A bukmékerek nem csinálnak hülyét magukból! - interjú a...
Címlap / Showbiznisz / A bukmékerek nem csinálnak hülyét magukból! - interjú a Racing Post szakértőjével

A bukmékerek nem csinálnak hülyét magukból! - interjú a Racing Post szakértőjével

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Meglehetősen ritka, hogy újságíró kérdez újságírót, ám úgy éreztük, hogy Overdose angliai versenyei előtt feltétlenül meg kell szólaltatnunk egy szakértőt a lóversenyzés őshazájából.  

Neil Clark, a világ elsőszámú lóverseny napilapja, a Racing Post szakírója szerint Overdose meggyőző formát futott Berlinben, és azért értékelik őt ilyen magasra a bukmékerek, mert azzal kalkulálnak, hogy ismét elérheti 2008-as formáját.

A PannoniaOverdose.hu-nak arról is beszélt, hogy Angliában máshogyan állítják startgépbe a lovakat, mint a németek, így nem számít a baden-badeni és berlini nehézségek megismétlődésére, továbbá, hogy az angol lóverseny-rajongók és a szakma is tisztában van az őt 2008-ban Párizsban ért igazságtalansággal, így sokan szeretnék, ha Overdose szülőhazájában vigasztalódna valamelyik kiemelt nagyverseny megnyerésével.


- A bukmékerek oddsai szerint Overdose az első esély mindkét angliai futamában. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy az ő győzelmét valószínűsítik leginkább ezekben a versenyekben, vagy esetleg valamilyen más megfontolás is szerepet játszik az általuk kalkulált esélyszámokban?

- Az oddsokban tükröződik, hogy a brit bukmékerek mennyire tisztelik Overdose-t. Ők semmit nem bíznak a véletlenre. Nyilván úgy érzik, hogy ő az a ló, akit a többieknek meg kell verniük, mivel Overdose lényegében továbbra is veretlen. Ami tavaly Baden-Badenben történt, azt el kell felejteni, hiszen nyilvánvalóan nem lett volna szabad engedni elstartolni, ráadásul ő a 2008-as párizsi Prix de l’Abbaye erkölcsi győztese.

Hadd foglalkozzak egy kicsit a brit bukmékerek gondolkodásmódjával. Nálunk a totalizatőr-jellegű fogadási rendszernek nincs monopóliuma (nem úgy, mint Magyarországon). Tehát minden egyes bukméker-iroda saját oddsokat határoz meg a nagyversenyekre, amit tapasztalt szakemberek kalkulálnak ki. Ezek azonban csak a kezdeti oddsok, amik még sokat változnak a versenyig. Ha például Overdose magabiztos formával nyerné a szombati Temple Stakest, akkor az ascoti versenyére már feltételezhetően csökkentenék az oddsát (azaz az egységnyi téttel elérhető nyereményt).

A bukméker-irodák odds-meghatározó szakemberei nem csinálnak hülyét magukból, csak nagyon ritkán tévednek. Egy közelmúltbéli példát említenék: Anglia egyik legnagyobb versenye a liverpooli Grand National akadályverseny (amelyet a Sport TV jóvoltából Magyarországon is élőben láthattunk). Télen az előfogadások (ante-post) favoritja Ballabriggs volt. Ekkor az oddsokat még a bukméker-irodák szakemberei határozták meg, később már nagyobb befolyása volt az esélyszámokra, hogy a fogadók kiket játszottak. (Mert ha egy lovat sok fogadó játszik, a bukméker sem kockáztat, lejjebb viszi az oddsát, azaz az elérhető nyereményt.) Így Ballabriggs a verseny napjára már csak az ötödik-nyolcadik esély volt (a 40 lovas mezőnyből). A végén mégis ő nyert, lenyűgöző stílusban.


- Elképzelhető, hogy a bukmékerek azért jegyzik ilyen magasan Overdose-t, mert hozzájuk csak az első hírek jutottak el a Berlini versenyéről? Amelyek még arról szóltak, hogy 3,7 másodperccel javított pályarekordot. Ennyit ugyanis ma már sehol sem szoktak javítani ilyen rövidtávon. Lehetséges, hogy nem jutott el hozzájuk a helyesbített lefutási idő? Ami így is új pályarekord, csak nem mindegy hogy az 3,7 vagy 0,7 másodperccel jobb az előzőnél.

- Biztos vagyok benne, hogy a Berlinben történtek is befolyásolták a bukmékerek azon döntését, hogy Overdose-t a Temple Stakesben és ascoti futamában is favoritnak tették meg. Ezt megelőzően ugyanis senki nem lehetett biztos abban, hogy Overdose újra elérheti legjobb formáját. A tavalyi pozsonyi és budapesti visszatérő versenyeiben jó teljesítményt nyújtott, de nem kellett a legjobb formáját hoznia, hogy megnyerje őket. És persze a baden-badeni bohózatból sem tudtunk meg túl sokat. Ám berlini futása azt jelezte, hogy a régi Overdose visszatért, és talán e miatt tették meg a bukmékerek angliai versenyei favoritjának.

- Angliában a lovak általában szép egymásutánban, libasorban sétálnak be a startgépbe. Az elmúlt két alkalommal azonban Overdose viselkedése – finoman szólva is – meglehetően távol állt ettől. Baden-Badenben nyolc, Berlinben másfél percig tartott, amíg a startgépbe állították. Hogyan viszonyulnak a nehezen beálló lovakhoz Angliában? Mennyit várnak rájuk?

- A startereink abszolút profik, akik nagyon magas szinten végzik a munkájukat. Nem tudom, hogy Németországban azonos-e a gyakorlat a miénkkel, de nálunk a lovakat a startgép előtt az óramutató járásával ellentétes irányban szokták köröztetni. Ez a kialakult gyakorlat a beállítás előtt.

A szabályaink úgy rendelkeznek, hogy ha egy ló visszautasítja a beállást, akkor a következő kísérlet alkalmával elvakítják (kapucnit húznak a fejére), és ha így sem sikerül, akkor a startgép mögé viszik, ahol addig köröznek vele, amíg a többiek mind beállnak, és a legvégén egy utolsó próbát még tesznek a beállítására. A starter rendelkezhet úgy is, hogy ezt lovas nélkül tegyék. Úgy gondolom, hogy ami Baden-Badenben történt vele, annak volt oka, de bizakodó vagyok, hogy ugyanez nem történik meg vele sem a Haydock Parkban, sem Ascotban.

- Ön ismert Overdose-rajongó. Ha most egy pillanatra mégis a szakértő beszélne önből, mit gondol, hová érhet ilyen erős mezőnyökben? A Temple Stakes hasonlóan erősnek tűnik, mint az ascoti King’s Stand Stakes, az indulók jó részét ráadásul mindkét versenyre benevezték.

- Mindkettő nagyon erős verseny, bár elméletben a Temple Stakes-nek könnyebbnek kéne lennie, lévén „csak” Group II-es. Valóban nagy tisztelője vagyok Overdose-nak, ám pártatlan újságíróként is úgy gondolom, ha képes hozni a régi formáját, ő lesz az a ló, akit a többeknek meg kell verniük. Még akkor is nyerhet, ha 10%-kal a 2008-as formája alatt teljesít. A berlini futása meggyőző volt, és úgy vélem Overdose rajongóinak minden alapjuk megvan arra, hogy optimisták legyenek.

- A legtöbb angol újságcikk, ami ezzel a két versennyel foglalkozik Overdose-t említi először, címeikben is ő az egyetlen ló, akit megneveznek. Miért várják az angolok annyira, hogy náluk versenyezzen? Ő nem csak egy a számos jó ló közül, akik ezekben a futamokban indulnak? Mitől lett ilyen különleges Overdose pont a lóverseny őshazájában?

- El sem tudják képzelni, milyen lelkesek az angol lóverseny-rajongók és újságírók, hogy élőben láthatják Overdose-t. Nagyon vártuk 2009-ben és 2010-ben is, ám sajnos nem tudott eljönni hozzánk. Angliában, sőt, egész Nagy-Britanniában is rengeteg rajongója van a lóversenynek, és mindenki szeretné élőben látni a legjobb lovakat. Úgy érzem, hogy a közönség és az újságírók is tisztában vannak vele, mekkora igazságtalanság érte őt 2008-ban Párizsban. Annak a futamnak ő volt az erkölcsi győztese. Ezért is volna nagyszerű, ha szülőhazájában nyerné meg valamelyik vezető Group-versenyt.


Az angol újságírók másfél órán át faggatták Mikóczyt

Mivel folyamatosan csörgött a pulboroughi tréningtelep telefonja, ezért ma 11 órára rögtönzött sajtótájékoztatót szerveztek, amin több mint 30 újság tudósítója jelent meg. Nem csak a szaksajtó (Racing Post), de a legnagyobb angol lapok is képviseltették magukat.

Mikóczy Zoltán szinte pajzsként tartotta magát eléjük, hogy Overdose minél kevesebbet érezzen meg a körülötte zajló felhajtásból. A lovat délelőtt 11-kor megsétáltatták, majd egy fedett ezer méteres ügetőkörben dolgozott egy kevéskét, mindezt a sajtó képviselői csak tisztes távolból figyelhették. Ez alatt és ezt követően Mikóczy Zoltánt másfél órán keresztül kérdezgették. Mire az újságírók elvonultak, a lovak már a Pulboroughban nagyon szigorúan vett 12-től 16 óráig tartó csendespihenőjükön voltak Overdose-zal egyetemben.

Mikóczy Zoltán ez alatt Amanda Perrettel, a trénigtelep vezetőjével, és Jozef Roszival trénerrel telefonon konzultált, és úgy döntöttek, hogy Overdose holnapi, a Temple Stakes előtti utolsó gyors munkájára az 1400 méteres egyenes pályán kerüljön sor. Ez abból a szempontból előnyös, hogy ugyanúgy emelkedik, mint a Haydock Park egyenese, és talán könnyebb rajta tartani a lovat, mint az 1600-as körpályán, hogy csak annyi energiát adjon ki magából, amennyit a holnapi munkájára szánnak. Végül Osztényi Zoltán munkalovassal bejárták a holnapi tréning teljes útvonalát.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2668 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x