Szépen is lehet nevezni, ha tolvajról van szó
Címlap / Showbiznisz / Szépen is lehet nevezni, ha tolvajról van szó

Szépen is lehet nevezni, ha tolvajról van szó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Régen nem ellopták, csak összeszedték a tyúkokat, a lovakat pedig elkötötték a lókötők. Egyebek között ezt tudhatjuk meg Kuruzslók, boszorkányok című e-könyvből, amelyben Győrffy István bemutat egy olyan világot, amely ma már eltűnt, nem létezik emlékeiben sem. 

Az újságokban napról-napra olvassuk, hogy betörtek ennek vagy annak az üzletébe s a betörők ellopták a legértékesebb árukat a boltból. Máshol pedig kiraboltak egy nyaralót. Az emberek ma nem ismernek semmi kíméletet egymással szemben! Mindig a legvaskosabb kifejezésekkel élnek! Pedig őseink összes haragját kifejezte egy „Adta teremtette!”. Az eltulajdonítást is olyan szépen tudták kifejezni, hogy még a károsultnak is jól esett hallani. Régen nem ellopták, csak összeszedték a tyúkokat, a lovakat pedig elkötötték a lókötők. Az ökröt a legelőről elhajtották, ha pedig igában volt: elragasztották a szegény legények. A juhászok a juhot elsikkasztották. A gulyások a borjút eltökéltették. A csikosok a lovat eliktatták. A kondások a malacok javát kiszinlették. De hát bírák uraimék szemét sem lehetett bekötni, sem fülét bedugni, s az ellopott disznó előbb-utóbb megröfögte magát.

Csaknem száz éve írta ezeket a sorokat Györffy István a Nagykunsági krónika című életkép-gyűjteményében. Ironikus mondatok, szinte ma is igazak tartalmilag, már ami a sok berhelést, elcsosszantást illeti (ezek is a tolvajlás műszavai). Ha aztán a bírák ítélete nyomán valaki börtönbe került (árestáltatott), úgy beszélt a zárt falak közötti évekről: „Időt töltött ember vagyok.”

Meglepő a boszorkányokról szóló beszámoló is. Például az egyik paráznasággal bevádolt férfi így védekezett: „Az a boszorkány, Nyécziné, akivel tetten érték, őtet magához fűvelte.” Más kérdés, hogy a bölcs tanács nem értékelte ezt a mentséget, és 25 botütésnyire megfeküdtette a bűnössel a derest.


Még egy kis részlet a könyvből:

Bár 150 év előtt már megszűnt a boszorkányok üldözése, mégsem volt teljesen veszélytelen foglalkozás a boszorkánykodás.

Gyermek koromban hallottam, hogy némely vén boszorkánynak az a különös kedvtelése, hogy valami varázsigével megállítja a szekeres utasokat és azok csépelhetik a lovakat akárhogy, azok egy lépést sem mennek előre.

Egyik karczagi gazda süvölvény cselédjével — kitől az esetet hallottam — valahol a Sárréten járt, éppen hazafelé igyekezett Karcagra, mikor Udvari alatt egyszer csak megtorpantak a lovak és se előre, se hátra nem akartak menni.

Leszállt az öreg, körülnézte a lovakat, szekeret, megnézte az utat is, de nem látott semmi olyast, ami a szabad menetelt akadályozhatta volna. Mint tapasztalt öreg ember, mindjárt tisztában volt, hogy itt a boszorkány keze működik. Kivette hát a szeredásból a hüvelyt, a hüvelyből a kést s a kés hegyét beledöfte a rúd végébe. Hát erre csak nagy jajveszékelést hall és egy vén asszonyt lát nyargalton-nyargalvást közeledni, kinek a fél szeme ki volt döfve, a vér csak úgy csurgott az ábrázatján! Már messziről könyörgött, hogy ne döfje még egyszer a kést a rúd végébe, mert a másik szemére is megvakítja. Inkább megoldja a kötést és útnak ereszti az üres szekeret. Csakugyan alig érintette meg a szekeret, a lovak azonnal megindultak.

Nem tudom, él-e még az öreg gazda. Gyermek koromban, ha találkoztam vele, mindig borzalommal tekintettem rá. Neki is fél szeme volt!

Az 1922-ben megjelent - rövid történetekből, idillekből álló összeállítást - e-könyv formátumban a Publio adta ki ismét. Elérhető az iTunes-on, a Smashwords globális könyvesboltban és a Publio Könyváruházban.

A kötet, mivel nem tartalmazza az összes eredeti írást, egy korrajz címe után a Kuruzslók, boszorkányok címen jelent meg.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2774 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x