Parfümnagyhatalom és tisztaság - hogyan függ össze?
Címlap / Showbiznisz / Parfümnagyhatalom és tisztaság - hogyan függ össze?

Parfümnagyhatalom és tisztaság - hogyan függ össze?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Persze, Franciaországról van szó. Ha meghalljuk, hogy parfüm, mindenkinek az illatos francia dámák jutnak az eszébe. Az már kevésbé, hogy miért éppen itt készül a legtöbb parfüm, és, hogy a hölgyek miért annyira illatosak. 

A dolog elég régre nyúlik vissza. Illatos olajakat már az ókorban is használtak, hogy a kellemetlen testszagot elnyomják, ám a parfümkészítést a franciák emelték mesterfokra. A 17-18. században Európa legfényesebb udvarában, a francia királynál hatalmas volt a kereslet a kitűnő parfümök iránt, használatuk az etikett szerint kötelező volt. Oka nagyon egyszerű: a higiéné teljes hiánya, a kastélyok szobáiban a sarkok használata illemhelyként, a mosakodás és fürdés teljes mellőzése olyan elképesztő bűzt eredményezett, hogy azt valamivel ellensúlyozni kellett. A parókák, a díszes ruhák, mind át voltak itatva erős parfümökkel, másként a helyzet elviselhetetlen lett volna.

HarmoNet tipp:
Koktélparti helyett orgiák, avagy a fityma napja >>

Szóval a parfümökre hatalmas volt a kereslet, az ipar virágzott és virágzik ma is. A különbség csupán annyi, hogy manapság bárki megengedheti magának, hogy parfümöt használjon, mint ahogy a fürdés luxusának is nyugodtan hódolhatunk – ha akarunk. A baj akkor van, amikor nem akarunk. Bármilyen meglepő, a franciáknál a mai napig nincs szokásban a mindennapos fürdés. Reggel jobb esetben beérik egy „cicamosdással”, és este sem pazarolnak több időt a tisztálkodásra, mint egy fogmosás. Jobb esetben.

Az általánosan elfogadott norma szerint heti egy fürdés bőven elég – a legtöbb helyen ez a nap a csütörtök – és ekkor váltanak ruhát is. Megdöbbentően hangzik? Pedig így van. Európa legcivilizáltabb országában – legalábbis a franciák szerint – a tisztaság és a személyi higiéné mértéke most is a parfüm, amit bőven használnak, eltartva ezzel országuk egyik legmenőbb iparágát (most nehogy azt mondja valaki, hogy nemzeti öntudatból nem fürdenek). A hajmosás annyira nem divat, hogy otthon nem is végzi senki, ha gond van a frizurával, azért van a fodrász, hogy megoldja. Na de otthon, saját kezűleg mosni?! Azért persze van kivétel, hiszen az országban élő 5 millió iszlám hívőnek a Korán írja elő a kötelező napi tisztálkodást.

HarmoNet tipp: Parfüm-parancsolatok - a parfüm választás művészete >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1873 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x