Down-szindróma - közelképben
Címlap / Showbiznisz / Down-szindróma - közelképben

Down-szindróma - közelképben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Legalább egyszer az életben mindenkit megérint, amikor gyereket vár, ilyenkor óhatatlanul felmerül bennünk, hogy esetleg nem lesz egészséges. Rettegünk a gondolattól, és próbáljuk elhessegetni. És ilyenkor általában azokra a fogyatékkal élő emberekre gondolunk, akiket magunk körül láttunk, és akiket - ha nem volt ilyen a családban, vagy a közeli ismeretségünkben -, tisztességgel elkerültünk. 

Mert nem tudtunk, mert nem tudunk mit kezdeni velük. Mintha kéne, mintha a mi feladatunk lenne. Pedig igen, de nem miattuk, hanem magunk miatt.

Ferenczi Gábor dokumentumfilm-rendező a Filmszemlén látható "Bence" című filmjében a szokásostól eltérő módon közelít ehhez a témához. Éspedig úgy, hogy nem egy témához, hanem egy emberhez, egy down-szindrómás fiatalemberhez közeledik, és sikerrel.

Értik egymást, mindketten filmesek. A közeledésük apropóját Szalay Kriszta "Kapcsolda" nevű programja adja, amelyiknek az a célja, hogy egészséges gimnazistákat egy-két napra fogyatékos fiatalokkal eresszen össze. Van egy tervezett program is persze, de nem ez a lényeg: legyenek együtt, ismerkedjenek, kommunikáljanak, úgy ahogy tudnak, úgy, ahogy sikerül. Nem kell "csinalni" semmit, csak együtt lenni. Ez a legkönnyebb, és ez a legnehezebb. Erről szól ez a film. És arról, hogy van élet a miénken kívül is, és nagy kérdés, hogy melyik a "normális".
 
A filmet február 8-án 13.15-kor az Uránia filmszínház Fábri-termében vetítik.



 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2463 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x