A legvidámabb Barack (Videóval!)
Címlap / Showbiznisz / A legvidámabb Barack (Videóval!)

A legvidámabb Barack (Videóval!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-18

Vélhetően keveseket hozott annyira lázba az elnökválasztás, hogy még az éjszaka közepén is a CNN élő adásán csüngjenek, hiszen az USA túl messze van ahhoz, hogy egész szerdán fogpiszkálóval felpeckelt szemekkel munkálkodjon az ember. Ennek ellenére azért reggel nyilván sokak első dolga kedvenc napilapjuk vagy hírportáljuk fellapozása volt, hogy megtudják mi is lett a végeredmény. 

Az előválasztások során egyértelmű vélemény uralkodott el az elemzők körében, republikánus márpedig itt nem nyerhet. Nem is nyert, köszönjék Dzsordzs Dábjúnak… Azonban mindezt már senki sem merte volna megkockáztatni hónapokkal az után, hogy megtudtuk, a nő és a fekete csatáját utóbbi nyerte, és ezúttal a tatát kell lenyomnia, hogy megpihenhessen végre útja végállomásán, a Fehér Házban… apropó, ideje lesz újrafesteni, mondjuk barnára. Egy szó mint száz, bár sokan jósolták eleinte az elsöprő demokrata győzelmet, később McCain sikeresen felzárkózott, végül jókora zakóba futott bele. Kiütéssel felérő pontozásos győzelmet aratott ugyanis Barack Obama, több mint dupla annyi elektori szavazatot gyűjtve, mint riválisa.

A piros és kék színekre festett USA térkép alapján nem ennyire egyértelmű a helyzet, de az amerikai választási rendszer egész más, mint a miénk. Itt államonként mérkőznek meg a jelöltek, és a győztes mindent visz, azaz megkapja az adott állam lakosságához mért elektori szavazatokat, a vesztes meg – akár ha csak 1%-al marad alul – fityiszt sem kap. Így fordulhatott anno elő, hogy Al Gore több szavazatot kapott abszolút értékben, mint Bush, a összesítésben mégis utóbbi szabadult a világra, ugyanis sok államban minimális különbséggel vitte el az elektorokat, míg másütt jócskán kikapott. 


Obama idén jól taktikázva 9 olyan államban tudott nyerni, ahol legutóbb Bush győzött, és sikeresen hódította el a népesebb partmenti államokat, nem is fecsérelve energiát a hagyományosan republikánus – és kevés elektort adó – területekre. Az internet kínálta lehetőségekkel minden eddiginél jobban élt, rengeteg pénzt sikerült összekalapoznia 10-20 dolláros támogatásokból a világhálón keresztül, ahová reklámfilmeket is felpakolt, és kihasználta a legnézettebb szájtok reklámfelületeit. Egyes szakértők szerint az internet nyerte meg a választásokat számára, és többen nehezményezik, hogy pont a netes társadalomnak nem köszönte meg, hogy sikerhez segítették, holott az internetetzők száma az USA-ban meghaladja a 200 milliót, és nagyjából megegyezik a választásra jogosultak számával. Internet ide vagy oda, új elnöke van az USA-nak, demokrata elnöke… fekete elnöke. Még be sem iktatták, de már híresebb, népszerűbb mind bármelyik elődje volt… reméljük a kormányzáshoz is legalább annyira ért, mint a showbizniszhez.

HarmoNet tipp: Fogadjunk, hogy Barack Obama a West Ham edzője lesz! >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1987 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x