Hatalmas átalakítások elé néz Mekka!
Címlap / Showbiznisz / Hatalmas átalakítások elé néz Mekka!

Hatalmas átalakítások elé néz Mekka!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Mekkára régóta ki lehetne tenni a megtelt táblát. Zarándokok milliói látogatják az iszlám legszentebb helyét, és elhelyezésük egyre nagyobb probléma. A tömegben rengeteg hívő leli halálát - egyszerűen eltapossák őket, a mecset befogadóképessége pedig már évtizedek óta szűkösnek bizonyult. A megoldásra vannak tervek, amelyek máris hatalmas felháborodást váltottak ki. 

A globális építészet legkeresettebb női és férfi sztárja, Zaha Hadid és Norman Foster kapott megbízást a világ egyik legnagyobb léptékű városfejlesztési projektjére: az iszlám első számú szent helye, Mekka áttervezésére. A részleteket tekintve szupertitkos elképzelések Abdullah szaúdi király támogatását élvezik, aki teljes anyagi támogatásáról biztosította az építészeket és a kivitelezőket. A régi probléma megoldása – Mekka zsúfoltsága és emiatt nem megfelelő biztonsága – nem tűr halasztást, ám az iszlám világot máris felháborítja, hogy idegenekre bízzák legszentebb helyük átépítését. A grandiózus projekt szerint az al-Harám nagymecsetet, amely jelenleg 900.000 főt képes befogadni, első lépésben 1.500.000, majd fokozatosan 3.000.000 fő befogadóképességűre bővítenék. Emellett az épületet magasságban is megtoldanák, a tervek szerint a világ 9. legmagasabb épülete lenne. A mecset mellett magát a várost is átépítenék és korszerűsítenék, mivel a zarándokok közlekedése és elhelyezése komoly gondot okoz, és a város is elavult. A terv részleteiről azonban semmit nem lehet tudni, a legnagyobb titoktartás övezi. A felháborodást első sorban az váltotta ki, hogy a változtatásokat, terveket idegenekre bízták.


Norman Foster az al-Harám-mecset északi irányú bővítésének lehetőségeit vázolta fel, amíg tíz másik, ugyancsak világhírű irodát – köztük a brit Atkinst – arra kértek fel, hogy készítsenek megvalósíthatósági tanulmányokat különböző fejlesztési forgatókönyvek esetére. A brit–iraki építész nagyasszony, Zaha Hadid globális presztízsét jelzi, hogy nő létére őt bízták meg az al-Harám mecset és Mekka szívének átalakításával – ebben feltehetőleg arab származása és az iszlám kultúra közeli ismerete is közrejátszott. A projektben hat másik, ugyancsak rendkívül neves építész működik közre. A sokmilliárd font beruházási értékű fejlesztésben részt vesz az Adam Kara Taylor és a Faber Maunsell mérnöki iroda is. A fejlesztésben helyett kapott egy ultramodern, csúcstechnológiával, minden kényelmi berendezéssel és a legszínvonalasabb biztonságtechnikával ellátott repülőtér is, amelyet szintén külföldi építész, a holland Rem Koolhaas tervezett.


Az egyik legnevesebb hazai építész, Szami Angavi nyilatkozata szerint meglepetéssel és felháborodással értesült arról, hogy kívülállók terveznék át az iszlám első számú szent helyét. „Mély érzelmi kötődés és alapos ismeretek nélkül nem lehetséges átalakítani egy ilyen jelentőségű várost” – mondta a The Times napilapnak a szakrális építészet elismert szakértője, aki a konzervatív királyságban azon kevesek egyike, akik adott esetben nyíltan bírálják Abdullah király és tanácsadói döntését, és ezzel most nincsen egyedül. Elmondása szerint első sorban nem az ellen van kifogásuk, hogy külföldiek is részt vesznek a munkálatokban, hanem, hogy hazai szakemberek nem. Az elmúlt években már Mekka több száz történelmi épülete áldozatul esett az átalakításoknak és építkezési beruházásoknak, helyüket pedig a tehetősebb zarándokokat kiszolgáló felhőkarcoló-szállodák és lakótornyok vették át, ami hangos nemtetszést váltott ki az ország konzervatív értékeket tisztelő polgárai között. Abban mindenki egyetért, hogy a fejlesztések elkerülhetetlenek, ám a módszerekben és az értékrendben áthidalhatatlanok a különbségek. Szami Angavi, és az általa képviselt emberek vesztésre állnak a futurisztikus, külföldi építészek által készített tervekkel szemben, és félő, hogy Mekka végleg átalakul történelmi városból modern metropolisszá. Ez önmagában nem lenne baj, ám mint sejteni lehet, itt is egyetlen dolog fog dominálni: a pénz, és félő, hogy még igen sok történelmi-régészeti emlék válik a modernizáció áldozatává.

HarmoNet tipp: Artemisz templomát nem képesek lerombolni! Isteni beavatkozás? >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2003 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x