Londonban megünnepelték a királynő "hivatalos" születésnapját...
Címlap / Showbiznisz / Londonban megünnepelték a királynő "hivatalos" születésnapját

Londonban megünnepelték a királynő "hivatalos" születésnapját

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg Londonban II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját. 

A több évszázadra visszanyúló ceremóniának az idén különleges jelentőséget adott, hogy a 86 esztendős királynő - a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója - ebben az évben ünnepli gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját is.

Az addigi Erzsébet hercegnő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján, 26 évesen lett az Egyesült Királyság uralkodója, és a jórészt egykori brit gyarmatokból és függő területekből álló Nemzetközösség országai közül 15-nek ma is ő az alkotmányosan elismert államfője.


Az évforduló központi ünnepségsorozatát a hétfői és keddi munkaszünettel négynaposra hosszabbított első júniusi hétvégén rendezték, de a gyémántjubileumi eseményfolyam egész évben tart, így ezúttal ennek részét képezte a "hivatalos" születésnapi ceremónia, a színpompás Trooping the Colour is.

Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig egy júniusi szombaton tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.


Az elgondolás ezúttal is félig-meddig bevált: London népe szombaton ősziesen hűvös, felhős, szeles, de alapvetően elviselhető időjárási körülmények közepette köszönthette uralkodóját.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

Az idén a Coldstream Guards első zászlóaljának jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatta a hadsereg főparancsnokának, vagyis az uralkodónak.

A Coldstream Guards a brit szárazföldi hadsereg egyik legrégebbi ezrede, 1650-ben alapították. Hagyományosan az Udvari Hadosztály - vagyis az uralkodó személyes védelmét ellátó hétezrednyi alakulat - része, ténylegesen azonban gyorsbevetésű könnyű gyalogos alakulatként tevékenykedik.


A születésnapi ceremónián jelen volt a királynő kíséretében Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó 91 esztendős férje, akit a június eleji gyémántjubileumi ünnepségek idején heveny felfázás miatt kórházba kellett szállítani. Az agg hercegnek azóta ez volt az első hivatalos megjelenése a nyilvánosság előtt.

Az uralkodói házaspár ugyanazzal az 1881-ben készült fedett hintóval érkezett az ünnepség helyszínére, amelyben 1947. november 20-i esküvőjük ceremóniájáról utaztak a londoni Westminster apátságból a Buckingham-palotába.

A királynő - mint minden születésnapján - az idén is magas kitüntetésekben részesítette számos alattvalóját. Az idei születésnapi kitüntetési lista élén a film és a zene világának kiválóságai állnak. Az 1201 nevet tartalmazó listára felkerült Kate Winslet Oscar-díjas színésznő, aki a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatának címét (CBE) veheti át, Kenneth Branagh színész-rendező a Sir előnév viselésére jogosító lovagi címben részesül, Gary Barlow, a Take That énekese - a gyémántjubileumi rendezvényeket záró londoni szuperkoncert főszervezője - pedig a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (OBE) kapja.

Nem feledkezett meg az uralkodó arról a divattervezőről sem, aki unokája, Vilmos herceg feleségének, Katalin cambridge-i hercegnőnek az esküvői ruháját alkotta a tavaly áprilisi világraszóló menyegzőre: Sarah Burton, a világhírű Alexander McQueen divatház vezető divattervezője ugyancsak az OBE címben részesül.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2891 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x