgatnak. Az ökoturizmus kedvelői pedig az egészen naturális, nomád körülményeket biztosító helyszíneket, biofalvakat keresik fel, hogy rácsodálkozhassanak mondjuk egy szürkemarha nyájra, és zizegő szalmazsákon alszanak.

Ahogy változnak a szokások, formálódnak az idegenforgalom szakszavai is: húsz éve még újdonságnak számított a bevásárló turizmus, a benzinturizmus szókapcsolat, ma már a katasztrófa-turizmus szóösszetételen sem csodálkozunk, hiszen helyszín sajnos, akad bőven.

A turisták többsége ma már nem annyira az új természeti szépségek felfedezésére törekszik, hanem inkább önmaga személyiségét megtartó értékeket kutat, valamiféle harmóniát keres, erőt és/vagy árut halmoz és tartalékol a stresszben bővelkedő hétköznapok ellensúlyozására. De ki számít ma turistának? Az, aki autóval érkezik az előre lefoglalt szálláshelyre, vagy aki spontán kerekedik fel, hogy az ismert üdülőhelyen töltse családjával a hétvégét. És az a hazánkfia, aki vonattal, autóbusszal érkezik a kiválasztott helyre? Szeretik-e nálunk a vonattal, autóbusszal érkező vendéget? Aki mondjuk, családostól jön, leszáll a vonatról a rekkenő hőségben, s azonnal egy enyhítő vízcsap után kajtat, amit persze nem sokat talál. Jóformán még le sem lép a vasúti peronról, máris röpül egy-két ezrese, hogy megpisiltesse, és két deci vízhez juttassa famíliáját, meg lemossa magáról a többórás út kínjait. A család feje aztán egy eligazító térkép nyomába ered, ám azt sem biztos, hogy talál. Pedig megszívlelendő tapasztalat, hogy a külföldi, és ráadásul fizetőképes turistákat csak olyan város, üdülőhely képes tartósan és tömegével magához vonzani, ahol az ott élők, a hazai emberek is szívesen töltik az idejüket. Ezért hát még mindig érdemes tovább vizsgálódni a vendéglátóknak, mert például hiába virágos a város, ha nincs elég kulturált WC, tájékoztató-, útjelző tábla, térkép. Számba kéne venni, hogy a tikkasztó hőségben van-e elég ivókút, szökőkút, ami nemcsak enyhítő oltalmat ad, hanem egyben esztétikai élményt is nyújt? Van-e elég színvonalas kulturális program, amelyek közül választhat a látogató. Van-e mindazok számára elég látnivaló, akik nem zárt, zsúfolt termekben kívánják eltölteni az oly kevésre mért szabadságot, hanem élénk, üde parkok mellett, tiszta tereken, szobrok, építészeti érdekességek közelében.

Vendég-e hát a turista, ha hazai? Egyáltalán ki a turista? Mindenesetre érdekes lesz egy-két évtized múlva olvasni, hogy a huszonegyedik században készülő enciklopédiák mi módon értelmezik a turizmus fogalmát. Vajon lesz-e még valamennyi köze az idegenforgalomnak a természethez, ismerik-e még a szót: honismeret?
Tóth Katalin
Illusztráció: Herr Péter Szemben a szélmalom című alkotása

Életkérdések fórum
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2400 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x