Overdose akár több hosszal is nyerhetett volna
Címlap / Showbiznisz / Overdose akár több hosszal is nyerhetett volna

Overdose akár több hosszal is nyerhetett volna

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

A PannoniaOverdose.hu Mikóczy Zoltánnal elevenítette fel a vasárnapi pozsonyi versenyt, aki azt is elmondta, hogy Overdose lovasa mindent elkövetett, hogy a biztos győzelem meglegyen, de úgy, hogy közben amennyire csak lehet, kímélje a lovat. Szerinte, ha többet kér tőle, Overdose akár 3-4 hosszal is nyerhetett volna, de Gary Hind taktikus, érett, okos lovaglásánál jobbat el sem lehetett volna képzelni. Az elmúlt 15 hónap megpróbáltatásait is felidéztük. 

- Győztesnek kijáró tapsot kapott Overdose még a verseny előtt, amikor a pálya szélén a paddockból felvezették a jártatóhoz. Nemcsak a kilátogató magyarok ünnepelték, hanem mindenki, a helybéli szlovákok is. Overdose már akkor is nagyon izzadt, még mielőtt lovasa, Gary Hind felült volna rá...

- Az előző versenyein még jobban izzadt, még idegesebb és kezelhetetlenebb volt. Ez nála csak a versenyláz jele.

- Amikor Garyvel a hátán elhagyták a jártatót és kikentréztek volna szép lassú vágtában a startgéphez, ahogy a többiek, Overdose úgy megindult, mintha versenyt futna, alig tudta lovasa visszatartani.

- Baden-Badenban szétrúgott egy lovászt. Párizsban feldöntött egy másikat. Ez a robbanékonyság és nehezen kezelhetőség az ő sajátja. Talán mára kicsit érettebbé vált, s csak a fotósokat riasztotta meg.

- Ezt képpel is alá tudjuk támasztani, lévén a mi fotósunk is éppen csak el tudott ugrani mellőle. Overdose rajongóinak ezután a sárga törülközőről már nemcsak Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak regényfolyama juthat eszébe, lévén Gary egy ilyennel törölte szárazra Overdose nyakát, majd ezzel takarta le a szemét, amikor vagy hatan betolták a startgépbe...


- Ez sem újdonság, talán egyedül az első versenye volt kivétel, azóta mindig kapucnival a fején áll be a gépbe.

- Fantasztikusan lőtt ki a startgépből. Ez ugye igen fontos Pozsonyban, hiszen ez egy nagyon nehéz pálya, ugyanis nem egyenesben futják az ezer métert, hanem egy 180 fokos, rettentően szűk kanyar van benne...

Az volt a taktika, hogy jó startot kapjon, minél hamarabb élre álljon, hogy az ideális íven tudja a kanyart bevenni, ami nem a legbelső rész, mert ott addigra már szét volt galoppozva a pálya, ezért kicsivel kijjebb kellett fordulni. Ezt Gary tökéletesen meg is oldotta vele.

- A start után kétszáz méterrel már két hossz körül volt az előnye és ezt tartotta is a kanyar végéig...


- A célegyenesbe fordulva Gary erősebben lovagolta, ostorhoz nyúlt, és Overdose látványosan elindult. Ahhoz eddig nem voltunk hozzászokva, és az előzetesen megbeszélt taktikának sem volt része, hogy amikor Gary már úgy ítélte meg, hogy biztos a győzelem, a legvégén a lovat egy kicsit kiengedte. Elég szokatlan látvány volt, hogy nem ő távolodott a többiektől, hanem azok jöttek fel rá. Ez kívülről ijesztő volt, számomra egész horrorisztikus, de a felvételt többször is visszanézve egyértelmű, hogy csak annyit kért a lótól, amennyi feltétlenül szükséges volt. Abszolút profizmusra vall, hogy a 15 hónapos kihagyást követően nem egy látványos győzelemre tört, hanem arra, hogy a győzelem meglegyen, de a lehető legkevésbé vegye igénybe a lovat.

Eddig ahhoz voltunk szokva, hogy Overdose a verseny utáni héten olyan fáradt, hogy szinte alig áll a lábán. Most, a verseny után pár nappal olyan állapotban van, hogy kicsit túlozva, akár már a hétvégén nyugodtan starthoz állhatna, mert teljesen tip-top.

- Ott álltunk mögötted a verseny alatt, és bizony a befutást követően eltelt 10-15 másodperc, mire elhitted, hogy győzött...

- Úgy 50 méterrel a célvonal előtt álltam, onnan úgy tűnt, hogy a másodikként befutó Boschka letakarhatja. Ez csak ott volt ijesztő, a videón jól látszik, hogy Gary végig uralta és ellenőrzése alatt tartotta a helyzetet.


- Ez ugyan fikció, de tegyük fel, hogy nem egy ilyen taktikus, a lovat kímélő zsoké ül Overdose nyergében, hanem olyasvalaki, aki rendesen meghajtja. Hány hosszal nyerhetett volna?


- Minimum megtartotta volna azt a nagyjából két hosszas előnyét, amit a célegyenesre fordulva látványosan megszerzett, de inkább három-négy hosszt mondanék. Többet egyelőre nem merek. De figyelembe véve a 15 hónapos kihagyást, Overdose szempontjából ennél taktikusabb, érettebb, okosabb lovaglást elképzelni is nehéz lett volna.

- A versenynap Overdose csapatából másnak is szép sikert hozott. Új trénere, Dodi Rosival lovai remekül futottak.

- A pozsonyi derbynap Jozef Rosival napja volt. A tisztességesen elvégzett istállómunka most hozta meg számára az eredményt. Négy versenyben indultak az általa felkészített lovak, hármat megnyert, egyszer fejhosszas második volt. Azt is megnyerhette volna, ha jobb lovas ül a lovon. -Azonban a magyaroknak csak az egyik szeme nevetett, a másik sajnos sírt. Két kiváló magyar ló is olyan súlyos sérülést szenvedett, ami lehetséges, hogy mindkettejük versenykarrierjének véget vet. A másik magyar klasszis, Steady As A Rock, aki 2008-ban és 2009-ben is az év lova volt itthon, és Murano, a kiváló sprinter - aki a pozsonyi Turf Gálán nagy hajrával nyerte azt a versenyt, amiben akkor még nem indult Overdose - is olyan súlyos sérülést szenvedtek, hogy miután lovasaik feltartották őket, mindketten három lábon álltak, a sérült lábukat egyáltalán nem terhelték. Utóbbival pont a mi futamunkban történt. Nagyon bízom benne, hogy mindketten felépülnek. Overdosenak sikerült kijönnie egy nagyon súlyos betegségből, teljes szívemből kívánom, hogy nekik is sikerüljön.

- Ti 15 hónapot vártatok...

- Ez alatt hihetetlen megpróbáltatásokon mentünk keresztül. Már eleve nem volt tökéletes állapotban a tavaly áprilisi budapesti futama előtt, de nagyon sokan várták, így hagytuk, had fusson. Majd jött egy szörnyen elrontott patkolás. Ezután Franciaországba vittük, ahol ugyan voltak kommunikációs problémák, de a lényeg az, hogy idő előtt kezdték el dolgoztatni és majdnem maradandó ínsérülést szenvedett. Onnan átvittük Angliába, azt gondoltuk, az ottani medencében úszással tudjuk segíteni a kondíciója megőrzését, de kiderült, hogy víziszonya van. S bizony ott derült ki, hogy még súlyosabb a helyzet, hathetes, patkó nélküli, folyamatos borogatásos boxpihenőt rendelt el az állatorvos. Ezután teljesen át kellett alakítani, a patacsonthoz kellett igazítani a pataszerkezetét. Más orvosi részletekbe most nem mennék bele, de kis túlzással szinte újra kellett tanítani járni. Miután hazakerült, újra elutazott, Berlin mellé Hoppegartenbe, ezúttal csak azért, hogy kitartsunk a trénere mellett, aki ott vállalt munkát. Végül mégis új tréner készítette a visszatérő versenyére Alagon, és egy ideje új munkalovasa is van... Olyan betegsége volt, amiben sok ló elpusztul. Ő nemhogy él, nemhogy áll a lábán, nemhogy képes járni, képes versenyezni, de győztesen tért vissza.

Sokszor voltunk összetörve, és ugyan végig bíztunk Overdose felépülésében, de borzasztóan nehéz volt. Nagyon sokat jelentett számunkra az a szeretet, ami mindenkiből áradt felénk, sokszor ez lendített át bennünket a holtponton. Nagy megkönnyebbülés volt a számomra, amikor a Pannónia Életbiztosító, az OTP, a MOL, az Euroinvest, és a Közgép, azaz az ötösfogat mellénk állt és a tulajdonostársaim lettek, mert ők biztosították, hogy az Overdose menedzselése kapcsán felmerült problémákat meg tudtuk oldani. Külön köszönöm Horváth Béla úrnak, a Pannónia Életbiztosító elnökének, aki tető alá hozta ezt a megállapodást. Biztos gazdasági háttér nélkül sem juthattunk volna el idáig.

- Túl vagyunk a nehezén?

- Igen is, meg nem is. Abból a szempontból mindenképp, hogy egészséges, versenyt futott, és győzött, és ugyan semmiképpen sem szeretném lebecsülni a vasárnap legyőzött lovakat, hiszen ők Magyarország, Csehország, Ausztria és Szlovákia sprinter-elitjét képviselték, de azért ezután jóval nehezebb versenyek következnek.

- Korábban felmerült egy augusztusi Group 1-es verseny, a York-i Nunthorpe Stakes...

- Jelen pillanatban, a vasárnapi futását kiértékelve úgy gondoljuk, hogy az angliai versenyek még nem aktuálisak. Továbbra is be kell tartanunk a fokozatos terhelést, ahogy eddig, úgy ezután is lépésről lépésre haladunk. Nem lehet fejjel rohanni a falnak, és azonnal Group-1-es versenyben indulni. Reálisan kell gondolkodni, és inkább egy lépcsőfokkal lejjebb folytatni. Szándékaink szerint Overdose-t legközelebb a 140. Goldene Peitschében láthatjuk futni, augusztus 29-én, Baden-Badenben, ez egy Group 2-es verseny. Két éve már megnyerte, akkor nevezték el a németek csodalónak. Itt már lényegesen erősebb mezőny vár rá, mint Pozsonyban, elvégre ez a legnagyobb német sprintverseny.

- Addig még van negyven nap...


- A Goldene Peitsche, azaz az Arany Ostor már 200 méterrel hosszabb. A szíve és a robbanékonysága rendben van, most úgy kell felkészítenünk, hogy ne csak ezret, hanem kétszázzal hosszabbat is gond nélkül bírjon. Addig igyekszünk fokozni az állóképességét, azaz a kondíciójára és a tüdejére dolgozunk.

- Group-1-es versenyt idénre már nem is terveztek?

- Októberre kerülhet olyan állapotba, hogy az augusztus végi Goldene Peitsche után Group-1-et futhasson. Történetesen harmadikán lesz Párizsban a Prix de l’Abbaye...

- Eszerint már készítitek arra, hogy egyazon napon kétszer is lefussa az ezer méteres távot?

- Dehogy is. Szeretnénk, ha ezúttal elég lenne az első futás. Tavalyelőtt, nem hivatalosan, az érvénytelenített futamot megnyerte fantasztikus idővel. Bízzunk benne, hogy idén már nem csak a rajongók, hanem az évkönyvek is Overdose-t fogják győztesként jegyezni. De ennyire még ne rohanjunk előre. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2041 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x