Megdöbbentő: SMS-ben tanult amputálni az orvos, aki a vízilótámadás...
Címlap / Showbiznisz / Megdöbbentő: SMS-ben tanult amputálni az orvos, aki a vízilótámadás áldozatát mentette!

Megdöbbentő: SMS-ben tanult amputálni az orvos, aki a vízilótámadás áldozatát mentette!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Egy önkéntesként a Kongói Demokratikus Köztársaságban dolgozó brit sebész SMS-ben kapott utasítások alapján hajtott végre egy életmentő karamputációt. 

David Nott azonnal tudta, hogy a 16 éves fiúnak el kell távolítani a bal lapockáját, miután karját halászat közben leharapta egy víziló. Az érsebészként dolgozó orvos azonban korábban még nem végzett ilyen műtétet, és tisztában volt a beavatkozás óriási kockázatával. SMS-ben felvette tehát a kapcsolatot egy londoni kollégájával, aki SMS-ben elküldte a műtét levezetésére vonatkozó utasításokat.


"Tudtam, hogy a beteg számára a legjobb beavatkozás a karamputáció, ami hatalmas műtét" - nyilatkozta a BBC rádiónak az októberben elvégzett beavatkozásról. "Nagy-Britanniában ehhez egy intenzívosztályra lenne szükség. Óriási vállalkozás volt."

Nottnak ezzel szemben mindössze fél liter vér és egy szegényesen felszerelt műtő állt rendelkezésére. Meirion Thomas professzornak küldött SMS-t, azon kevés brit sebész egyikének, aki tapasztalt az ilyen jellegű műtétekben.

"SMS-ben leírta lépésről-lépésre, hogyan kell elvégezni" - számolt be Nott. "Még e küzdelem közepette is sokat kellett töprengenem azon, vajon jó döntés-e egy fiatal fiú karját eltávolítani. Végül azonban beláttam, hogy enélkül meghalt volna, úgyhogy mély levegőt vettem, és szóról-szóra követtem az utasításokat. Pontosan tudtam, mit akart a kollégám, mivel sokszor műtöttünk együtt. Egyszerűen szerencse, hogy éppen ott jártam, és meg tudtam csinálni. Éppen ezért vállalok ilyen gyakran önkéntes munkát. Örülök, ha meg tudom menteni valakinek az életét." A fiú a műtétet követően teljesen felépült.

Nott egy hónapig dolgozott önkéntesként az Orvosok Határok Nélkül szervezettel Rutshuruban, a Kongói Demokratikus Köztársaság zűrzavaros keleti Nord-Kivu tartományának egyik városában. Az ottani kórházban rengeteg lőtt sérültet látnak el.

Nord-Kivuban három hónapig dúltak a harcok a kongói kormányerők és a Népvédelmi Nemzeti Kongresszus lázadó mozgalom harcosai között, ami újabb humanitárius válságot okozott a régióban.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1130 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x