A század szerelme e-könyvön
Címlap / Showbiznisz / A század szerelme e-könyvön

A század szerelme e-könyvön

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Murányi Vénuszként elhíresült grófnő, Széchy Mária életét feldolgozó összeállítást tett közzé a Publio. Az elektronikus tartalom-manufaktúra digitális és nyomtatható verziójú könyvében a legismertebb két feldolgozás kapott helyet.  

Acsády Ignác újságírói szemléletességgel, szinte tudósítói elevenséggel dolgozza fel az életében, és halála után még inkább hódítani tudó nagyúri dáma kalandos sorsát. Petőfi ma is kellemesen olvasható, bájosan elragadó költői beszélye a női áldozatkészséget, ezt az örök, de mégis nemzedékenként átélni szükséges tulajdonságot állítja előtérbe.
A kötethez Vaja Felicián írt előszót, összefoglalva a históriai eseménysor irodalmi útját, a sztori változásait, a szerzői felfogások átalakulását bemutatva:


Szécsy Mária - festmény 1656-ből

"A század szerelme" - ezzel a szlogennel címkézték föl a kortársak azt a híres történetet, amelyben két egymással szemben álló hadsereg vezére – egy harcias nő és egy tapasztalt katonaférfi – felhagynak a háborúskodással és magánúton keresik a megoldást. Belátják, hogy egyenlő erőkkel rendelkeznek, nincs értelme a további vérontásnak. A vezérek levelezésbe kezdenek. Vonzalom ébred közöttük. A bajvívók békét kötnek, és azon nyomban össze is házasodnak.

De valamelyiküknek meg kellett szegnie esküjét, hiszen a front ellentétes oldalain álltak, más uralkodókat szolgáltak. Fegyvereseik készen álltak a pusztító öldöklésre. 1644-et írunk.

Széchy Mária grófnő és Wesselényi Ferenc hadvezér (később az ország nádora) Murány fellegvárának birtoklásáért szálltak harcba. Hiába támadott Wesselényi, a sziklákra épült erősség ellenállt. A bástyák közt az asszony biztonságban volt. Nem kínálkozott megoldás. A Habsburg párti Wesselényi nem bírt a meredek falakkal, az I. Rákóczi György erdélyi fejedelem híveként hadakozó asszony biztonsággal védte vagyonát, hírnevét.
Végül a férfiasságában és vezéri nimbuszában is sértett Wesselényi találkozót kért a hölgytől. Az erdei randevú fordulatot hozott. A cselvetésre kölcsönösen számító résztvevők között végül puskatűz helyett szerelmi láng lobbant. A mindkét, már évek óta korai özvegységre jutott ember ismét felvette az érzelmek fonalát, összefonták további sorsukat. Megegyeztek, hogy egy alkalmas éjszakán a nő hágcsót bocsát le a zsivány-bástyáról, azon jön fel a vezéri csapat, amely majd lefegyverzi a bennlévő tiszteket.

1664-ben, tehát húsz évvel az események után, de még az élők sorában lévő főszereplőknek ajánlva, jelenik meg a szerelmi sztorit feldolgozó „Marssal társolkodó Murányi Vénusz”. A szerző Gyöngyösi István, aki egyszerűen „Önagyságuk komornyikjának” mutatja be magát a címlapon. A versezetben megírt mű számtalan kiadást élt meg, az egész ország évszázadokig falta a ponyva-kiadványt.


Székely Bertalan 1878-as festménye

Ezt követően alig akadt nagy költőnk, aki ne nyúlt volna a vonzó témához. A legismertebb talán Arany János "Murány ostroma2 vagy Petőfi Sándor "Szécsi Mária" című költeménye. Móricz Zsigmond színdarabban dolgozta föl a szerelmesek történetét "A murányi kaland" címmel. Kisfaludy Károly is színdarabot írt a legendából. Magyar nyelven előadott magyar sztorit akart színpadra küldeni. A sikerre jellemző, hogy megtörtént: a nézők kérésre egyes jeleneteket a darab végén meg kellett ismételni.

A jelen könyvben a legismertebb két feldolgozás kap helyet. Acsády Ignác újságírói szemléletességgel, szinte tudósítói elevenséggel dolgozza fel a történetet. Petőfi ma is kellemesen olvasható, bájosan elragadó költői beszélye a női áldozatkészséget, ezt az örök, de mégis nemzedékenként átélni szükséges tulajdonságot állítja előtérbe.
A kötethez Vaja Felicián írt előszót, összefoglalva a híres történet irodalmi útját, a sztori változásait, a szerzői felfogások átalakulását bemutatva.

Link a könyvhöz: www.konyvaruhaz.info
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3324 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x