Linz átadta a Kulturális Főváros stafétabotot Pécsnek
hirdetés
Címlap / Showbiznisz / Linz átadta a Kulturális Főváros stafétabotot Pécsnek

Linz átadta a Kulturális Főváros stafétabotot Pécsnek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-18

Átvette a stafétabotot az ausztriai Linztől Pécs, az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik 2010-es birtokosa. 

Pécs felkészülten néz a programsorozat kezdete elé, és mindent elkövet annak érdekében, hogy méltóképpen képviselje az európai hagyományokat és kultúrát - mondta Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere a bécsi magyar kulturális intézet épületében rendezett rövid ünnepségen és sajtótájékoztatón.

Mint kiemelte, Pécs nemcsak az erős magyar kultúrát, de az erős közép-európai kultúrát is képviseli. Hozzátette: a térség több mint ezer éve az egyik meghatározó az európai kultúrában, ezt mutatja az is, hogy az előző és a következő években is kerültek és kerülnek ki innen európai kulturális fővárosok.

"A kulturális fővárosi cím meg tud változtatni egy várost. Ez történt Linz esetében is" - fogalmazott Gerda Forster, az osztrák város kulturális fejlesztési osztályának vezetője. Kifejtette, hogy a rendezvényeknek köszönhetően átalakult a felső-ausztriai tartományi székhelyről alkotott elképzelés Európa számos részén és Ausztriában, emellett a linziek is máshogy gondolnak most a városukra. Az egykori iparváros helyett egy nyitott, modern, kulturálisan sokszínű város képe alakult ki - jegyezte meg.

Gerda Forster arról is beszélt, hogy a városképet és a kulturális választékot gazdagítják az EKF-programokra felépített létesítmények, köztük a tartományi könyvtár új épülete és a Modern Művészetek Múzeuma. Kitért arra is, Linz modern művészetfelfogást próbált meg közvetíteni a látogatók felé, ennek köszönhetően a programok elérték azt a célt is, hogy a művészet passzív befogadója helyett a közönség aktív közreműködő legyen.

Szalay Tamás, a Pécs 2010 rendezvények kulturális igazgatója a programsorozat öt pillérét felsorolva arról beszélt, hogy Pécs a regionalizmus városa, "kulturális kapuváros" a Balkán felé, és jellemzője a multikulturalitás, a megújulás, emellett az élettel teli közterek városa is.

Az EKF-évhez kapcsolódó nagy beruházások közül a koncert- és konferenciaközpontot, valamint a Zsolnay Kulturális Negyedet emelte ki. Pécs regionális szerepére kitérve elmondta, hogy több mint negyven dél-dunántúli település a partnere Pécsnek az EKF-rendezvénysorozatban. A programok azonban ennél tágabb térséget ölelnek fel, a szervezők célja ugyanis az olaszországi Triesztig és a romániai Aradig terjedő kulturális térség kialakítása.

A beszédeket követően a stafétabot nemcsak jelképesen, de ténylegesen is átkerült Linztől Pécshez. Igaz, rendhagyó módon - az osztrák város nevére utalva - egy Magyarországot formázó linzertorta képviselte azt.

Pécs a törökországi Isztambullal és a német Ruhr-vidékkel közösen tölti be 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az EKF-rendezvények hivatalos megnyitóját vasárnap tartják Pécsett. Mint azt Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója az MTI-nek korábban elmondta, egy év alatt egymillió látogatót várnak. Összesen 350 kulturális programmal számolnak Pécsett és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil, és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki.
 


 
 
[ 1648 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x