Megtiltották a valódi koponya használatát - Hamlet csak műanyaggal...
Címlap / Showbiznisz / Megtiltották a valódi koponya használatát - Hamlet csak műanyaggal léphet fel

Megtiltották a valódi koponya használatát - Hamlet csak műanyaggal léphet fel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Meghökkentő, hogy mennyire tabu a mai napig egy igazi koponya, vagy bármely más emberi csont. Shakespeare darabjában Hamlet természetesen egy valódi koponyához intézi híres monológját, ám a színházakban csakis műanyag kellék jöhet szóba. Történt egy érdekes kivétel, ám nagy felháborodás lett a vége. 

Érdekes végrendeletet hagyott hátra André Tchaikowsky brit zongoraművész, szerveit tudományos célokra ajánlotta, ám koponyáját a Royal Shakespeare Companynak adományozta, mert szerinte hiteltelen a Hamletet műanyag kellékkel játszani. A férfi 1982-ben rákban hunyt el, és végakaratának megfelelően koponyáját fel is vették a kelléktárba, ám 26 éven át nem került használatba. A rendezők és a színészek sem voltak hajlandóak egy valódi koponyával játszani, pedig 1989-ben történt egy kísérlet a koponya szerepeltetésére. Az ominózus kellék csak a próbákig jutott, és a színészek viszolygása miatt nemsokára visszakerült kényelmes kis dobozába. Nemrég azonban Greg Doran direktor elővette André Tchaikowsky koponyáját a kelléktárból, és Shakespeare szülővárosában ezzel a valódi kellékkel játszatta a Hamletet.


A direktor minél élethűbb előadást szeretett volna, ezért még egy speciális engedélyt is kért, hogy a koponyát felhasználhassa a darabban. Hogy elkerülje a botrányt, sem a színészeket, sem a nézőket nem avatta be a titokba, így csak ő, és a Hamletet alakító színész tudta, hogy a koponya valódi. A 22. előadás után azonban kiderült a turpisság, és a színészek és a nézők nagy felháborodása miatt Greg Doran kénytelen volt ismét elővenni a műanyag kelléket, André Tchaikowsky valódi koponyáját pedig visszadugni a kellékes ládába  - ezúttal lehet, hogy örökre. A képen a valódi – a botrányt kiváltó – koponya látható, utoljára.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2258 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x