Razziák helyett előzetes ellenőrzést!
Címlap / Showbiznisz / Razziák helyett előzetes ellenőrzést!

Razziák helyett előzetes ellenőrzést!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ) álláspontja szerint a szórakozóhelyeken tartott razziák rendkívül költségesek és láthatóan nem vezetnek eredményre. Az EKBSZ, segítve a hatóságoknak, szakértők bevonásával egy javaslatcsomagot készít összeállítani, mely az előzetes ellenőrzéseket és engedélyeztetési folyamatot helyezi előtérbe. 

Január 31-én alakult meg a szórakozóhelyek, rendezvényszervezők és független szakértők által közösen létrehozott szervezet, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ). Tagjai a szórakoztatóipar legkülönbözőbb területeiről jönnek, és egységesen szeretnék elérni, hogy a magyar kultúra ezen szeglete is mindenhol európai minőségű legyen. Az egyesület célja, hogy segítse a kormány munkáját egy élhető, fenntartható, a zenéstáncos eseményeket érintő szabályozás kialakításában, amely biztonságosabbá teszi az ilyen jellegű rendezvényeket.

Az utóbbi napokban történt rendőrségi és egyéb hatóságok által végzett ellenőrzésekkel kapcsolatban az EKBSZ álláspontja az, hogy a közzétett számszerű eredmények is azt bizonyítják, hogy a razziák rendkívül költségesek és láthatóan nem vezetnek eredményre, hiszen az ellenőrzések körülbelül egy ezrelékének következtében indul büntetőeljárás, fél százalékuk következtében szabálysértési eljárás.

A razziák egyik fél érdekét sem szolgálják, hiszen a hatóságoktól rengeteg erőforrást vesznek el, pusztán azért, hogy a már elkövetett hibákat számon kérjék. Ugyanakkor szervezők számára még akkor is nagy kárt okoznak ezek az eljárások, ha egyébként minden szabályt betartottak. Ez a fajta gyakorlat a kellemetlen múltat idéző módszer, ami a szórakozni vágyókat is elriasztja a rendezvények látogatásától.

Az EKBSZ szeretne segíteni a hatóságoknak, egy életszerű, és a lehető legkevesebb kart okozó ellenőrzési eljárás módszerének kidolgozásában, ezért szakértőkkel együtt elkezdte kidolgozni azt a javaslatcsomagot, ami nem a razziákat, hanem az előzetes ellenőrzéseket, és engedélyeztetési folyamatot helyezi előtérbe. Amennyiben ezeket az ellenőrzéseket a rendezvények kezdete előtt végeznék el a szakhatóságok, lenne arra lehetőség, hogy az esetlegesen adódó hiányosságokat még a vendégek megérkezése előtt lehessen orvosolni, és így valóban biztonságossá tegyék az adott rendezvényeket. Továbbá a rendezvények előtti ellenőrzések jóval kevesebb erőforrást igényelnének a hatóságok részéről, hiszen így nem a vendégekkel teli szórakozóhelyen kellene végrehajtani azokat.

Természetesen a létszámellenőrzés ez alól kivételt jelent, hiszen azt csak a rendezvény alatt lehet megtenni, de erre is van lehetőség úgy, hogy az a rendezvény folyamatosságát ne zavarja, csak abban az esetben, ha a szabályok nem lettek maradéktalanul betartva.

A Kossuth Rádió 2011.02.09-i adásában, az EKBSZ-el folytatott beszélgetésben a Jegyzői Kamara Elnöke is egyetértett abban, hogy a razziák nem biztosítanak megoldást a jelen problémára.

Az EKBSZ üdvözli a kormány azon elképzelését, hogy új törvényeket dolgozzanak ki a rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében, azonban ezek a szabályok csak akkor fognak eredményre vezetni, ha a valós problémákból kiindulva, életszerű elvárásokat támasztanak majd mind a rendezvények szervezői, mind a rendezvényeknek helyet adó szórakozóhelyek számára.

Szeretnénk szakembereket a szakmába! – áll az EKBSZ közleményében. “A rendezvények résztvevőivel közvetlenül érintkező emberekre véleményünk szerint különös felelősség hárul, így az EKBSZ javaslatai közt szerepel, hogy a szórakozóhelyeket biztosító személyzet minden tagja számára legyen kötelező, külön az ilyen zenés-táncos rendezvényekre irányuló szakképzés, ami magában foglalja többek közt az elsősegély-vizsgát, és a tűzvédelmi oktatást. Az egyesület a szülők riadóláncával együtt egy kódex kidolgozásába kezdett, amely segít majd a 18 éven aluliakra vonatkozó szabályok betartatásában. Továbbá számos egyéb gyakorlati javaslattal szeretnénk előállni a közeljövőben elkészülő javaslatcsomagunkban” – olvasható az egyesület közleményében.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1499 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x