A természetes placebók
Címlap / Szépség-Egészség / A természetes placebók

A természetes placebók

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Szinte minden gyógyszer placebóval tesztelnek. A placebó olyan gyógyszer, mely nem tartalmaz hatóanyagokat, de ugyanúgy rendelik el szedésüket, mint az igazi gyógyszerekét. Magáról a placebóról, vagyis a kis színes szőlőcukor tablettákról, vagy - gyakran üres - szilikon-kapszulákról vajmi keveset tud az átlagos ember.  

Szinte minden gyógyszer placebóval tesztelnek. A placebó olyan gyógyszer, mely nem tartalmaz hatóanyagokat, de ugyanúgy rendelik el szedésüket, mint az igazi gyógyszerekét. Magáról a placebóról, vagyis a kis színes szőlőcukor tablettákról, vagy - gyakran üres - szilikon-kapszulákról vajmi keveset tud az átlagos ember. Általában annyit mondanak róla, hogy nincs hatása. Mégis minden negyedik esetben - mellékhatások nélkül - hatásosnak bizonyul. Pedig nincs hatása. Tesztelték már valaha a placebót? Ha tesztelték, akkor vajon placebóval? Furcsa, összetett kérdés, melyre hosszan kerestem a magyarázatot.

Állítólag a tengerentúlon minden harmadik, receptre felírt gyógyszer placebónak számít, nem tartalmaz, csak cukrot, vagy esetleg erősítő vegyületeket. De vannak a placebóval való gyógyításnak bonyolultabb példái, amikor például a vírusfertőzöttnek antibiotikumot adnak, ami ugyan meg sem kottyan a vírusoknak, de a beteg mégis jobban lesz, mert már a szer láttán megindul benne a gyógyulás. A színdiagnoszták jól tudják, milyen nagy jelentőségű a látvány, ugyanis a piros színű placébótabletták sokkal jobban hatnak, mint a kék színűek.

Gyógyulás. Mi az?
A gyógyulás a holisztikus gyógyítók szerint összetett folyamat. Bizonyos szerek sokkal nagyobb hányadban gyógyítanak bizonyos betegségeket, mint másik szerek. Más adagolással lehet velük sikert elérni, és olyan szereket keresnek a kutatók, amik a legkisebb dózissal, a legkevesebb mellékhatás kiváltásával a legjobb eredményt hozza. A gyógyulást azonban nem csupán a gyógyszer maga okozza. A gyógyulás a betegen is múlik, ezt még a legakadémikusabb elmék is elismerik. Ha a beteg gyógyulást, vagy hatást vár egy szertől, az bizony gyakran akkor is bekövetkezik, ha annak a szernek nincs olyan hatása. Fordítva ugyanez igaz. A körzeti orvosok közül többen megfigyelték, hogy a "szomszédasszonyom is ezt szedi" ajánlásra felírt orvosságok jobban hatottak, mint a nagyobb koncentrációjú társaik. Nincs tehát értelme annak, hogy ne foglalkozzunk ezeknek a "véletleneknek" a felbukkanásával.

Az időzített véletlen gyógyulás
Amikor valamilyen csodaszertől - legyen az a Tahiti Noni, a kert végében szedett csalán, vagy a frissen kibuggyant bölcsőzsír - gyógyulást remélünk, fellép az úgynevezett "placebo hatás", vagy "spontán gyógyulás", esetleg "csoda", vagy más tudományos, vagy köznyelvi névvel illetett változás. A beteg újból egészséges lesz, de legalább is jelentősen javul az állapota. A szerben mások is hinni kezdenek, és elindul a folyamat. Aki emlékszik arra, hogy a Béres cseppekért micsoda sorok álltak sorban a Herbária üzletek előtt valamikor, tudja, hogy mire gondolok. Azután bebizonyosodott, hogy a Béres csepp sem csodaszer, csupán egy csodálatos szer, ami erősít és immunizál. Eleinte azt mondták, hogy a Béres cseppben nincsen semmi, ami gyógyítana. Nem is engedték forgalmazni. Mára már nem tudjuk úgy bekapcsolni a TV-t, hogy ne esne szó róla valamelyik reklámban. Mert az ilyen hatásos "placebo" jó üzlet. Bizonyíthatóan van benne valami …

Mindegy-e hogy mitől gyógyulunk meg?
Ha a gyógyulás gyorsabb és könnyebb, akkor a jobbik módszert kell választanunk. Érdemes körbe nézni a gyógyszerek piacán és azt a módszert kiválasztani, amit a legjobbnak érzünk. Vannak azonban olyan példák is, amik óvatosságra intenek. Nem mindig a "gyógynövényes" gyógymód a "barátságos". Például az asztmás kisgyermekek szüleinek körében kezdett terjedni egy szer, amit szájon át szedve - tehát nem a hörgőkre szájon át belélegezve - kellett szedni és nagy javulást mutatott. A növényi eredetű szert elemezve kiderült, hogy azonos mennyiségű szerves vegyi hatóanyagot tartalmaz, mint a nagyon drasztikus esetekben alkalmazott gyógyszeres asztma kúra.

NLP és Placebo
Richard Bandler az NLP atyja is felfigyelt erre a jelenségre. Azt találta ki, hogy ha a fejfájásnál a placebo minden negyedik alkalommal hatásosnak bizonyult, akkor üres szilikon kapszulákból érdemes bevenni hatot, így valószínűleg enyhülni fog a fájdalom. Nála bevált a módszer, de óvatosan próbálkozzunk, mert saját testünk az egyik legféltettebb kincsünk. Épp ezért nem alkalmas arra, hogy vakon kísérletezgessünk vele. Bandlernek is feltűnt, hogy milyen magas azoknak az eseteknek a száma, ahol a "hatóanyag nélküli" gyógyszer, hatásosnak bizonyul. Úgy találta, hogy az esetek többségében mód lenne arra, hogy a betegséggel, az orvossal, vagy az orvossággal való viszonyunk megváltoztatása önmagában elegendő lenne a gyógyuláshoz. Esetleg a szokás kedvéért némi placebóval.

Váraljai
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3375 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x