Európa Filmdíj: teljes nevezési lista, a legszuperebb mozik!...
Címlap / Showbiznisz / Európa Filmdíj: teljes nevezési lista, a legszuperebb mozik!

Európa Filmdíj: teljes nevezési lista, a legszuperebb mozik!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az Európai Filmakadémia (EFA) nyilvánosságra hozta az idei nevezések listáját. A 48 címet tartalmazó listáról az Akadémia kétezer tagja választja ki az Európa Filmdíj különböző kategóriáinak jelöltjeit, melyet november 7-én, a sevillai filmfesztiválon hoznak nyilvánosságra. 

A listán két, hazánkban a Mozinet forgalmazásában bemutatott alkotás is szerepel. Az egyik Nagy Viktor Oszkár Apaföld című első játékfilmje, mely Magyarországot képviseli az Európa Filmdíjakért folyó versenyben. A másik a Pandora szelencéje című török-francia-német-belga koprodukció, ami augusztus végén került a hazai mozikba.

1. PANDORA SZELENCÉJE

Színes, török-francia-német-belga film
Amikor egy idős asszony (Tsilla Chelton) előbb eltűnik, majd megkerülve a szenilitás jeleit mutatja, a család fiatalabb tagjaira hárul a feladat, hogy gondoskodjanak róla. A rokonok az évek során eltávolodtak egymástól, de az összefogás talán ismét segít felfedezni a családi értékeket.
A rendező korábbi filmjei a magyar közönség számára sem ismeretlenek (Utazás a Napba; Felhőkre várva) és legújabb alkotása is életművének fontos állomása, melyet a világ filmfesztiváljain elnyert díjai és szereplései is alátámasztanak. A megkapó dráma tucatnyi jegyzett fesztiválon került bemutatásra (például Torontóban, Thessalonikiben és Rotterdamban), az "A" kategóriás San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert. Olyan fontos nemzetközi szakmai folyóiratok írtak róla elismerően, mint például a Variety és a Screen International.
A filmben általános érvényű gondolatok és generációs különbségek fogalmazódnak meg kortárs környezetben. A Pandora szelencéje univerzális értékekre (úgymint család, szeretet, gondoskodás) mutat rá, úgy, hogy az minden társadalmi réteget és korosztályt képes megérinteni.

Eredeti cím: Pandora’nin kutusu (Pandora’s Box)

2. APAFÖLD
Színes, magyar film


Az Apa frissen szabadul a börtönből azzal az elhatározással, hogy új életet kezd és megpróbál átadni valami értékrendszert a fiának. Vásárol egy darab földet, amin szőlőt akar telepíteni.
A Fiú életébe, aki súlyos apahiánnyal éli végig kamaszkorát, hirtelen újra betör a hús-vér Apa, a valamikori Isten, ám mostani szándékai komoly ellenállásba ütköznek. Mindaz, amit az Apa tesz vagy képvisel, a Fiúban totális elutasításra talál.
Súlyosbítja a helyzetet a Fiú nagynénje, Ági jelenléte, akivel az Apa szexuális kapcsolatot alakít ki.

A Derzsi János és Ravasz Tamás főszereplésével készült film a 40. Magyar Filmszemlén a külföldi kritikusok által odaítélt Gene Moskowitz-díjat nyerte!

Az összes nevezett film listája a http://www.europeanfilmacademy.org oldalon olvasható.

Mozinet
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1698 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x