Polcz Alaine: A gyászban élő bűntudat
Címlap / Psziché / Polcz Alaine: A gyászban élő bűntudat

Polcz Alaine: A gyászban élő bűntudat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Van a bűntudatnak egy másik formája is, amely éppen az egyértelműen jó kapcsolatoknál, a szeretet-kapcsolatoknál, a szoros kapcsolatoknál jelentkezik: a túlélőnek azért van bűntudata, mert nem halt meg ő is, tovább él (álmában gyakran hívja a halott, hogy menjen vele).  

A gyász elején a hívás érzése olyan erős lehet, hogy halálos betegségtől, öngyilkosságtól sem fél a túlélő. Ilyenkor a megbetegedés és a tragédia valóban bekövetkezhet. Öreg házaspároknál gyakori jelenség, hogy gyorsan követik egymást. Bibó István és felesége, Boriska három napon belül haltak meg. Benedek Eleket temetése napján követte a felesége. Fiataloknál gyakran lép fel fenyegető belső kényszer az öngyilkosságra.

Nekem is meg kell halnom!
Kétgyermekes fiatalasszony váratlanul elveszíti a férjét. Azt mondja: “Úgy félek, hogy öngyilkos leszek. Nem bírom, úgy érzem, nekem is meg kell halnom. Sürgető hívás, hogy vele menjek, vele legyek. És ezt most csak így lehet, pedig én nem akarom. Hogy ezt kisgyermekes anyák nem szokták megtenni gyermekeik miatt? Igen, nem hagyhatom itt őket, viszem magammal őket is. Tudom, hogy ez szörnyű, de hát a halálba követjük...”

A legmélyebbre ható seb
A másik halála a legmélyebbre ható seb. Bár egy számára megkülönböztetett életnek a vége, néki, a túlélőnek mégsem jelenti általában az élettel való kapcsolat végét, legfeljebb a gyász kezdetén érez ilyesmit. A progresszív gyász aztán ezeket az érzéseket módosítja, alakítja. Sokszor úgy mutatkozik ez álomban, hogy az álmodó habozik felismerni a halottat. Az idézett fiatalasszony mondja egy év múlva: “Vele álmodtam, de talán mégsem ő volt, nem ismertem fel. Kért, hogy maradjak vele, hogy beszélgessünk. Miért? Ki ez? - gondoltam álmomban, és verejtékezve, fulladozva ébredtem. Hát ő volt, és én nem ismertem meg! Miért?”
Azért, mert azon az úton halad, hogy a férjétől az élet és annak újabb lehetőségei miatt elszakad, s ezért bűntudata van.
“Hát lehetséges, hogy én valaki mással éljek együtt?” “Hogy van az, hogy más fekszik az ő ágyában? Átrendeztem a lakást. Ki kellene cserélni a heverőket is” – mondja két év múlva.

Követhető a gyász útja
Új kapcsolatra lesz képes, mely akkor szakítja el teljesen a régitől, amikor az új helyzetben lépnek fel problémák, és ezzel megszűnik a bűntudat is. Ezekben a szélsőséges esetekben jól felismerhetőek a gyásszal kapcsolatos problémák. Ezek nem ritkaságok, de a gyászolókkal nehéz ezekről a dolgokról őszintén beszélni, s így ők sem tudják elmondani, mit élnek át. Manapság már nem is illik gyászról beszélni. Így próbáljuk elhárítani. Viszont annál többet panaszkodunk kis semmiségek miatt. Nem azt érintjük, ami a mélyben van, mindig csak a felületet. És így valamennyien szegényebbek leszünk. A gyászolókat pedig – végül is – magukra hagyjuk, hogy aztán bennünket érjen felkészületlenül saját gyászunk és mi is magunkra maradjunk.

Azonosulás a halottal
Ha jobban figyelnénk, gyakran láthatnánk, hogy lép fel az azonosulás a halottal, az elveszített kedvessel. Nem egyszer ugyanolyan tünetek lépnek fel, mint az elhaltnál a betegsége során. “Olyan vagyok, mint ő – én is meghalhatok?” Vagy ennek az ellenkezője. “Szaporán lélegzem, mint ő. Csak nem vagyok beteg? Csak nem halok meg, mint ő?” Hatvan év körüli nő mondja: “Nem tudok aludni a bátyám halála óta. A furcsa az, hogy pontosan olyan az alvászavarom, mint az övé volt. Nem tudom, mi ez? Családi örökség? De épp most kezdődött?... Vagy reá emlékezem ezzel?”

Az azonosulás, a kötődés, az egyesülés keresése a gyász elején természetes, aztán el lehet és kell szakadni. A halál tagadása ezt lehetetlenné teszi. A tagadásnak, a “nekem él”, a “valahol él” mellett  másik végletéről sem lehet megfeledkezni, amikor a pozitív érzelmek negatív indulatokba csapnak s a kapcsolat átértékelődik: “Becsapott, hazudott, nem az volt, akit én szerettem. Nem jelentett nekem semmit, nem vesztettem semmit.”

Forrás: Éjjeli lámpa - Jelenkor Kiadó, Pécs 1999

Előző fejezet
Következő rész


Ha gyászmunkájában elakadt, kérdezzen Hospice tanácsadónktól!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11704 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x