Thomas, a gőzmozdony túlságosan konzervatív?
Címlap / Showbiznisz / Thomas, a gőzmozdony túlságosan konzervatív?

Thomas, a gőzmozdony túlságosan konzervatív?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-09-27

"Konzervatív politikai ideológiája" és a női nem gyenge jelenléte miatt bírálta egy kanadai tudós a gyerekek kedvencét, a Thomas és barátai című mesét. 

Shauna Wilton, az Albertai Egyetem politikatudományi professzora szerint a kis gőzmozdony és barátai körüli történetekben a vonatokra bizony büntetés vár, ha ellenszegülnek vagy ha saját fejük után menve új ötletekkel állnak elő - írta a The Daily Telegraph internetes kiadása.

A politológus a mesében tetten érhető osztálykülönbségekre is rávilágított, szerinte míg a munkások a Sodor-szigeti társadalmi létra alsó fokain foglalnak helyet, addig a vonatok magasabban vannak, a hierarchia élén pedig maga a nagyhatalmú és gazdag Kövér Ellenőr, vagyis Sir Topham Hatt foglal helyet.


Wilton bírálatai ellenére az először az 1940-es években publikált mesének hatalmas rajongótábora van, a W. V. Awdry tiszteletes meséjéből készült rajzfilmsorozatot 130 országban sugározzák.

A kutató érdeklődését is épp a televízióban vetített részek keltették fel. Wilton 23 rész cselekményét, a szereplőket és más szempontokat figyelembe véve elemezte a mesét, vizsgálódásainak eredményeiről egy politikatudományi konferencián számolt be.

Bírálta a történeteteket azért is, mert a 49 karakter között mindössze nyolc "kislány vonat" van. "A lányvonatokat nem festik le feltétlenül rosszabb színben a fiú karaktereknél, de csak másodlagos szerep jut nekik, és gyakran láttatják őket főnökösnek, mindentudónak" - fogalmazott Shauna Wilton, akinek hároméves kislánya maga is nagy Thomas-rajongó.

A tudósnak az sem tetszik, hogy az olyan főhősök mint Thomas, Percy és James "rabszolgaként" dolgoznak a tehetős főnököknek, például a Kövér Ellenőrnek.

Mindenfajta kísérletet, amely a szigorú hierarchiából való kitörésre irányul, hogy a szereplők egyéni befolyásra tegyenek szert, büntetést von maga után. Így van ez az önálló kezdeményezésekkel is - mutatott rá Wilton, aki szerint az önálló akciókat sokszor festik le úgy, mint ami csak rosszul sülhet el. Ez világos megmutatkozása a konzervatív politika ideológiának, "bármilyen változás megzavarja a dolgok természetes rendjét" - vélekedett.

Wilton szerint a mese pozitív politikai értékeket is felvonultat, ilyen például a közösség segítése, a tolerancia és a jó kommunikáció.(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3800 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x