Az orvosi placebo
Címlap / Szépség-Egészség / Az orvosi placebo

Az orvosi placebo

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

A placebo rendkívül sokféle változást okozhat, vagy sok jelenségnek állhat a hátterében: ezek lehetnek előnyös és nem kívánatos jelenségek. A placébóhatást valószínűleg két tényező befolyásolja leginkább. Az egyik az, hogy a beteg elvárása, a másik a spontán változás.  

A placebo rendkívül sokféle változást okozhat, vagy sok jelenségnek állhat a hátterében: ezek lehetnek előnyös és nem kívánatos változások. A placébóhatást valószínűleg két tényező befolyásolja leginkább. Az egyik az, hogy a beteg elvárása, a másik a spontán változás. Nem tudjuk, pontosan, melyik micsoda. A betegek gyakran tapasztalnak spontán javulást, vagyis kezelés nélkül is jobban érzik magukat. Ha a placebo bevétele után spontán változás lép fel, azt a placebo hatásának tulajdonítják. Ha viszont fejfájás vagy bőrkiütés alakul ki spontán módon a placebo bevétele után, akkor ezek miatt is a placebót hibáztathatják.

Ki reagál a placebóra?
Végeztek vizsgálatokat annak eldöntésére, hogy bizonyos személyiségjegyek esetén nagyobb-e a valószínűsége annak, hogy reagál valaki a placebókra. A vizsgálatok rendkívül eltérő következtetésekkel zárultak. A placebóra adott válasz tulajdonképpen csak mértékében tért el, hiszen bizonyos körülmények között mindenki befolyásolható szuggesztióval. Na már ha tudjuk, mi is az a szuggesztió. Mert ha tudnánk, akkor gyógyszer nélkül, csak szuggesztióval mindenkinél nagyszerű gyógyulást lehetne elérni. Az emberek egy része azonban fogékonyabbnak látszik. Azok némelyikén, akik érzékenyen reagálnak a placebókra, a drogfogyasztók jellemvonásai fedezhetők fel. Szükségük van az adag emelésére, kényszerű vágyat éreznek a gyógyszer bevételére, és a gyógyszer leállításakor elvonási tüneteket mutatnak.

A placebók alkalmazása a kutatásban
Bármelyik gyógyszernek lehet placébóhatása, kedvező és kellemetlen hatás egyaránt, mely nem hozható kapcsolatba a hatóanyaggal. A kutatók kísérleti vizsgálatokban összehasonlítják a leendő gyógyszereket placebóval annak céljából, hogy az igazi gyógyszerhatást elkülönítsék a placébóhatástól. Az ilyen vizsgálatokban a résztvevők fele kapja a kísérleti a gyógyszert, a másik fele pedig a külsőre ugyanolyan placebót. Ideális esetben sem a résztvevők, sem a vizsgálat vezetői nem tudják, ki kapott valódi gyógyszert és ki placebót (az ilyen vizsgálatot kettős vak vizsgálatnak nevezik).

A vizsgálat befejezése után a kísérleti gyógyszernél megfigyelt változásokat összehasonlítják a placebó által kiváltott változásokkal. A gyógyszerek igazi kémiai hatását tehát úgy állapítják meg, hogy az eredményekből levonják a placebó hatását. A kísérleti gyógyszernek lényegesen jobban kell szerepelnie, mint a placebónak, hogy a felhasználás indokolt lehessen. Az új angina elleni gyógyszerek vizsgálataiban például (az angina olyan mellkasi fájdalom, melyet a szívizom elégtelen vérellátása okoz) a javulás általában a placebónál is meghaladja az 50%-ot, ezért az új gyógyszerek hatékonyságának kimutatása igen komoly erőfeszítést igényel. Vagy több hitet kell adnunk a placébók mellé is a betegünknek? Ezt döntse el a gyógyszergyárak pénzügyi igazgatója és az orvosi etika közösen.

A placebók felhasználása a terápiában
Mindenféle kezelésnek van placébóhatása, ezért a gyógyszereknek tulajdonított hatások betegenként és orvosonként változnak. Az a beteg, akinek pozitív véleménye van a gyógyszerekről, orvosokról, kórházakról, nagyobb valószínűséggel reagál kedvezően a placebóra, vagy ad placébóválaszt a valódi gyógyszerre is, mint a negatív beállítottságú betegek. Az utóbbiak sokszor tagadják a kezelés előnyeit, és gyakran tapasztalnak mellékhatásokat.

A gyógyszerbe vetett hit
A pozitív hatás valószínűbb, ha mind az orvos, mind a beteg hisz a placebo hatékonyságában. Enyhülést hozhat például olyan gyógyszer is, melynek nincs ismert hatása arra a betegségre, melyet kezelnek vele (pl. a B12-vitaminnak artritiszben), vagy egy enyhe gyógyszer (pl. egy enyhe fájdalomcsillapító) erősebb hatást fejthet ki.

A placebo lelki hatásai az orvos-beteg viszonyra
Az orvosok általában tartózkodnak attól, hogy önkényesen a beteg tudta nélkül alkalmazzák a placebót (kivéve a kísérleti vizsgálatokat), mivel a megtévesztés árthat az orvos-páciens kapcsolatnak. Másrészt az ilyen alkalmazásnál az orvos félreértheti a beteg tüneteit, és tévesen úgy gondolhatja, hogy azok eltúlzottak, vagy hátterükben nincs valódi betegség. Ha több orvos vagy nővér is részt vesz a kezelésben (például a csoportos kezelésnél vagy kórházi körülmények között), a placébó ronthatja beteghez fűződő viszonyukat és viselkedésüket, és fokozza annak veszélyét, hogy a megtévesztés kiderül.

A szabadon szedett placebo
Az orvosnak azonban van egy egyszerű, közvetlen módja a placebo felírására. Ha például egy beteg krónikus fájdalommal küszködik, és félő, hogy hozzászokik egy olyan fájdalomcsillapítóhoz, melynél függőség alakulhat ki, az orvos javasolhatja, hogy próbálkozzanak meg a placebóval. Lényegében arról van szó, hogy az orvos és a beteg közösen vállalkoznak a kísérletre, és vizsgálják, hogy a veszélyes gyógyszer valóban szükséges-e.

Bár az orvosok ritkán írnak fel placebót, szinte mindannyian ismernek olyan beteget, aki tökéletesen meg van győződve arról, hogy bizonyos vegyületek használata megelőzi vagy enyhíti betegségét. Még akkor is hisz ebben, ha nincsen rá semmilyen tudományos bizonyíték. Azok az emberek például, akik jobban érzik magukat, ha erősítőként B12-vitamint vagy más vitaminokat kapnak, gyakran betegnek érzik magukat, és fel vannak háborodva, ha ezt a gyógyszert megtagadják tőlük. Ha azt mondják a betegnek, hogy az általa szedett enyhe fájdalomcsillapító valójában erős, gyakran szinte teljes mértékben megszabadul fájdalmaitól, és meg van győződve arról, hogy a felírt gyógyszer erősebb, mint a korábbiak.

Az orvosok viszonya a beteg kívánságához
Kulturális hiedelmek vagy lelki beállítottság miatt az emberek egy részének szüksége van olyan gyógyszerekre, melyek előnye tudományosan nem bizonyított, vagy bizonyos gyógyszerformákra (pl. az injekcióra, amikor a tabletta is elegendő lenne). Az orvosok ilyen esetekben általában gondban vannak, mivel ezeket a hatásokat tudományosan nem tartják megalapozottak, de mérlegelniük kell azokat a lehetséges hátrányokat is, melyek az orvos-beteg kapcsolatot érhetik. Ezért nem szívesen írják fel ezeket a gyógyszereket. A legtöbbjük azonban felismeri, hogy a betegek egy része annyira hisz a placebókban, hogy ha megfosztanák tőle, több kárt tenne vele, mint hasznot (feltéve, hogy a használt placebónak széles biztonsági sávja van).

MSD Orvosi Kézikönyv alapján
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1344 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x