Különleges régészeti kincs Egyiptomból
Címlap / Showbiznisz / Különleges régészeti kincs Egyiptomból

Különleges régészeti kincs Egyiptomból

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Az egyiptomi műemlékvédelmi hatóságok csütörtökön bemutatták egy ókori fáraó balzsamozó ágyát, amelyet egy Luxor környéki rejtélyes sírban találtak és amelyet több, mint háromezer évvel ezelőtt a holttestek mumifikációra történő előkészítésére használtak. 

Kínos precizitással állították helyre a dél-egyiptomi Királyok Völgyében, Tutanhamon sírja mellett található KV-63-as sírban darabokban megtalált faágyat, adta hírül a Műemlékvédelmi Főtanács egy közleményben. Az ágy lábát faragott oroszlánok díszítik, a fejétől a lábvégig öt centimétert lejt, hogy segítsen a mumifikációra előkészítendő tetemek vérének kifolyatásában.

Halál után a szerveket a lehető leghamarabb eltávolították, ideértve az agyat is, amelyet eldobtak, mivel úgy hitték, a túlvilágon semmi szerepe nincs. A szívet benne hagyták a testben, a többi szervet megtisztítva, illatosítva és tartósítva köcsögökben helyezték el a sírban a múmia mellett. Ezután a tetem 40 napot töltött a balzsamozóágyon, hogy minden folyadék kifolyjon belőle, majd további 15 napig tekercselték.

A műemlékvédelem feje, Zahi Hawass egy közleményben azt mondta, hogy a 170 centiméteres ágyat a KV-63 sír körül szétszórt fadarabokból állították újból össze. A luxori műemlékvédelmi igazgató, Mansour Bouriq az AFP-nek azt nyilatkozta, a többi, sírban talált ággyal szemben ez nem díszítő célokat szolgált, hanem ténylegesen balzsamozásra használták. „Úgy véljük, ezt a szobát használták balzsamozásra, mivel itt találtunk balzsamozáshoz használt anyagokat, köztük gyógynövényeket, olajokat és cserépedényeket” – magyarázta Bouriq.


A KV-63-as sírt 2006-ban fedezték fel egyiptomi és amerikai régészek, nyolcvan éve ez az első újonnan felfedezett sír. Úgy vélik, a nyolcadik dinasztia korából származik (i.e. 1570-1304), bár nem találtak múmiát, amely lehetővé tette volna a pontosabb kormeghatározást.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 983 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x